Ο ισπανικός τομέας πατάτας έδειξε την ανησυχία του για τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο, οι οποίες το 2023 ήταν περίπου 50.500 τόνοι, μέγεθος που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 600 τοις εκατό σε σύγκριση με εκείνες του 2021 και του 2022, που ήταν περίπου 8.000 τόνοι.

Επιπλέον, ο αριθμός των εξαγωγών από την Αίγυπτο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει φέτος, όπως αποκάλυψαν επαγγελματίες του κλάδου στο VI Congress of the New Potato of Spain, που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη, ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα συνολικά στοιχεία για τις εισαγωγές από την Αίγυπτο έχουν αυξηθεί από 212.505 τόνους το 2022 σε 412.688 το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της Comtrade .

Ο κλάδος αποφάσισε να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν ένα σχέδιο λήψης δειγμάτων και ανάλυσης σε διάφορα μέρη της χώρας για την ανίχνευση του Ralstonia solanacearum, ενός παθογόνου που υπάρχει στην Αίγυπτο, ενόψει του «φυτοϋγειονομικού κινδύνου».

Επιπλέον, η Asociafruit ζητά από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ελέγχων και επιθεωρήσεων για να αποτρέψει την επισήμανση πατατών που προέρχονται από την Αίγυπτο ως πατάτες ισπανικής προέλευσης, λόγω της απάτης που αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα συνολικά στοιχεία των εισαγωγών από την Αίγυπτο έχουν αυξηθεί από 212.505 τόνους το 2022 σε 412.688 το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της Comtrade.

Όσον αφορά τις προοπτικές της νέας σεζόν πατάτας, υπάρχει αισιοδοξία, αφού το προϊόν παρουσιάζεται με άριστες ποιότητες και καλά διαμετρήματα, και περίπου 10-12 ημέρες πρωιμότητας. Εάν δεν υπάρξουν μετεωρολογικές αναποδιές καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, θα είναι μια εκστρατεία «με σωστή παραγωγική και εμπορική ανάπτυξη».

Ο σύλλογος θεωρεί ότι η περιοχή παραγωγής που αντικατοπτρίζει η κεντρική κυβέρνηση, με 62.000 στρέμματα, είναι διογκωμένη, ειδικά στη Γαλικία και υπολογίζεται με βάση τους σπόρους που διατίθενται στο εμπόριο στη χώρα μας ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 42.000 στρέμματα καλλιέργειας.

Έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη συνεχή μείωση της έκτασης παραγωγής, η οποία στην Ευρώπη είναι ήδη περίπου 200.000 εκτάρια λιγότερη από το 2015 έως το 2023.

Ένα άλλο πρόβλημα που επισημάνθηκε στη συνάντηση ήταν η έλλειψη εγκεκριμένων φυτοϋγειονομικών προϊόντων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κλάδο, «που εμποδίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας».

Πατάτα από την ύπαιθρο της Καρχηδόνας

Η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Καρθαγένης ενέκρινε ομόφωνα μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της πατάτας από το Campo de Cartagena, στην οποία αναλαμβάνει να ζητήσει μέτρα προστασίας κατά της εισόδου προϊόντων από τρίτες χώρες και να αναζητήσει σφραγίδα ποιότητας.

Featured Image

Το συμφωνηθέν κείμενο βασίζεται σε πρόταση που υπέβαλε ο σύμβουλος του Κινήματος Πολιτών (MC), Enrique Pérez, η οποία τροποποιήθηκε από τον κυβερνητικό σύμβουλο και επικεφαλής της γεωργίας, José Ramón Llorca.

Η εγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει να ζητηθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση «να συνεχίσει να προωθεί δράσεις για την επίτευξη διαφοροποιημένης ποιότητας για την εκτίμηση της πατάτας της περιοχής της Καρθαγένης». / Felipe G. Pagan

Η εγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει να ζητηθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση «να συνεχίσει να προωθεί δράσεις για την επίτευξη διαφοροποιημένης ποιότητας για την εκτίμηση της πατάτας της περιοχής της Καρθαγένης».

Ομοίως, παροτρύνετε την κυβέρνηση της Ισπανίας να ζητήσει από την ΕΕ τη δήλωση της πατάτας ως «ευαίσθητου προϊόντος», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν πατάτες από τρίτες χώρες ενώ η πατάτα Cartagena διατίθεται στην αγορά.

Ζητήστε επίσης από την κεντρική κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα προστασίας για να εγγυηθεί ότι οι πατάτες που εισέρχονται στην ΕΕ πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις και πρότυπα με εκείνες που παράγονται στην Καρχηδόνα και να αυξηθούν οι επιθεωρήσεις στα συνοριακά σημεία για την επαλήθευση της ποιότητας των πατατών που εισέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Η Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Καρθαγένης ενέκρινε ομόφωνα μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της πατάτας από το Campo de Cartagena, στην οποία αναλαμβάνει να ζητήσει μέτρα προστασίας κατά της εισόδου προϊόντων από τρίτες χώρες και να αναζητήσει σφραγίδα ποιότητας.

Ο Llorca εξήγησε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, το Πολυτεχνείο της Καρθαγένης και ο γεωργικός οργανισμός COAG «έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί μια σφραγίδα που να διακρίνει την πατάτα από τη La Puebla στην Περιφέρεια της Καρθαγένης».

Ομοίως, υπενθύμισε ότι η δήμαρχος Noelia Arroyo «έχει ήδη υπογράψει την έναρξη του φακέλου για την εγκατάσταση ενός μνημείου ή ορόσημου για την πατάτα, το οποίο αναγνωρίζει την αξία αυτού του προϊόντος και των παραγωγών του».

Δημοτικές πηγές ανέφεραν ότι τα Τμήματα Τουρισμού και Εορτασμών εργάζονται έτσι ώστε το Φεστιβάλ Πατάτας, όπως και άλλα μοναδικής σημασίας για την Καρχηδόνα, να αποκτήσει Περιφερειακό Τουριστικό Ενδιαφέρον μόλις πληροί τις προϋποθέσεις.

Υπό αυτή την έννοια, ο Llorca έχει επισημάνει ότι «είναι αλήθεια ότι το κόμμα La Patata δεν έχει ακόμη τα ελάχιστα χρόνια για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτόν τον φάκελο, αλλά τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε λειτουργία ολόκληρος ο μηχανισμός».

Πηγή: valneciafruits

Featured Image