Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας

Ουκρανικό δικαστήριο διέταξε, την Παρασκευή, να τεθεί υπό κράτηση ο Υπουργός Γεωργίας Mikola Solski στο πλαίσιο κατηγοριών σχετικά με τη συμμετοχή του στην παράνομη αγορά γης ιδιοκτησίας του κράτους αξίας 7,35 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το AGERPRES.

Ο υπουργός Γεωργίας αρνείται τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αναφέρονται σε γεγονότα της περιόδου 2017-2021, πριν ο Μικόλα Σόλσκι ξεκινήσει τη θητεία του τον Μάρτιο του 2022.

Την Πέμπτη, ο Σόλσκι υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά παρέμεινε στη θέση του μέχρι να εγκριθεί το αίτημά του από το κοινοβούλιο. Είναι ο πρώτος υπουργός που έχει την ιδιότητα του υπόπτου σε υπόθεση διαφθοράς, επί προεδρίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην απόφασή του, ο δικαστής σημείωσε ότι ο υπουργός Γεωργίας θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 24 Ιουνίου και όρισε εγγύηση στα 75,7 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα (1,9 εκατομμύρια δολάρια).

Στην ακρόαση της Πέμπτης, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του υπουργού ενδέχεται να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Featured Image

Ο Mikola Solski, 44 ετών, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ουκρανίας να διατηρήσει τη λειτουργία της βιομηχανίας σιτηρών, καθώς η εισβολή της Ρωσίας έχει αποκλείσει τους δρόμους εξαγωγής προς τη Μαύρη Θάλασσα, οι γεωργικές εκτάσεις έχουν σκορπιστεί με ορυχεία και η καλλιεργήσιμη γη ήταν απασχολημένη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU), οι κατηγορίες σχετίζονται με σχέδιο παράνομης αγοράς κρατικής γης αξίας 291 εκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (7,35 εκατομμύρια δολάρια), καθώς και την απόπειρα απόκτησης γης αξίας 190 εκατομμυρίων εθνικού νομίσματος. (περίπου 4,8 εκατομμύρια δολάρια).

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς υποστηρίζουν ότι, βάσει αυτού του σχεδίου, η γη αφαιρέθηκε παράνομα από δύο κρατικές εταιρείες και μεταβιβάστηκε σε βετεράνους πολέμου με την προϋπόθεση ότι θα τη μισθώσουν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Σόλσκι και ο δικηγόρος του δήλωσαν στην ακρόαση της Πέμπτης ότι ο υπουργός Γεωργίας δεν επωφελήθηκε από ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Ο Ζελένσκι προσπάθησε να προβάλει μια εικόνα μηδενικής ανοχής για τη διαφθορά και πέρυσι αντικατέστησε τον υπουργό Άμυνας μετά από ισχυρισμούς για διαφθορά που σχετίζονται με το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνει επίσης το Reuters.

Featured Image