Μεγάλα ερωτηματικά για τον τρόπο που δίνονται αποζημιώσεις και de minimis προκαλεί η συμπεριφορά των συναρμόδιων υπουργείων, όσον αφορά τις ανυπολόγιστες ζημιές στην επερχόμενη παραγωγή σε ελιές και αμπέλια.

Τα στοιχεία που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά για όλες ανεξαιρέτως τις ποικιλίες ελιάς όπως την Κορωνέικη, τα Μανάκια, τις Αθηνοελιές, τις Κονσερβολιές, τις Καλαμών, τις Χαλκιδικής κ.λπ. καθώς επίσης και για όλα τα αμπέλια. Μέλημα του νέου ΥπΑΑΤ όποιος κι αν είναι πρέπει να είναι η αποκατάσταση των χιλιάδων παραγωγών που ασχολούνται με αυτά τα προϊόντα, όπως έχει γίνει τρία και τέσσερα χρόνια τώρα με τα πυρηνόκαρπα, που έχουν πάρει αποζημιώσεις και de minimis ουκ ολίγες φορές.

Έκτακτη σύσκεψη στην Κρήτη

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 20.00 το βράδυ, στο Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία, η Οργάνωση Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, με φόντο τη δραματική κατάσταση στα αμπέλια αλλά και τις ελιές, όπου επίσης εντοπίζεται πολύ σοβαρό πρόβλημα, σε αρκετές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε στο Cretalive ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, έγινε έλεγχος στο Μεσοχωριό στη Μεσαρά και αλλού από υπάλληλο της ΔΑΟ που είδε από κοντά το μέγεθος της ζημιάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, η κατάσταση είναι δραματική και σε αρκετές περιοχές οι παραγωγοί “δεν θα βγάλουν ούτε καν το λάδι της χρονιάς…!”

Στη σύσκεψη θα προσκληθούν όλοι οι επιστημονικοί φορείς και τα θεσμικά όργανα. Υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και Δήμαρχοι, καθώς η εικόνα παραπέμπει, όπως τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης, σε καταστροφές τύπου Ισπανίας λόγω της κλιματικής κρίσης…

Featured Image

Στο μεταξύ, σύσκεψη για την διαχείριση των προβλημάτων στην αμπελουργία και ελαιοκομία από τις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου, πραγματοποιοήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης

Η διαχείριση των προβλημάτων που καταγράφονται στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου στο νησί, ως απόρροια των απρόβλεπτων και συνεχόμενων δυσμενών καιρικών συνθήκων της τελευταίας περιόδου, καθώς και ο προγραμματισμός υλοποίησης εξειδικευμένων δράσεων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Προέδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης, ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργος Ψαρράς, εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, ο Γενικός Δ/ντης Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης καθώς επίσης οι Δ/ντες των ΔΑΟ και ΔΑΑΚ Περιφέρειας Κρήτης και υπηρεσιακά στελέχη.

Κατά τη σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι έχουν καταγραφεί εκτενείς μολύνσεις περονόσπορου στα αμπέλια του νησιού, που παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καλλιεργητικές επεμβάσεις των παραγωγών, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αντιμετωπίζονται, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Αντίστοιχα, οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει και τις ελαιοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση σε όλη την Κρήτη. Στο πλαίσιο της σύσκεψης συγκροτήθηκε επταμελής επιστημονική επιτροπή, που αναλαμβάνει άμεσα το έργο της καταγραφής των προβλημάτων και της τεκμηριωμένης αποτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν, με στόχο την αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης – αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Παράλληλα παρουσιάστηκε εκτενώς ο «Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του Κρητικού Ελαιολάδου» προκειμένου να τεθούν από τους συμμετέχοντες οι προτεραιότητές και να ξεκινήσει η υλοποίηση των εξειδικευμένων δράσεων, όπως αποφασίσθηκε (εκπαιδεύσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους των σταδίων της αγροδιατροφικής αλυσίδας παραγωγής ελαιολάδου, σύνταξη πρωτοκόλλου ορθής διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου» κ.α.

Featured Image