Featured Image

Με πρώτο προϊόν το ροδάκινο ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργικές αποφάσεις δέσμευσης χρημάτων για τις ενισχύσεις de minimis και από το Ουκρανικό πλαίσιο στήριξης, που προσεγγίζουν συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν χιλιάδες παραγωγούς.

Στις αποφάσεις θα καθορίζονται επακριβώς το συνολικό ποσό ανά προϊόν και η περίμετρος καταβολής του, δηλαδή ποιοι παραγωγοί θα ενισχυθούν. Θα ακολουθεί η σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί έως το Πάσχα (ο χρόνος των πληρωμών από το Ουκρανικό πλαίσιο στήριξης συναρτάται με την έγκρισή του από τις Βρυξέλλες).

Ενίσχυση για αχλάδια και οινοστάφυλα Τυρνάβου

Στα προϊόντα για τα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί η καταβολή ενίσχυσης προστέθηκαν τα αχλάδια στα οποία θα καταβληθούν 150 ευρώ/ στρέμμα σε 34.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα και τα οινοστάφυλα του δήμου Τυρνάβου στα οποία θα καταβληθούν 120 ευρώ/ στρέμμα (16.500 στρέμματα). Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε με αγρότες του Τυρνάβου. Οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων σταφυλιών στον δήμο Τυρνάβου, ο οποίος έχει πληγεί από τον μεγάλο σεισμό στο Δαμάσι, υπέστησαν σημαντική οικονομική ζημία το 2022 καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής είτε έμεινε ασυγκόμιστο είτε διατέθηκε σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο προϋπολογισμός των 100 εκατ. ευρώ και ο πήχης των προσδοκιών

Για την ενίσχυση των παραγωγών, το εισόδημα των οποίων μειώθηκε λόγω διαταραχών στις αγορές ως συνέπεια της Ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, έχει αποφασιστεί να διατεθεί συνολικά ποσό κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά τα 45 εκατ. ευρώ περίπου είναι ενισχύσεις de minimis, για τις οποίες υπάρχει ανώτατο πλαφόν με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (συγκεκριμένο ποσό στην κυλιόμενη 3ετία), και τα υπόλοιπα ενισχύσεις από το Ουκρανικό πλαίσιο στήριξης, οι οποίες καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση φέτος με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πήχης των προσδοκιών από τους παραγωγούς έχει τεθεί, πάντως, σε υψηλότερα επίπεδα και οι πιέσεις που ασκούνται είναι πολύ μεγάλες. Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ενισχύσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται να προστεθούν κι νέα προϊόντα στο «παρά 5».

Μήνυμα Γ. Γεωργαντά: «Να μην κοροϊδεύουμε τους παραγωγούς»

Featured Image

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει στις αγροτικές περιοχές της χώρας είναι το μήνυμα που εξέπεμψε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προς τους βουλευτές και γενικότερα τους αιρετούς να μην δημιουργούν προσδοκίες και να μην κοροϊδεύουν τους αγρότες», όπως είπε χαρακτηριστικά, υποσχόμενοι ενισχύσεις de minimis.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Γ. Γεωργαντάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με λύπη μου παρακολούθησα ότι τα 2/3 περίπου του χρόνου της ομιλίας των συναδέλφων αναφέρονταν μόνο σε τοπικά ζητήματα ή σε ζητήματα ενισχύσεων, επιδοτήσεων, όπως λέμε στην επαρχία. Ναι, πρέπει να φύγουμε από αυτή τη νοοτροπία του να αντιμετωπίζουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μόνο ως μία δυνατότητα ενίσχυσης παραγωγών.

Υπάρχουν οι θεσμοθετημένες δομές οι οποίες υπηρετούν αυτό τον κανόνα, είναι ο ΕΛΓΑ. Και οφείλω να αναφέρω ότι αυτά τα τριάμισι δύσκολα χρόνια της κλιματικής αλλαγής και των πολύ μεγάλων συνεπειών στις παραγωγές στάθηκε στο ύψος του, όχι μόνο ο ΕΛΓΑ, αλλά και η Κυβέρνηση. Δόθηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ αποζημιώσεις, όχι μόνο από τις εισφορές των αγροτών, αλλά 360 εκατομμύρια ευρώ περίπου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Και μπορέσαμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να ενισχυθούν, για να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να ξανακαλλιεργήσουν.

Υπάρχουν, επίσης, θεσμοθετημένες διαδικασίες, το λεγόμενο «de minimis», οι αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας. Μπορεί να ευελπιστεί κάποιος ή μπορεί κάποιος συνάδελφος να πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να στηριχθεί ο ελληνικός πρωτογενής τομέας, ή ότι αυτό είναι που χρειάζεται ο ελληνικός πρωτογενής τομέας; Με τα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο περίπου αυτής της δυνατότητας θα στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς; Τους δημιουργούμε προσδοκίες πολλές φορές, τους κοροϊδεύουμε ουσιαστικά, δίνοντάς τους απλά την ελπίδα μιας κάποιας ενίσχυσης. Και μίλησα σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ως μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε ελπίδα, όχι όμως έτσι αόριστα, αλλά συγκροτημένα μέσα από συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις. Θεσμικές!», τόνισε.

powergame.gr