Την πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης του περασμένου Δεκεμβρίου θα θυμίζει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και η επικείμενη πληρωμή, καθώς εκτός όλων των άλλων, όπως μαθαίνει το Agronewsbomb, στα οικολογικά σχήματα αναμένεται καταρχήν να μείνουν εντελώς εκτός πάνω από 70.000 ΑΦΜ παραγωγών, ενώ το μάρμαρο θεωρείται βέβαιο πως θα πληρώσουν και οι κτηνοτρόφοι.

Ενδεικτική του τί θα επακολουθήσει, αν δεν γίνει κάποιο θαύμα τα επόμενα 24ωρα, η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το οικοσχήμα 31.1, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάνω από 37.000 εκτιμάται σε πρώτη φάση, ότι θα είναι τα ΑΦΜ παραγωγών, που θα μείνουν εκτός, γιατί ελήφθη η απόφαση να μην συμπεριληφθούν οι λοιπές, στις τελικώς επιλέξιμες ποικιλίες ψυχανθών και σιτηρών, παρότι αυτές επιβάλλονται από τον ευρωπαϊκό κατάλογο!

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στο οικολογικό σχήμα 31.2, το οποίο επρόκειτο να απορροφήσει ένα μπάτζετ της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα “τρέξει καθόλου”.

Επίσης, στα οικολογικά 31.3, 31.4 και 31.5 η πληρωμή θα γίνει στα… “κουτουρού” και χωρίς κανένα έλεγχο. Ίδια εικόνα υπάρχει και για το 31.6 αφού όσοι το τίκαραν, θεωρητικά, θα πληρωθούν όλοι…

“Σκούρα” μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι τα πράγματα εν τω μεταξύ για επιπλέον 27.000 ΑΦΜ παραγωγών που περιμένουν χρήματα, έχοντας χρησιμοποιήσει την δημόσια εφαρμογή FAST, καθώς λόγω συγκεκριμένης “όδευσης”, υπάρχει κίνδυνος ολικής μη πληρωμής. Εδώ, οι πληροφορίες αναμένουν, ότι ίσως υπάρξει διευθέτηση τις επόμενες ημέρες…

Εκτός οι αναβαθμίδες

Featured Image

Χωρίς έλεγχο αναμένεται να πληρωθεί τουλάχιστον για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους το οικοσχήμα 31.7 λόγω μειωμένης συμμετοχής, ενώ μπάχαλο αναμένεται στο οικολογικό σχήμα των αναβαθμίδων. Το συνολικό μπάτζετ που επρόκειτο να απορροφηθεί μέσω αυτής της δράσης ήταν 50 εκατ. ευρώ, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, μόνο 1 εκατ. πάει για πληρωμή, καθώς Κρήτη και λοιπές νησιωτικές περιοχές, δηλαδή όπου κυρίως υπάρχουν αναβαθμίδες, μένουν απέξω! Εδώ, βάσει των ίδιων πληροφοριών, γίνεται μια προσπάθεια διόρθωσης, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει εμπρόθεσμα.

10.000 παραγωγοί εξάλλου που αιτήθηκαν ενίσχυση μέσω των βιολογικών αναμένεται να μην δουν ούτε ευρώ στο λογαριασμό τους, μετά από ελέγχους σε φορείς πιστοποίησης και ειδικών ελέγχων επιλεξιμότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως γράψαμε από χθες.

Οι “κερδισμένοι” και οι “χαμένοι”

Εν κατακλείδι, η γενική εικόνα, είναι πως η ενίσχυση στο κομφούζιο διατηρείται, “κερδισμένοι” της πληρωμής που έρχεται θα είναι όσοι έχουν δέντρα, στους χαμένους σίγουρα θα είναι οι έχοντες αροτραίες καλλιέργειες, ενώ με τα 2-3 ευρώ το στρέμμα περίπου ενίσχυσης, καλούνται να συμβιβαστούν οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας.

Αυτή είναι εν πολλοίς η σημερινή κατάσταση και όλοι εύχονται να υπάρξουν διορθώσεις, μέχρι την τελική πληρωμή…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image