Ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της ελληνικής ελαιοκομίας εγχείρημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου με την επίσημη ίδρυση της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta στις εγκαταστάσεις της Terra Creta στο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και πλήθος συνεργατών και παραγωγών.

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta, που αποτελεί μέλος του ομίλου ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, σηματοδοτεί την μετεξέλιξη της «Ομάδας Παραγωγών» που έχει εδώ και χρόνια δημιουργήσει η Terra Creta και πλέον οργανώνεται στα πρότυπα της Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας, που λειτουργεί ήδη από το 2012.

Στόχος της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta είναι η αναβάθμιση της παραγωγής ελιάς μέσω της παροχής θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στους αγρότες, καθώς και με τη χρήση ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης της καλλιέργειας και συστημάτων γεωργικών προειδοποιήσεων ευφυούς γεωργίας –συγκεκριμένα, του συστήματος gaiasense της NEUROPUBLIC, το οποίο εφαρμόζεται πια σε 1.400 στρέμματα που παράγουν το πολυβραβευμένο λάδι ελιάς.

Μεγάλη έμφαση πρόκειται να δοθεί στη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαντολλογικού αποτυπώματος της καλλιέργειας, ενώ οι γεωπόνοι της εταιρείας θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους παραγωγούς προκειμένου να προσφέρουν επιτόπου εξατομικευμένες συμβουλές.

Featured Image

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta προσφέρει επιπλέον στους παραγωγούς-μέλη της Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, παρέχοντάς τους μεταξύ άλλων ελάχιστη εγγυημένη τιμή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας ακόμη και σε δύσκολες χρονιές, καθώς και bonus τιμής για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ κ. Αλέξανδρος Κίκιζας δήλωσε σχετικά: «Ανακοινώνουμε σήμερα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια την ίδρυση της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta! Ευχαριστούμε τους αγρότες και τους εκπαιδευτικούς φορείς που αγκάλιασαν τόσο θερμά το νέο αυτό εγχείρημά μας. Η κοινή μας αγάπη γι’ αυτόν τον ευλογημένο καρπό ενώνει όσους συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Όραμά μας είναι να συμβάλουμε στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, προκειμένου να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στο διεθνή χάρτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η NEUROPUBLIC θα συμμετάσχει ενεργά στην εκπαίδευση των μελών της Ακαδημίας σε θέματα που αφορούν στην ευφυή γεωργία και την εφαρμογή της στην ελαιοκαλλιέργεια.