Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: «Ανάγκη στήριξης των παραγωγών πατάτας σε Ηλεία και Μεσσηνία»

Κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μια χρονιά η καλλιέργεια του βασικού εισοδηματικού προϊόντος, της πατάτας, στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

Το σημαντικό κόστος παραγωγής που επικαλούνται οι Ηλείοι και οι Μεσσήνιοι πατατοπαραγωγοί σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποτελεί ήδη έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη του προϊόντος στους αγροτικούς μας νομούς.

Παράλληλα, η εισαγωγή πατάτας αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος ή περιορισμός, έχει κατακλύσει την εγχώρια αγορά εις βάρος της ντόπιας καλλιέργειάς μας.

Featured Image

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες έχουν μείνει απούλητες από την προηγούμενη παραγωγή, αφού λόγω της πανδημικής κρίσης λαϊκές δεν λειτούργησαν, ενώ και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προτιμήθηκαν οι πατάτες εισαγωγής.

Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ένα αρνητικό κλίμα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και οδηγούν σε φθίνουσα πορεία ένα από τα πιο βασικά προϊόντα του τόπου. Αρκεί και μόνο να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών μας, από τα 35.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα πατάτας που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια στην Ηλεία, σήμερα καλλιεργούνται περίπου τα 20.000 στρέμματα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Μεσσηνία, όπου εντοπίζονται βάσιμες καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» πατάτας χωρίς να γίνεται αναγραφή της χώρας προέλευσης, οι οποίες στη συνέχεια διακινούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που αφενός παραπλανά τους καταναλωτές, αφετέρου λειτουργεί καταστροφικά για τους Έλληνες παραγωγούς.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποια μέτρα προτίθεται το Υπουργείο σας να λάβει για τη στήριξη της φετινής παραγωγής της πατάτας;

2. Κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον περιορισμό του φαινομένου ανεξέλεγκτης εισαγωγής προϊόντος από ξένες χώρες;

3. Σε ποια άλλα μέτρα πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά πατάτας;