Featured Image

Από 12 Μαΐου αιτήσεις για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Στα 65 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δεύτερη πρόσκληση για την αγροτική μεταποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις αιτήσεις στήριξης να ξεκινούν στις 12 Μαΐου και να ολοκληρώνονται σε διάστημα δύο μηνών, στις 12 Ιουλίου 2023. Ειδικότερα, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί καθορίζονται με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια και αφορά τους δυνητικούς δικαιούχους του υποέργου 1: «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά την 13η Ιουλίου 2023 και ολοκληρώνεται την 29η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της τελευταίας αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν ξεπερνά την 31η Μαΐου 2025.

Οι ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικού προϊόντος αφορούν σε κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση.

Αντίστοιχα, οι ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία μη γεωργικού προϊόντος αφορούν σε κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος, ως Α’ ύλη της παραγωγικής διαδικασίας, από την οποία προκύπτει προϊόν το οποίο δεν καλύπτεται από το παράρτημα I της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι στόχοι
Ως στόχοι του υποέργου, σύμφωνα με την πρόσκληση, είναι:

Featured Image

Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μέσω συλλογικών σχημάτων ή/και της υιοθέτησης της συμβολαιακής γεωργίας.

Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Να σημειωθεί, ότι το κάθε επενδυτικό σχέδιο αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους στόχους αυτούς.

Δείτε εδώ την πρόσκληση