Στην επαρχία Berrechid, τον ιστορικό σιτοβολώνα του Μαρόκου, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καζαμπλάνκα, τεράστιες εκτάσεις έχουν ερημωθεί καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την έκτη συνεχή χρονιά ξηρασίας.

Αυτή την εποχή του χρόνου, ο Μαροκινός αγρότης σιταριού Abderrahim Mohafid συνήθως προετοιμάζεται για την ανοιξιάτικη σοδειά του, αλλά φέτος τα χωράφια του είναι εντελώς ακαλλιέργητα.

«Οι καλλιέργειες έχουν ήδη χαθεί», είπε ο Μοχαφίντ, 54 ετών, καθώς έριξε μια ματιά στο χωράφι του το οποίο είναι 20 εκτάρια και δεν έχει φυτρώσει σχεδόν τίποτα, ενώ «το σιτάρι πρέπει να είναι ήδη στα 60 εκατοστά», τόνισε.

Σε γειτονικό χωριό, ένας άλλος αγρότης ο Hamid Najem βρέθηκε στην ίδια δύσκολη θέση. Τα 52 στρέμματά του, που καλλιεργούσε με μαλακό σιτάρι και κριθάρι τα προηγούμενα χρόνια, τώρα «δεν είναι καλύτερα για τίποτα», και «δεν είχαμε ποτέ τόσο δύσκολη χρονιά» είπε ο 50χρονος.

Πάνω από το 88% της τεράστιας γεωργικής γης του Berrechid δεν αρδεύεται, με τους αγρότες να βασίζονται στη βροχή, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας του Μαρόκου.

Featured Image

Ωστόσο, μέχρι στιγμής φέτος, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει δει μόνο το 50% των βροχοπτώσεων που είχε την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, ο υπουργός του Μαρόκου, Νιζάρ Μπαράκα.

Αυτό συνέβη παράλληλα με την αύξηση των θερμοκρασιών στο Μαρόκο κατά μέσο όρο 1,8 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ 1981 και 2010, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μαροκινές αρχές περιόρισαν το άνοιγμα των χαμάμ και σταθμών πλυσίματος αυτοκινήτων σε ορισμένες πόλεις και απαγόρευσαν την άρδευση γηπέδων γκολφ ή κήπων με πόσιμο νερό, καθώς τα φράγματα της χώρας έχουν χωρητικότητα μόνο 23%, σε σύγκριση με περίπου 32% που ήταν πέρυσι.

Πηγή: Top Albania Radio, ΕΡΤ

Featured Image