Σε πρόσθετα έξοδα και σε απώλεια εισοδήματος από τα… αποδυτήρια οδηγεί χιλιάδες αγρότες η παρατεταμένη ανομβρία.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον εκατομμύρια στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών σε όλη τη χώρα, όπως έγκαιρα και με αναλυτικό ρεπορτάζ προ ημερών, έγραψε το Agronewsbomb.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδάκη από τα Νέα Σιλάτα Χαλκιδικής ήδη τα σιτάρια έχουν κιτρινίσει όχι όμως γιατί ωρίμασαν αλλά γιατί δεν έχουν πιει νεράκι. Σύμφωνα με τον ίδιο οι απώλειες είναι ήδη μεγάλες.

Αλλά και στις Σέρρες όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός ενεργειακών φυτών, καλαμποκιού και βάμβακος: “τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά καθώς όλο το χειμώνα έριξε… μια ψιχάλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ήδη στα φυτρώματα, ενώ, στα ξηρικά σιτάρια ήδη οι απώλειες πρέπει να θεωρούνται βέβαιες”.

Featured Image

“Στην περιοχή μου (δήμος Σοφάδων, χωριά Κέδρου, Ανάβρας, Φίλιας) ήδη φαίνεται μεγάλο πρόβλημα στα σπαρτά… Ειδικά όσα είναι σε αδύναμα χωράφια (πλαγιές, χαλικοτόπια κι ελαφρά χώματα) πήραν και ξεραίνονται. Τα πιο βαριά (μαυρόγια) κρατάνε κάπως αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήθελαν βροχή τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πριν. Σίγουρη η απώλεια κιλών… Ένα θετικό ίσως σε όλη την κατάσταση είναι ότι τα καλά περιποιημένα χωράφια (σωστή προετοιμασία, χρήση καλού πιστοποιημένου σπόρου, καθώς και ορθή λίπανση και επάρκεια αυτής) έχουν καλύτερη εικόνα… αλλά έχουμε δύσκολη χρονιά. Στις εαρινές καλλιέργειες, ξεκινάμε δυστυχώς με ποτίσματα από νωρίς. Τυχεροί τρόπω τινά όσοι έχουν δικές τους γεωτρήσεις με επάρκεια νερού, ώστε να ποτίσουν για φυτρώματα. Όσοι έχουν μόνο από ανοιχτά ή κλειστά δίκτυα νερό μάλλον δεν θα δουν διότι ο μόνος τροφοδότης τους είναι το φράγμα του Σμοκόβου, όπου παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα νερού”, λέει στο Agronewsbomb ο παραγωγός Θωμάς Χανής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb οι περισσότεροι αγρότες έχουν βάλει μπρος τις πομόνες και ποτίζουν για να βοηθήσουν τα φυτά στα φυτρώματα. Αυτό γίνεται για παράδειγμα στο σκληρό σιτάρι, στο κριθάρι, στο καλαμπόκι, στη μηδική, αλλά και στη βιομηχανική ντομάτα ή τα βαμβάκια. Βέβαια, είναι πάρα πολύ νωρίς και όπως λένε, οι λογαριασμοί και το κόστος το ενεργειακό εκτοξεύει τα κόστη.

Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και διάφορες δενδροκαλλιέργειες όπως αυτή της ελιάς, με αρκετούς παραγωγούς ήδη να αναφέρουν πως πάμε για νέα χρονιά ακαρπίας…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image