Ένα φορτίο πιπεριάς προέλευσης Τουρκίας καταστράφηκε μόλις έφτασε στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς εντοπίστηκε υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων σε αυτά, όπως πληροφορήθηκε το Hortoinfo μέσω πηγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).

Σύμφωνα με τα έγγραφα του αντίστοιχου κοινοτικού φορέα στον οποίο είχε πρόσβαση το Hortoinfo, οι τουρκικές πιπεριές καταστράφηκαν από τις βουλγαρικές συνοριακές αρχές κατά την προσπάθεια πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω αυτής της χώρας.

Οι αναλύσεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή, 5 Απριλίου, εντόπισαν ίχνη του εντομοκτόνου Acetamiprid στις πιπεριές, του οποίου το Μέγιστο Όριο Υπολειμμάτων (MRL) για την πιπεριά έχει οριστεί στα 0,3 mg/kg-ppm.

Στην παρτίδα τουρκικής πιπεριάς, που προοριζόταν για τη γερμανική αγορά, βρέθηκε το Acetamiprid σε αναλογία 1,242+-0,621 mg/kg – ppm, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως σοβαρό από την ΕΚ.

Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως σοβαρή από το RASFF.

Featured Image

Αιγυπτιακά ντοματίνια

Το Hortoinfo έμαθε επίσης ότι μια άλλη αποστολή, σε αυτήν την περίπτωση ντομάτας Cherry από την Αίγυπτο, απορρίφθηκε κατά την άφιξη στα σύνορα της ΕΕ επειδή περιείχε υπολείμματα εντομοκτόνου που δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε κοινοτικό έδαφος.

Οι αναλύσεις έδειξαν παρουσία στις αιγυπτιακές ντομάτες του απαγορευμένου εντομοκτόνου 0,028 +/- 0,014 mg/kg – ppm.

Από τότε που απορρίφθηκαν, τα ντοματίνια δεν έχουν διανεμηθεί σε καμία αγορά στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Featured Image