Ποιος θα ασφαλίσει τα φορτία μετά την λήξη της συμφωνίας;

Η Ρωσία επιτέθηκε στο κύριο λιμάνι της Ουκρανίας κατά μήκος του ποταμού Δούναβη από τη Ρουμανία την Τετάρτη, οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υψηλότερες καθώς εντείνει τη χρήση βίας για να εμποδίσει την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά.

Οι επιθέσεις κατέστρεψαν κτίρια στο λιμάνι του Izmail και σταμάτησαν τα πλοία στα ίχνη τους καθώς ετοιμάζονταν να φτάσουν εκεί για να φορτώσουν ουκρανικά σιτηρά σε πείσμα του de facto αποκλεισμού που επέβαλε εκ νέου η Ρωσία στα μέσα Ιουλίου.

Τα δεδομένα παρακολούθησης εμπορικών πλοίων έδειξαν ότι δεκάδες διεθνή πλοία σταμάτησαν και έριξαν άγκυρα στις εκβολές του Δούναβη, πολλά από αυτά ήταν εγγεγραμμένα για να φτάσουν στο Izmail από τη Μαύρη Θάλασσα σε μια προφανή προσπάθεια να ανοίξουν ένα ρήγμα στον αποκλεισμό της Ρωσίας.

Το λιμάνι, κατά μήκος του ποταμού από τη Ρουμανία-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η κύρια εναλλακτική οδός εξόδου από την Ουκρανία για εξαγωγές σιτηρών, καθώς ο αποκλεισμός της Ρωσίας σταμάτησε την κυκλοφορία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στα μέσα Ιουλίου.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές δείχνει πυροσβέστες σε σκάλες να μάχονται με μια τεράστια φωτιά σε ύψος αρκετών ορόφων σε ένα κτίριο καλυμμένο με σπασμένα παράθυρα. Πολλά άλλα μεγάλα κτίρια ήταν ερειπωμένα και σιτηρά χύθηκαν από τουλάχιστον δύο κατεστραμμένα σιλό.

Δύο πηγές του κλάδου είπαν στο Reuters ότι οι εργασίες στο λιμάνι έχουν ανασταλεί. Ο επικεφαλής της λιμενικής αρχής Yuriy Lytvyn δήλωσε στο Facebook ότι οι εργασίες επισκευής είχαν ήδη ξεκινήσει και η λιμενική υποδομή συνέχισε να λειτουργεί.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού Oleh Kiper σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy στο Telegram.

Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5% μετά την επίθεση και εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 1,2% στα 6,60 δολάρια το μπουσέλ έως τις 11:19 ώρα Ελλάδας λόγω ανησυχίας για το πλήγμα στις παγκόσμιες προμήθειες από την απομάκρυνση της Ουκρανίας, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς στον κόσμο, από την αγορά.

Η Ρωσία έχει επιτεθεί στην ουκρανική γεωργική και λιμενική υποδομή για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αφού αρνήθηκε να παρατείνει μια συμφωνία που είχε άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών εν καιρώ πολέμου πέρυσι.

Συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον χορηγό της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Featured Image

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν επανέλαβε τον όρο της Ρωσίας να επανέλθει στη συμφωνία για τα σιτηρά: να εφαρμοστεί μια παράλληλη συμφωνία που βελτιώνει τους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Αυτές οι εξαγωγές εξαιρούνται ήδη από κυρώσεις, τις οποίες η Δύση λέει ότι η Μόσχα σκοπεύει να υπονομεύσει απειλώντας την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Το γραφείο του Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία. Ο Πούτιν, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό φέτος και έχει εγκαταλείψει την πρώην σοβιετική επικράτεια μόνο μία φορά από την έναρξη της εισβολής του – μια ημερήσια εκδρομή στην Τεχεράνη πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι ελπίζει να φιλοξενήσει τον Πούτιν και να τον πείσει να προσχωρήσει ξανά στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Η Μόσχα περιέγραψε τις πρόσφατες επιθέσεις της στην υποδομή σιτηρών της Ουκρανίας ως αντίποινα για ένα ουκρανικό χτύπημα σε μια γέφυρα προς την Κριμαία, που χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων της στη νότια Ουκρανία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μπρίτζετ Μπρινκ καταδίκασε τις επιθέσεις σε μια δήλωση, αναφέροντας πρόσφατους ρωσικούς στόχους: «Σπίτια. λιμάνια. Σιλό σιτηρών. Ιστορικά κτίρια. Ανδρες. Γυναίκες. Παιδιά.

«Οι όλο το εικοσιτετράωρο και τα εντεινόμενα ρωσικά χτυπήματα στο Kryvyi Rih, Kharkiv, Kyiv, Kherson ξεκαθαρίζουν για άλλη μια φορά η Ρωσία δεν επιθυμεί ειρήνη, δεν σκέφτεται την ασφάλεια των πολιτών και δεν σέβεται τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που βασίζονται σε τρόφιμα από Ουκρανία.”

Το Κίεβο λέει ότι ο στόχος των απεργιών είναι να επιβληθεί εκ νέου ο αποκλεισμός της Ρωσίας πείθοντας τους φορτωτές και τις ασφαλιστικές εταιρείες τους ότι τα ουκρανικά λιμάνια δεν είναι ασφαλή να επαναλάβουν τις εξαγωγές.

«Είναι προτεραιότητα του εχθρού να πείσει τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τους πλοιοκτήτες ότι… η ναυσιπλοΐα προς την κατεύθυνση των λιμένων που ελέγχονται από την Ουκρανία είναι επικίνδυνη», δήλωσε η Ναταλία Χουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος στη νότια Ουκρανία.

Οι παραγωγοί στην Ουκρανία αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο. Ο Kees Huizinga, ένας αγρότης στην κεντρική περιοχή Cherkasy της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters: «Λόγω του βομβαρδισμού μια άμεση συνέπεια για το αγρόκτημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να παραδώσουμε 700 τόνους κριθαριού που έπρεπε να παραδώσουμε σήμερα».

Τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη της Ουκρανίας, όπως το Izmail, αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών σιτηρών προτού η Ρωσία αποσυρθεί από τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα, και έκτοτε έχουν γίνει η κύρια εναπομείνασα οδός, με σιτηρά να φορτώνονται σε φορτηγίδες και να αποστέλλονται στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας, Constanta για αποστολή και μετά.

Στόχος του Κιέβου είναι διεθνή πλοία να πάνε κατευθείαν εκεί και να φορτωθούν απευθείας και την Κυριακή, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλά ξένα φορτηγά πλοία έφτασαν στο Izmail από τη Μαύρη Θάλασσα, για πρώτη φορά μετά τη λήξη της συμφωνίας σιτηρών.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για πιθανή επισιτιστική κρίση και πείνα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ρωσίας να εγκαταλείψει τη συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image