Υπάρχουν περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, που το καλαμπόκι πληρώνεται πλέον στον παραγωγό, ακόμα και στη εξευτελιστική τιμή των 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί περιμένουν τη συνδεδεμένη πλέον, των 55 ευρώ το στρέμμα για να ρεφάρουν.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προέβη σε μια αξιοσημείωτη ανακοίνωση, προβλέποντας σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού για τη σεζόν 2023/24, φτάνοντας τους 1,234 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους χωρίς προηγούμενο.

Αυτή η παραγωγή ρεκόρ, ωστόσο, αντισταθμίζεται από την κλιμάκωση της ζήτησης τόσο της βιομηχανίας όσο και της ζήτησης ζωοτροφών. Παρά την επακόλουθη πίεση στις τιμές του καλαμποκιού του Σικάγου λόγω του πλεονάσματος, η αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην αγορά οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των προβολών κατανάλωσης, ενώ τα τελικά αποθέματα παρουσιάζουν οριακή μείωση.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη της IGC για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2023/24 αντανακλά τη δυναμική φύση των αγορών σιτηρών σε παγκόσμια κλίμακα. Η αύξηση της παραγωγής στο ιστορικό υψηλό των 1,234 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς καλαμποκιού. Αυτό το επίπεδο ρεκόρ, ενώ θέτει προκλήσεις που σχετίζονται με την πλεονάζουσα προσφορά, συνοδεύεται από βελτιωμένες προοπτικές τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τη ζήτηση ζωοτροφών. Η προσαρμογή της IGC στην πρόβλεψη για την καλλιέργεια καλαμποκιού στις ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση που παρείχε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, υποδεικνύοντας μια θετική αναθεώρηση προς τα πάνω από τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές του καλαμποκιού του Σικάγου έχουν αντιμετωπίσει καθοδική πίεση λόγω της πλεονασματικής προσφοράς, διατηρώντας μια σχετικά στάσιμη θέση γύρω στα χαμηλά τριών ετών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου το καλαμπόκι γίνεται πιο ανταγωνιστικό, οδηγώντας τη ΔΔ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τη βιομηχανική χρήση και τη διατροφή του καλαμποκιού. Αξιοσημείωτη είναι η ανοδική προσαρμογή της παγκόσμιας κατανάλωσης καλαμποκιού για την περίοδο 2023/24, που έφτασε τους 1,222 δισεκατομμύρια τόνους.

Featured Image

Παρά την αυξημένη κατανάλωση, τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού για τη σεζόν 2023/24 παρουσίασαν οριακή μείωση στους 286 εκατομμύρια τόνους. Αν και αυτή η μείωση είναι σταδιακή, σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη στροφή σε σύγκριση με την εκτίμηση των 275 εκατομμυρίων τόνων του προηγούμενου έτους, υποδηλώνοντας μια πιθανή σταθεροποίηση στην αγορά καλαμποκιού.

Αντίθετα, η IGC διατήρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού 2023/24 στους 788 εκατομμύρια τόνους, επιδεικνύοντας σταθερότητα σε σύγκριση με την παραγωγή 803 εκατομμυρίων τόνων την προηγούμενη σεζόν. Αυτή η σταθερή προοπτική για την παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην εξελισσόμενη δυναμική των αγορών σιτηρών.

Η πλεονασματική προσφορά, ενώ επηρέασε τις τιμές του καλαμποκιού του Σικάγο, πυροδότησε αυξημένη ανταγωνιστικότητα, υποστηρίζοντας έτσι την αύξηση της κατανάλωσης. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει μια γεύση αισιοδοξίας για τους παραγωγούς καλαμποκιού, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις με τα τελικά αποθέματα να παραμένουν αυξημένα παρά την οριακή μείωση.

Οι σταθερές προοπτικές για την παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού τονίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμοστικότητα στην παγκόσμια βιομηχανία σιτηρών. Καθώς η δυναμική της αγοράς συνεχίζει να εξελίσσεται, η ικανότητα πλοήγησης στις προκλήσεις και αξιοποίησης των ευκαιριών θα είναι ζωτικής σημασίας για τους ενδιαφερόμενους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού σιτηρών.

Featured Image