Δυο αδέλφια, ένας οικονομολόγος και ένας γεωπόνος εγκατέστησαν ένα φωτοβολταϊκό για το θερμοκήπιο τους, στο οποίο έχουν εφαρμόσει την τεχνική της υδροπονίας.

Η πρότυπη μονάδα βρίσκεται στο Δροσερό Πτολεμαΐδας.

”Παράγουμε ντομάτες υδροπονικής καλλιέργειας και ότι άλλο μπορεί να καλλιεργηθεί σε οπωροκηπευτικά”, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Γκόσης, οικονομολόγος.

Το θερμοκήπιο είναι 100% αυτόνομο ενεργειακά, με μηδέν κόστος, αλλά και για τις καλλιέργειες που εκτείνονται σε 90 στρέμματα.

Στην υδροπονική καλλιέργεια το φυτό παίρνει τα θρεπτικά συστατικά, τα λιπάσματα που χρειάζεται, και ότι απομένει, καθώς δεν χρησιμοποιείται το 100%, προωθείται στο χωράφι με τα οπωροκηπευτικά.

Ο Άγγελος Γκόσης, γεωπόνος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ακριβή επένδυση, γύρω στις 400.000 ευρώ. «Με τον Αναπτυξιακό νόμο πήραμε μια χρηματοδότηση και με ένα δάνειο ξεκίνησε η μονάδα». Κατόπιν όπως αναφέρει ο κ. Γκόσης, απευθύνθηκαν σε μια εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών, που τα εγκατέστησε.

Η καλλιέργεια είναι δυόμιση μηνών, είναι ένα ερευνητικό θερμοκήπιο και κρίνοντας από την εμπειρία, άλλων παραγωγών και επιστημόνων στο εξωτερικό αποτελεί μια λύση για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Η υδροπονία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, στη μείωση της χρήσης νερού. Ενδεικτικά για την καλλιέργεια ενός κιλού ντομάτας χρησιμοποιώντας μεθόδους εντατικής καλλιέργειας απαιτούνται 214 λίτρα νερού, με την χρήση υδροπονίας, 70 λίτρα. δηλαδή το ένα τρίτο της συνήθους ποσότητας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γεωργίας είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία ραντίζονται στα φυτά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις ανάγκες τους, που δεν μπορούν να τις απορροφήσουν, με αποτέλεσμα η εναπομείνασα ποσότητα να καταλήγει στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που προκαλεί την μόλυνση των υδάτων, που καταλήγουν στις βρύσες των σπιτιών ή στην θάλασσα, καταστρέφοντας την ζωή των βυθών, δηλητηριάζοντας τα ψάρια με τοξικές ουσίες και τους ανθρώπους.

Featured Image

Έτσι, το θέμα είναι αν χρησιμοποιούντα οργανικά λιπάσματα ή ανόργανες ενώσεις στα συμβατικά υδροπονικά συστήματα. Τα πρώτα προκαλούν πολλά προβλήματα ως προς την θρεπτική τους σύνθεση, την προέλευσή τους και την πρόκληση ασθενειών στα φυτά, ενώ τα δεύτερα κουβαλούν το βαρύ, τοξικό τους αποτύπωμα. Οι επιλογές πλέον αφορούν το μικρότερο κακό.

Ο πρωτοποριακός συνδυασμός της παραγωγής ενέργειας και του πρωτογενούς τομέα δημιουργεί ένα ενεργειακά αποδοτικό θερμοκήπιο, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Προσφέρει ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, αποτελεί οικονομική λύση και παράλληλα αυξάνει την ποσότητα και ποιότητα της καλλιέργειας.

Στην υδροπονική καλλιέργεια το φυτό παίρνει τα θρεπτικά συστατικά, τα λιπάσματα που χρειάζεται, και ότι απομένει, καθώς δεν χρησιμοποιείται το 100%, προωθείται στο χωράφι με τα οπωροκηπευτικά.

Στο ίδιο πλαίσιο η αεροπονική, η διαδικασία καλλιέργειας φυτών σε περιβάλλον αέρα ή ομίχλης, χωρίς την ανάγκη για χώμα ή κάποιο άλλο αδρανές μέσο, επιτρέπει στα φυτά να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν ταχύτερα, ενώ σε μεγάλο βαθμό διατηρεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από παράσιτα και ασθένειες.

Η ανάπτυξη της τεχνικής της καλλιέργειας χωρίς έδαφος είναι μια παλαιά υπόθεση και ο πρώτος που ξεκίνησε τα σχετικά πειράματα ήταν ο φιλόσοφος Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon). Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στους μύλους της έξυπνης καλλιέργειας και σήμερα στα σύγχρονα θερμοκήπια στην Γερμανία, την Βρετανία, την Ιαπωνία κ.α. η ρομποτική ανέλαβε την καθημερινή φροντίδα των φυτών, την συλλογή και τυποποίηση τους, και μάλιστα σε κάθετες πολυώροφες μεταλλικές πέργκολες ή Tower Farms.

Οι ασχολούμενοι με το θέμα βλέπουν τέτοιου είδους καλλιέργειες να ταξιδεύουν στο διάστημα και να αποτελούν την λύση για τις επόμενες γενιές που θα αποικίσουν αφιλόξενα περιβάλλοντα σε άλλους αστερισμούς.

Πηγή: ertnews.gr

Πηγή video: Brite Hellas

Featured Image