Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Προχωρά η συγκομιδή της Καλαμών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, την πρωτοπόρο σε όγκο παραγωγής περιοχής της χώρας. Είναι ενδεικτικό, λόγω της τεράστιας μείωσης της παραγωγής, ότι η συλλογή, αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και εντός των επόμενων ημερών κι ενώ τα προβλήματα από δάκο, γλοιοσπόριο κ.λπ. δεν λείπουν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας το Agronewsbomb είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα χώρο παραλαβής ελιάς Καλαμών στο Μεσολόγγι, όπου και συνομίλησε με παραγωγούς και όχι μόνο. Όπως όλοι μας ανέφεραν το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η… σύντομη χρονικά συγκομιδή λόγω ακαρπίας. “Από 20 τόνους πέρσι, φέτος είχα μόλις… 3 λόγω των γνωστών προβλημάτων”, μας είπε ο κ. Πατσέας, έμπειρος παραγωγός από το χωριό Κατσαρού. “Τις φετινές τις έχω δώσει όλες καθώς η τιμή είναι καλύτερη από πέρσι. Έχω κρατήσει όμως 5-6 τόνους περσινές και αναμένω να ανεβεί κι άλλο η τιμή. Σήμερα μας παίρνουν τα περσινά 200άρια από κάδες με 2,10 ευρώ το κιλό, αλλά και πάλι δεν μας ικανοποιεί αυτή η τιμή καθώς είναι πολλά τα έξοδα”, προσθέτει.

Featured Image

Οι κ.κ. Ρόμπολας και Πατσέας

Από την πλευρά του και ο Νίκος Ρόμπολας, μεγαλοαγρότης από την Κατοχή Μεσολογγίου με 1.000 δέντρα Καλαμών στάθηκε μιλώντας στο Agronewsbomb, στη μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής, μια παραγωγή η οποία έχει ήδη μαζευτεί.

Ξηρικές ελιές μαμούθ από το Μεσολόγγι

Σύμφωνα με το επιτόπιο ρεπορτάζ του Agronewsbomb, από την πρωτοπόρο σε σε παραγωγή περιοχή της Ελλάδας, προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πρώτον, ότι οι φετινές οι 200άρες πληρώνονται τώρα προς 1,60 κατά κύριο λόγο, ότι υπάρχει ανεκτικότητα από το εμπόριο σε σχέση με τις πιο κατώτερες ποιοτικά ελιές, αλλά το κυριότερο, ότι από τους περσινούς 70.000 τόνους παραγωγής, φέτος δεν πρόκειται να μαζευτούν πάνω από 15.000 τόνους. Αυτό το γεγονός πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε όλους τους παράγοντες του κλάδου, καθώς δεν φταίει μόνο ο κακός μας ο… καιρός, αλλά και η αδυναμία των παραγωγών να φροντίσουν όπως θα έπρεπε, λόγω οικονομικής δυσπραγίας τα λιοστάσια τους. Αναφορικά με τις τιμές, είναι σαφώς ανοδικές, ειδικά από την στιγμή που τα αποθέματα είναι μειωμένα. Αποθηκευμένες ελιές περσινές υπάρχουν τώρα κυρίως στα χωριά Σταμνά, Χρυσοβέργι, αλλά και στο Αιτωλικό, με τους παραγωγούς να αναμένουν περαιτέρω αύξηση για να δώσουν προϊόν από κάδες… Αυτό επίσης που πρέπει να προβληματίσει όλους τους παράγοντες του κλάδου είναι πως λόγω ακαρπίας φέτος, οι περισσότεροι παραγωγοί μένουν χωρίς εισόδημα, άρα και του χρόνου δεν θα μπορέσουν να φροντίσουν και πάλι όπως πρέπει τα κτήματά τους. Με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι και πάλι μειωμένη, αν δεν βοηθήσει ο καιρός και δεν κάνει… χειμώνα και φέτος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image