Κεντρικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται τρόφιμο με υψηλές θρεπτικές ιδιότητες, πλούσιο σε αρχές που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πίζας , τα αποτελέσματα της οποίας έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nutrients , καταδεικνύει ότι ακόμη και τα φύλλα ελιάς , που θεωρούνται απόβλητα που προέρχονται από τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, διαθέτουν θρεπτικές ιδιότητες χρήσιμες για την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

«Τα φύλλα ελιάς είναι πλούσια σε συγκεκριμένες πολυφαινόλες όπως η ελευρωπαΐνη, προικισμένες με σημαντικές βιοδραστικές ιδιότητες, σχεδόν απουσιάζουν στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» εξήγησε η καθηγήτρια Maria Digiacomo του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Πίζας , συντονίστρια της έρευνας που διεξήχθη μαζί με τη συνάδελφο Doretta Cuffaro, Simone Bertini και Marco Macchia (στη φωτογραφία) – Η μελέτη μας έδειξε ότι, εμπλουτίζοντας εκχυλίσματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου με εκχυλίσματα φύλλων ελιάς, είναι δυνατό να ληφθεί ένα εκχύλισμα πλούσιο σε βιοδραστικές πολυφαινόλες με ενδιαφέρουσες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το παράγωγο θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στον φαρμακευτικό και καλλυντικό τομέα ή ως συμπλήρωμα διατροφής», αναφέρει το olivonews.

Featured Image

Μετά από ανάλυση της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, επιλέχθηκε ένα έξτρα παρθένο εκχύλισμα ελαιολάδου εμπλουτισμένο με εκχύλισμα φύλλων ελιάς 8% πρόσθεσε ο Digiacomo. Η μελέτη μας έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη προφίλ του νέου εκχυλίσματος είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά του απλού έξτρα παρθένου εκχυλίσματος ελαιολάδου χάρη στη συνεργιστική δράση των διαφόρων πολυφαινολών που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, συνδυάζοντας τις πολυφαινόλες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με αυτές των φύλλων ελιάς, δεν υπάρχει ένα απλό προσθετικό αποτέλεσματων δραστηριοτήτων τους, αλλά ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα που αυξάνει σημαντικά τις βιοδραστικές ιδιότητες.

Επιπλέον, αυτή η νέα προσέγγιση αντιπροσωπεύει μια στρατηγική για την περαιτέρω αξιοποίηση των φύλλων ελιάς ως υποπροϊόντος μεγάλης θρεπτικής αξίας, αποτελώντας έτσι μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για τη διάθεσή τους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image