Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές στα τριφύλλια, ειδικά το τρίτο χέρι που είναι λειψό και δεν… φθάνει ούτε για ζήτω και είναι περιζήτητο.

Πολλοί κτηνοτρόφοι κλείνουν αυτή την περίοδο ζωοτροφές για το χειμώνα και η μεγάλη τους έννοια, δεν είναι άλλη από το πού θα βρουν τριφύλλια και μάλιστα τέτοιας ποιότητας που να καλύπτονται οι ανάγκες των ζώων τους.

Το ρεπορτάζ από την Ελληνική αγορά λέει πως τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι σε έξαρση οι πληθυσμοί κάμπιας και αν οι παραγωγοί δεν δράσουν άμεσα με ψεκασμούς, οι ζημιές στην παραγωγή και στις αποδόσεις θα αποβούν μοιραίες.

Στις πιο πολλές περιοχές κόβεται τώρα το τρίτο χέρι καθώς ο καιρός καθυστέρησε την παραγωγή, ενώ οι περισσότεροι αγρότες έχασαν λόγω βροχών τα δυο πρώτα χέρια.

Featured Image

Όσον αφορά στις τιμές, είναι ανοδικές, ακόμα και σε επίπεδα πλέον άνω των 30 λεπτών το κιλό, καθώς από τη μια οι αγρότες ακούνε πως οι τιμές στο γάλα θα είναι καλές και του χρόνου, από την άλλη, οι ποσότητες πλέον είναι εξαιρετικά μικρές καθώς οι καύσωνες μείωσαν περαιτέρω τις αποδόσεις, ενώ τέλος και τα τριφύλλια από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, που αποτελούν λύση για μονάδες της βόρειας Ελλάδας, φθάνουν σε περιοχές όπως η Καρδίτσα για παράδειγμα, με μια τιμή στα 33 λεπτά το κιλό, όπως μας λέει ο κ. Νάκος Μιτσάλας, έμπορος ζωοτροφών και προσθέτει: “από την Παρασκευή οι Βούλγαροι σταμάτησαν να πουλάνε σιτηρά στη χώρα τους και ζητούν αύξηση τιμών. Η τιμή του τριφυλλιού σε μπάλες για αγορά εκεί είναι στα 16-18 λεπτά το κιλό, το ενσίρωμα σόργου, καλαμποκιού, τριφυλλιού, σιτοσίκαλης παίζει στα 130-140 ευρώ ο τόνος σε μπάλες των 500-600 κιλών, ο τριφυλλόσπορος έχει από 6 ευρώ το κιλό κι άνω και ο σπόρος κόκκινου ζωοτροφικού σόργου είναι στα 470 ευρώ ο τόνος”.

Σύμφωνα πάντως με Έλληνες παραγωγούς, οι τιμές εδώ ξεκινούν από τα 25 λεπτά για το τρίτο χέρι καθαρό τριφύλλι και ξεπερνούν για το άριστης ποιότητας και τα 30 λεπτά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image

1 ΣΧΟΛΙΟ