Δραματική η μείωση της παραγωγής στο κελυφωτό φιστίκι σε Μέγαρα, Αυλώνα, Θεσσαλία και Φθιώτιδα.

Ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού, μετά της Παναγίας, με κύριο χαρακτηριστικό, όπως έγκαιρα ξαναέγραψε το Agronewsbomb, τη δραματική μείωση της παραγωγής. Τουλάχιστον οι τιμές παραγωγού αναμένεται να πάρουν την ανιούσα.

Από το καλοκαίρι του 2009 λειτουργεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΙΣΤΙΚΙ» µε απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου. Ο Αγροτικό Συναιτερισμός ΘΕ.ΦΥ. ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ αναγνωρίστηκε ως Ομάδα Παραγωγών από την Νομαρχία Μαγνησίας την άνοιξη του 2010.
Αποτελείται από µέλη κατοίκους παραγωγούς Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Καναλιών, Αγίου Γεωργίου Φερών καθώς και από το Σωτήριο και τον οικισμό Μύρων Λάρισας. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Χρήστος Κουκουτσέλος “φέτος τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εμείς ξεκινήσαμε δειλά-δειλά να μαζεύουμε, αλλά βλέπουμε πως υπάρχει δραματικά μειωμένη παραγωγή και πολλά κλειστά φιστίκια. Για να σας δώσω να καταλάβετε, ένα κτήμα που υπολογίζαμε να τελειώσουμε σε τρεις μέρες, το μαζεύουμε σε μια. Φέτος είχαμε και πολλά θέματα στην περιοχή μας από σεπτόρια και στείλαμε και δείγματα για ανάλυση στο Μπενάκειο. Εμπορικά το προϊόν, δεδομένης της έλλειψης, θα πάει πολύ καλά. Εκτιμώ πως θα πάει στα 10 ευρώ το κιλό το ανοιχτό, από 6,5 πέρσι καθώς δεν υπάρχουν και αποθέματα ούτε για… αστείο”.

Featured Image

Ο κ. Λευτέρης Χαραλαμπίδης έχει μια οικογενειακή εκμετάλλευση με κελυφωτό φιστίκι στην περιοχή της Ποσειδωνίας στην Κόρινθο. Όπως λέει στο Agronewsbomb, από 40 στρέμματα φιστικιές αναμένει μια παραγωγή της τάξης των 3-4 τόνων. Παράλληλα, προσθέτει πως είχε φέτος προβλήματα από ευρύτομο και ψύλλα η περιοχή, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν δυο ψεκασμοί παραπάνω από πέρσι. Τέλος, όπως μας εξηγεί όπως πέρσι έτσι και φέτος θα διαθέσει μόνος του την παραγωγή του, καθώς έτσι πιάνει καλές τιμές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image