«Φωτιά» έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ένας τενεκές λάδι (δεκαεπτά κιλών) κοστίζει περίπου 170 ευρώ – 200 ευρώ, ενώ, πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν στα 75 ευρώ – 90 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους. Παράλληλα, αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία.

Τα «καπέλα» που προκαλούν «εκτίναξη» του κόστους και η σύγκριση με πέρυσι
Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%.

Featured Image

Μείωση της παραγωγής

Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: newsbomb.gr