Με έγγραφο που δημοσιεύει το Agronewsbomb.

“Σας επισημαίνουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριος Αυγενάκης, έχει τονίσει ότι το φαινόμενο της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου είναι πρόσκαιρο και ότι οι τιμές, διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και την μειωμένη παραγωγή, λόγω της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει τις τιμές. Το ζήτημα των εργατών γης και η έλλειψη αυτών επηρεάζουν άμεσα την τιμή του ελαιολάδου, ωστόσο τα εμπλεκόμενα Υπουργεία συνεργάζονται για την εξεύρεση άμεσης λύσης ως προς αυτό.

Παράλληλα, σας αναφέρουμε ότι έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει την μείωση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, στα αγροτικά μηχανήματα, την μείωση της φορολογίας κατά 50% στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή παραγωγή), την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τις ρυθμίσεις για την μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα, που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση”, απαντά εγγράφως στη βουλή ο υπουργός σε ερώτηση της Χριστίνας Σταρακά από το ΠΑΣΟΚ.

Featured Image

Παράλληλα, ο ΥπΑΑΤ διαβιβάζει και σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ στη βουλή, στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: “Οι ζημιές από ακαρπία , σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010, (ΦΕΚ 160/τ.Α΄/ 20.9.2010 ), δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και δεν αποζημιώνονται”.

Δείτε την απάντηση Αυγενάκη και το έγγραφο του ΕΛΓΑ

12564042
elga

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image