Τα κέρδη που αποκόμισαν οι κτηνοτρόφοι από τη διάθεση των αμνοεριφίων τους για το Πάσχα αλλά και οι τιμές που θα βρουν οι καταναλωτές τα προϊόντα αυτά ήταν το θέμα της συνέντευξης που παραχώρησαν στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Γιάννης Βάβουλας.

«Από εμάς, τους παραγωγούς, το προϊόν δόθηκε στα 6 ευρώ και… δεν τολμάμε να κοιτάξουμε τις τιμές που αναγράφουν τα κρεοπωλεία! Είναι μεγάλη η διαφορά!», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Γ. Βάβουλα.

«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου», επεσήμανε ο Δ. Καπούνης, «προσπάθησε να αγοράσει από τον κτηνοτρόφο στα 8 ευρώ αλλά δεν κατάφερε να πουλήσει, διότι υπάρχει το “Καλάθι του Πάσχα”. Εν τέλει, αγοράσαμε στα 7 ευρώ και πουλήσαμε στα 9,40 με 9,50, διαθέτοντας πάνω από τρεις χιλιάδες αμνοερίφια σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στη Νάξο, οι κρεοπώλες πράγματι αγόρασαν στα 6 ευρώ».

Featured Image

Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Βλέπουμε, ότι στα περιφερειακά κρεοπωλεία το προϊόν πωλείται στα 16 ευρώ. Πριν έναν μήνα είχα πει, ότι οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουμε φτηνά και οι καταναλωτές θα αγοράσουν ακριβά. Αυτό έπρεπε να το έχει προβλέψει και ελέγξει η Πολιτεία. Θα έπρεπε να έχει βάλει και ένα πλαφόν στην τιμή που θα πουλήσει ο κτηνοτρόφος και να την ορίσει στα 8 ευρώ. Δεν γίνεται να πουλάμε στα 6 και να αγοράζουν οι καταναλωτές στα 16 ευρώ. Το κέρδος του κτηνοτρόφου μειώνεται, των υπολοίπων κρίκων της αλυσίδας μεγαλώνει! Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως ενημερώθηκα, τα αμνοερίφια μπορεί να πουλήθηκαν και 6,70 και 8 ευρώ. Πάλι το ίδιο αποτέλεσμα, έχουμε, ωστόσο: το προϊόν διατίθεται και 16 και 17 ευρώ και η τιμή του πάει προς τα πάνω».

Προκειμένου οι τηλεθεατές να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος του κόστους που επωμίζεται ο παραγωγός για την εκτροφή των αμνοεριφίων του και, άρα, το πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον να αποσπάσει μία ικανοποιητική τιμή για τα προϊόντα του το Πάσχα, ο Γ. Βάβουλας εξήγησε: «Το αρνί πρέπει να είναι από 60 ημερών και πάνω, για να πούμε ότι είναι ανεπτυγμένο σωστά και διατίθεται στην κατάλληλη κατάσταση. Όταν, σε αυτό το διάστημα των 60 ημερών, χρειάζεται να τρώει από 1 κιλό γάλα και πάνω την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι τα έξοδά μας είναι τεράστια. Χρειαζόμαστε πάνω από 60 ευρώ. Τη μάνα, επίσης, τη συντηρούμε 365 μέρες τον χρόνο. Απαιτείται υπερβολική φροντίδα, όπως και αρκετή ποσότητα ζωοτροφών, τη στιγμή που στη Νάξο αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας».

Υπάρχει, βέβαια και το ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Ο Γ. Βάβουλας υπογράμμισε ότι το ναξιώτικο κρέας έχει τη δική του, απαράμιλλη, νοστιμιά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Από την πλευρά του, ο Δ. Καπούνης είπε: «Έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα ζωντανά ζώα από Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, ελληνοποιούνται εδώ και αποκτούν και ελληνική σφραγίδα. Αυτά τα ζώα, σε αντίθεση με τα ναξιώτικα που τρέφονται με φυσική χλωρίδα και το γάλα της μάνας τους, καταναλώνουν συμπύκνωμα ή σκόνη γάλακτος και φυράματα κι έτσι το κρέας τους δεν είναι νόστιμο ούτε έχει μεγάλη διατροφική αξία».

Featured Image