Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, του USDA.

Κατά την περίοδο εμπορίας 2023/24, η Τουρκία προβλέπεται να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας και χρήστης βαμβακιού.

Οι εξαγωγές βαμβακιού έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών, ενώ εγχωρίως η χρήση έχει πέσει σε χαμηλό 5 ετών.

Η μείωση της οικιακής χρήσης οφείλεται κυρίως στον μεγάλο σεισμό του 2023 στη νότια Τουρκία, στην εσωτερική πληθωριστική πίεση και τη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση για βαμβακερά προϊόντα.

Σύμφωνα με το USDA, η Τουρκία προβλέπεται να εξάγει 1,3 εκατομμύρια μπάλες βαμβακιού φέτος, εν μέρει λόγω της δεκαπλασιασμένης αύξησης των αποστολών στην Κίνα κατά τους πρώτους 5 μήνες της περιόδου εμπορίας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Οι ανταγωνιστικές τιμές της Τουρκίας σε σχέση με άλλους μεγάλους εξαγωγείς έχουν ενισχύσει τις αποστολές προς την Κίνα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ότι ήταν ένας από τους πιο ακριβούς προμηθευτές πέρυσι.

Featured Image

Η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίζεται από την προβλεπόμενη μείωση της εγχώριας χρήσης. Ο όγκος των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων βαμβακιού επίσης μειώθηκε κατά την περίοδο εμπορίας 2022/23, αλλά παρέμεινε σταθερή μέχρι στιγμής για αυτήν την περίοδο εμπορίας.

Ένας παράγοντας που πιέζει την χρήση είναι ο περυσινός σεισμός στη Νότια Τουρκία που προκάλεσε ζημιές σε περιοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής βαμβακερών νημάτων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν 2-12 μήνες για επισκευές πριν από την επανεκκίνηση της παραγωγής. Επιπλέον, τα επιτόκια, το κόστος εργασίας και άλλα κόστη εισροών αυξάνονται στην Τουρκία, μειώνοντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλους εξαγωγείς βαμβακερών ενδυμάτων.

Εκτός από τους περιορισμούς στην παραγωγή νήματος, η ζήτηση για εξαγωγές βαμβακερών ενδυμάτων από την Τουρκία είναι πεσμένη. Η οικονομική ανάπτυξη έχει παραμείνει στάσιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κορυφαία αγορά για τα βαμβακερά ενδύματα Τουρκίας, οι εξαγωγές και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα σε είδη ένδυσης και άλλες διακριτικές αγορές, το δε Ηνωμένο Βασίλειο, μια άλλη σημαντική εξαγωγική αγορά για τα βαμβακερά ένδυμα Τουρκίας, εισήλθε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η αύξηση των εξαγωγών βαμβακιού της Τουρκίας φέτος μπορεί να συμβεί λόγω ανταγωνιστικών τιμών. Μελλοντικά, οι αποστολές αναμένεται να μειωθούν καθώς η κατανάλωση βαμβακιού στην Τουρκία και οι εξαγωγές βαμβακερών ενδυμάτων ανακάμπτουν.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image