Έχει ατονήσει τελευταία το θέμα – αίτημα των ελαιοπαραγωγών αλλά και των μεταποιητικών μονάδων για αποζημίωση λόγω της ακαρπίας στην ελιά.

Τραγική διαμορφώνεται η κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες της χώρας που πλήττονται από την ακαρπία της ελιάς, καθώς χάνονται φέτος δεκάδες εκατομμύρια, που σε άλλες εποχές έπεφταν στις τοπικές κοινωνίες-οικονομίες τονώνοντας πολλά επαγγέλματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Χαλκιδικής, της Φθιώτιδας, περιοχών της Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας κ.λπ. όπου τα τονάζ καταρρέουν και την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμιά πρόνοια από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Η συζήτηση μάλιστα που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, έχει σταματήσει λόγω των γεγονότων στη Θεσσαλία, αλλά και των εκλογών. Θυμίζουμε ότι ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης έχει θέση το ζήτημα σε ανώτερο επίπεδο (Συμβούλια Υπουργών), ωστόσο δεν έχουμε κάποια χειροπιαστή εξέλιξη, παρά μόνο φήμες. Φήμες που λένε πως θα δοθεί ένα ποσό από την ΕΕ σε όλα τα ελαιοπαραγωγά κράτη με την Ελλάδα να παίρνει ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Τώρα τι θα προλάβει να καλύψει με αυτά τα χρήματα η χώρα μας δεδομένου ότι ζημιά υπάρχει σε όλες τις βρώσιμες αλλά και τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Featured Image

Όπως πάντως αναφέρει στο Agronewsbomb o κ. Θανάσης Χαλάτης, ελαιοπαραγωγός με 3.000 δέντρα ελιάς Χαλκιδικής στο χωριό Καλύβες στη Σιθωνία και πρόεδρος στον τοπικό Συνεταιρισμό: “προσωπικά πέρσι παρέδωσα 148 τόνους βρώσιμη ελιά και φέτος μόλις 19 μέχρι τώρα. Η ομάδα παραγωγών που έχουμε στον Συνεταιρισμό και λειτουργεί από το 2017 πέρσι είχε παραγωγή κοντά στους 1.000 τόνους και φέτος μετα βασάνων θα πάει στους 230. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό και παρά το γεγονός ότι έχει ανεβεί η τιμή, δημιουργεί άμεσα θέματα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων. Αλλά προβλήματα θα δημιουργηθούν και στη μεταποίηση που δεν έχει προϊόν να δουλέψει. Μιλάμε για ένα προίόν καθαρά εξαγώγιμο που φέρνει θέσεις, εργασίας, συνάλλαγμα και υπεραξία. Κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μπορούμε να καλλιεργήσουμε ξανά. Μετά τις εκλογές θα επανέλθουμε και θα επιδιώξουμε νέα συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ για να δούμε τι εξελίξεις έχουμε. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες στον Έβρο και στη Θεσσαλία αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με την ελιά”.

Από το ρεπορτάζ του Agronewsbomb προκύπτει ότι ανησυχία υπάρχει γενικότερα στον κλάδο της ελιάς για τυχόν αποζημιώσεις, ιδίως μετά τα γεγονότα στη Θεσσαλία και όλοι ανησυχούν μήπως τα νερά στον κάμπο, “έπνιξαν” και τις αποζημιώσεις της ελιάς.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image