Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε ελαιόλαδο μετά την παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία που εκτίναξαν τις τιμές στα ύψη και έβλαψαν τη συγκομιδή, προειδοποίησε ο μεγαλύτερος παραγωγός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά ο γεωργικός της τομέας έχει πληγεί από τρία χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Η φετινή συγκομιδή ελιάς ήταν 660.000 τόνοι, λιγότερο από το μισό της κανονικής ποσότητας του 1,5 εκατομμυρίου τόνων, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης. Η έλλειψη ελιών έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών τόσο στην Ισπανία όσο και διεθνώς.

Ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος της Filippo Berio UK Ltd, της μεγαλύτερης εταιρείας ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 25% της αγοράς, δήλωσε ότι φοβάται ότι τα βρετανικά σούπερ μάρκετ θα υποστούν ελλείψεις φέτος.

“Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος”, δήλωσε στο i. “Προβλέπουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξει ένα σημείο συμφόρησης επειδή δεν υπάρχει αρκετό λάδι διαθέσιμο”.

Η Katja Faber, μια Βρετανίδα χόμπι-καλλιεργήτρια που ζει μεταξύ της Μάλαγα στην Ισπανία και της Ζυρίχης στην Ελβετία, έχει περίπου 300 ελαιόδεντρα στο αγρόκτημά της – τα οποία μετατρέπει σε λάδι για προσωπική χρήση.

Τελευταία πρόγνωση καιρού για την Ισπανία με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 40ºC και να σπάσουν το ρεκόρ Απριλίου

“Αν έχετε ελιές πρέπει να τις αλέσετε για να πάρετε το λάδι. Πέρυσι, τα ελαιοτριβεία δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο. Φέτος δουλεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, καθώς υπάρχουν λιγότερες ελιές προς άλεση. Αυτό δείχνει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα”, δήλωσε στο inews.co.uk.

Featured Image

“Φέτος θα μπορούσε να βγει στην αγορά ελαιόλαδο κακής ποιότητας που παράγεται από μαφίες ή ακόμα και ελλείψεις με αυτούς τους ρυθμούς”.

Ο Juan Jimenez, διευθύνων σύμβουλος της Green Gold Olive Oil Company, δήλωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για τη συγκομιδή του 2023.

“Αν δεν βρέξει τότε η συγκομιδή θα είναι καταστροφή. Ήταν μια δύσκολη χρονιά”, δήλωσε ο κ. Jimenez, ο οποίος εξάγει στην Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη βόρεια Ευρώπη. Δεν εξάγει πετρέλαιο στη Βρετανία επειδή οι δασμοί που επιβλήθηκαν από το Brexit σημαίνουν ότι δεν αξίζει οικονομικά.

Πάνω από μισές εκτάσεις

Η ξηρασία πνίγει πάνω από το 60% των ισπανικών γεωργικών εκτάσεων, σύμφωνα με την Ένωση Αγροτών-Νέων Αγροτών (Asaja), τη μεγαλύτερη επαγγελματική αγροτική οργάνωση στην Ισπανία.

“Η Ισπανία βιώνει την πιο σοβαρή ξηρασία των τελευταίων ετών μετά την τελευταία του 1993. Αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο σοβαρή από την προηγούμενη”, δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Αλβάρεζ, αντιπρόεδρος της Asaja.

“Περισσότερο από το 60% των ισπανικών γεωργικών εκτάσεων πλήττεται από την ξηρασία. Οι απώλειες στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ”.

Ο κ. Alvarez δήλωσε ότι τα προϊόντα που έχουν πληγεί περισσότερο είναι τα σιτηρά, όπως το κριθάρι, το σιτάρι και ο ηλίανθος. Οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν βοοειδή ή πρόβατα, αν η διατροφή τους γίνει πολύ ακριβή.

Featured Image