Επιστήμονες από το τεχνολογικό κέντρο της Καταλονίας, Eurecat, ανέπτυξαν νέα οργανικά φωτοβολταϊκά κύτταρα, τα οποία είναι εύκαμπτα και ημιδιαφανή, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν την ταυτόχρονη χρήση του εδάφους για την καλλιέργεια και την παραγωγή ενέργειας, επειδή επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία που πρέπει να περάσουν τα φυτά.

Η Eurecat έχει ήδη προετοιμάσει τη δοκιμή πεδίου που θα πραγματοποιήσει σε φυτείες μήλων στη Girona και τη Lleida.

«Μια φόρμουλα που ανοίγει τις πόρτες σε μια επανάσταση στον τομέα των αγροβολταϊκών αφού καθιστά δυνατό έναν συνεργιστικό συνδυασμό μεταξύ γεωργικών δραστηριοτήτων και παραγωγής ενέργειας»

Όπως εξήγησε ο ερευνητής της μονάδας λειτουργικής εκτύπωσης και ολοκληρωμένων συσκευών Eurecat, Ignasi Burgués, τα νέα φωτοβολταϊκά στοιχεία ενσωματώνουν υλικά που εξασφαλίζουν απορρόφηση φωτός που είναι συμβατή με την ανάπτυξη των φυτών, «μια φόρμουλα που ανοίγει τις πόρτες σε μια επανάσταση στον τομέα των αγροβολταϊκών καθώς καθιστά δυνατό έναν συνεργιστικό συνδυασμό μεταξύ γεωργικών δραστηριοτήτων και παραγωγής ενέργειας».

Υλοποιημένα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Synatra, τα νέα οργανικά φωτοβολταϊκά πάνελ θα παραχθούν χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και δόμηση λέιζερ, ώστε να τους παρέχεται ευελιξία και ο απαραίτητος βαθμός διαφάνειας.

Featured Image

Σύμφωνα με τον Burgués, κατά τη διάρκεια του έργου θα διερευνήσουν τη χρήση συνδυασμών φωτοδραστικών οργανικών ημιαγωγών με φάσματα απορρόφησης φωτός ειδικά κατασκευασμένα για να περάσει η ακτινοβολία που χρειάζονται διαφορετικά φυτά για να αναπτυχθούν και να εκμεταλλευτούν άλλες περιοχές του ηλιακού φάσματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

«Θέλουμε να διερευνήσουμε πρόσθετα οφέλη που πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει αυτή η τεχνολογία, όπως το φιλτράρισμα της ακτινοβολίας που είναι επιβλαβής για τα φυτά ή η συμβολή στη μείωση της εξάτμισης του νερού από το έδαφος».

«Εκτός από το να καλύπτουμε τις φυτείες με ομοιογενή τρόπο, θέλουμε να διερευνήσουμε πρόσθετα οφέλη που πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει, όπως φιλτράρισμα ακτινοβολίας που είναι επιβλαβής για τα φυτά ή συμβάλλει στη μείωση της εξάτμισης του νερού από το έδαφος, διατηρώντας πιο απαλές πιο κατάλληλες συνθήκες για καλλιέργειες.» πρόσθεσε η ερευνήτρια του Eurecat Laura López.

Το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πρωτοτύπου που θα ενσωματώνει αυτά τα νέα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά ηλιακά στοιχεία σε συστήματα γεωργικής προστασίας, όπως γράφει το valenciafruits.

Ο διευθυντής της Μονάδας Λειτουργικής Εκτύπωσης και Ολοκληρωμένων Συσκευών της Eurecat, Paul Lacharmoise, διευκρίνισε ότι θα αξιολογήσουν «την επίδραση αυτής της τεχνολογίας σε πραγματικό περιβάλλον με την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών μονάδων σε δίκτυα αντιπαγετικής προστασίας, για τη λειτουργικότητα και την επανεκτίμηση γεωργικών συστημάτων που ήδη υπάρχουν».

Featured Image