Featured Image

Οι τιμές χονδρικής ορισμένων τοματών αυξήθηκαν κατά 58 τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο και ακόμη και τα McDonald’s δεν μπόρεσαν να πάρουν όλες τις ντομάτες που χρειάζονται που σημαίνει ότι ορισμένα εστιατόρια έχουν μειώσει τον αριθμό των κομματιών στα μπιφτέκια του.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν προειδοποιηθεί για σημαντική έλλειψη τομάτας που προκαλείται από το ύψος του ενεργειακού κόστους και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η τιμή και στα ντοματίνια έχει αυξηθεί κατά 58 τοις εκατό.

Οι τιμές της ντομάτας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 60 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπάρχουν επίσης λιγότερες επιλογές στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε αυτό που τα “κεφάλια” της βιομηχανίας έχουν αποκαλέσει “κοκτέιλ” προβλημάτων.

Για παράδειγμα, οι ντομάτες που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται σε θερμοκήπια που θερμαίνονται σε βέλτιστη θερμοκρασία 20C, αλλά οι παραγωγοί έχουν μειώσει τους χρόνους καλλιέργειας εξαιτίας των τιμών ενέργειας που προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς τομάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία αλλά και τις Κάτω Χώρες  αναγκάστηκαν επίσης να μετακυλίσουν το κόστος της αύξησης των λογαριασμών ενέργειας.

Οι καλλιέργειες στην Ισπανία επλήγησαν επίσης από τις έντονες βροχοπτώσεις και την απεργία των οδηγών φορτηγών για το αυξανόμενο κόστος καυσίμων και τις καθυστερήσεις στον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ντόβερ.

Το Μαρόκο, ένας άλλος μεγάλος προμηθευτής τομάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευσε τις εξαγωγές φρούτων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού για να διατηρήσει τις τοπικές αγορές του πλήρως εφοδιασμένες και να αποφύγει τις ελλείψεις, καθώς το φαγητό θεωρείται ζωτικό γεύμα για όσους σπάνε γρήγορα κατά τη διάρκεια του Ιερού Φεστιβάλ.

Τα ντοματίνια έχουν αυξηθεί 58 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με αναλυτές της Mintec, φθάνοντας κατά μέσο όρο τις 3,83 λίρες το κιλό.

Featured Image

Ο εφοδιασμός του Ηνωμένου Βασιλείου με τις δικές του ντομάτες αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες εργασίες θερμοκηπίου και καλύτερη τεχνολογία ικανές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προσφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Mintec προειδοποίησε για πιθανές ελλείψεις σε σούπερ μάρκετ τους επόμενους μήνες λόγω της «σημαντικής πίεσης του αυξανόμενου κόστους» που αναγκάζει πολλούς παραγωγούς λαχανικών να «σταματήσουν την παραγωγή».

Λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή που μια διαμάχη μεταξύ αγροτών και σούπερ μάρκετ για το πτωόμενο κόστος έχει προκαλέσει νέους φόβους για ελλείψεις αυγών, όταν οι επικεφαλής της βιομηχανίας προειδοποίησαν ότι πολλοί θα μπορούσαν να σταματήσουν την παραγωγή.

Τον περασμένο μήνα, η McDonalds’s άρχισε να “μοιράζει” ντομάτες στα εστιατόρια της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησαν σε έλλειψη τους.

Agrogata

ΠΗΓΗ με συμβολή: Daily Mail