Ο πρώτος καύσωνας της χρονιάς έφτασε ένα μήνα νωρίτερα από το 2022, φέρνοντας εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές. Η Ισπανία μάχεται ήδη μια μακρά ξηρασία που έχει ωθήσει τις τιμές του ελαιολάδου σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που οδηγεί σε έκρηξη τιμών και τη νέα χρονιά στην Ελλάδα.

Ο εξαιρετικά ζεστός αέρας που κινείται προς τα βόρεια από την Αφρική θα φέρει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο από Τρίτη έως Παρασκευή, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών, ανέφερε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet. Έρχεται αφού η χώρα κατέγραψε τον δεύτερο θερμότερο και δεύτερο ξηρότερο Μάρτιο αυτού του αιώνα.

Ο καύσωνας αναμένεται να φέρει θερμοκρασίες όπως το καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της Ανδαλουσίας για πρώτη φορά φέτος. Έφτασε σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από το 2022, που τότε ήταν επίσης μια ιστορικά πρώιμη ημερομηνία. Ακολουθεί έναν ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό χειμώνα που έπληξε τα περισσότερα μέρη της Δυτικής Ευρώπης, αναγκάζοντας τα δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα να κλείσουν νωρίς .

Σύμφωνα με τον ισπανικό μετεωρολόγο, ο Απρίλιος είναι επίσης σε καλό δρόμο για να είναι ο πιο ξηρός που έχει καταγραφεί, καθώς «ούτε μια σταγόνα» βροχής έπεσε σε πάνω από τη μισή χώρα τις πρώτες 17 ημέρες του μήνα. Από τον Οκτώβριο, που σηματοδοτεί την έναρξη του υδρολογικού έτους, οι βροχοπτώσεις είναι 23% κάτω από τις κανονικές.

Ως απάντηση στην ξηρασία, τμήματα της Ισπανίας επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του νερού για τη γεωργία και τις βιομηχανίες, καθώς και για την άρδευση των δημόσιων κήπων και την αναπλήρωση των πισινών. Το τελευταίο πρόκειται να ανοίξει στις 13 Μαΐου στη Μαδρίτη, ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τα τροποποιημένα σχολικά προγράμματα εξετάζονται επίσης για να αποφευχθεί η διδασκαλία των μαθημάτων στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές να προσαρμοστούν στην υπερβολική ζέστη, ανέφερε το Bloomberg .

Featured Image

Η τρομερή ξηρασία οδήγησε σε άνοδο των τιμών του ελαιολάδου κατά περίπου 60% από τον περασμένο Ιούνιο, φτάνοντας περίπου τα 5,4 ευρώ (5,97 δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό. Οι ευρωπαϊκοί καύσωνες που έσπασαν το ρεκόρ του περασμένου έτους – τους οποίους το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας χαρακτήρισε ως τους χειρότερους εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια – είχαν ήδη θέσει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες ελιάς σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης, ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο και είδε τις ετήσιες προμήθειες να μειώνονται κατά το ήμισυ σε περίπου 780.000 τόνους τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι επιπτώσεις της κρίσης του ελαιολάδου στην Ισπανία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις παγκοσμίως, καθώς η χώρα παράγει κατά μέσο όρο περίπου το 44% της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου κάθε χρόνο, διπλάσιο από την Ιταλία και τέσσερις φορές περισσότερο από την Ελλάδα.

Σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε τους νομοθέτες ότι η οξεία ξηρασία έχει γίνει ένα από τα κύρια μακροπρόθεσμα προβλήματα του.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας και εγώ γνωρίζουμε ότι η συζήτηση γύρω από την ξηρασία θα είναι μια από τις κεντρικές πολιτικές και εδαφικές συζητήσεις της χώρας μας τα επόμενα χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις «για να βοηθήσουν στην ανάκτηση των ποταμών μας, στη βελτίωση τα συστήματα καθαρισμού και καθαρισμού του νερού και η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η ψηφιοποίηση της διαχείρισης του νερού μας» ήταν μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη περιοχή της Μεσογείου που υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος των καυσώνων και της ξηρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η Ιταλία, που έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από μήνες μνημειωδών ελλείψεων νερού που επηρέασαν άμεσα τις καλλιέργειες και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αντιμετωπίζει τώρα έναν ακόμη γύρο σοβαρής ξηρασίας.

Featured Image