Τον Φεβρουάριο του 2023, οι όγκοι αγελαδινού γάλακτος που συλλέχθηκαν στη Γαλλία ήταν κατά 1,2% χαμηλότεροι από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, τόσο στο συμβατικό όσο και στο βιολογικό αγελαδινό γάλα.

«Η συλλογή του αγελαδινού γάλακτος εξακολουθεί να είναι μειωμένη πάνω από ένα χρόνο, παρατηρεί η Agreste, η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας της Γααλλίας, στο σημείωμα Quick Info που δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2023. Η τιμή του συμβατικού αγελαδινού γάλακτος παραμένει στα 469 €/ 1.000 λίτρα» (46,9 λεπτά/κιλό). 

Αυτή η υψηλή τιμή είναι κατά 22,9% υψηλότερη από αυτή του Φεβρουαρίου 2022.

Featured Image

Για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 2023, ο δείκτης τιμών για το συμβατικό αγελαδινό γάλα ξεπέρασε αυτόν του γάλακτος ΠΟΠ/ΠΓΕ. «Σε όλα τα είδη γάλακτος , η τιμή αυξήθηκε κατά 21,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022», σημειώνει η Agreste. Και αυτή η οικονομική αύξηση κατανέμεται σε όλες τις περιοχές παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Από την πλευρά της μεταποίησης, η τάση είναι επίσης ανοδική. Η συσκευασμένη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αύξηση της παραγωγής κατά +15,3% και +4,4% αντίστοιχα. Αντίθετα, τα γιαούρτια και τα άλλα γαλακτοκομικά επιδόρπια μειώθηκαν κατά 1,5%.

Featured Image