Featured Image

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση στους καταναλωτές, έχοντας εντοπίσει την παρουσία του μυκητοκτόνου Chlorothalonil σε πεπόνια που εισάγονται από την Κόστα Ρίκα μέσω Ολλανδίας (Ολλανδία), όπως πληροφορήθηκε το Hortoinfo μέσω της ειδοποίησης με αριθμό 2023.2053 του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές ( Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές, RASFF).

Η εν λόγω ειδοποίηση υποδηλώνει ότι πρόκειται για σοβαρό γεγονός γιατί θεωρείται ότι «η χλωροθαλονίλη είναι καρκινογόνος».

Το φυτοφάρμακο εντοπίστηκε στα πεπόνια κατά τη διάρκεια επίσημου ελέγχου που διενεργήθηκε στην αγορά, προχωρώντας στην έκδοση προειδοποίησης αφού προφανώς δεν είχαν μείνει καρποί στα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά τη διενέργεια της αντίστοιχης ανάλυσης, η οποία κατέληξε στην παρουσία υπολειμμάτων αυτού του μυκητοκτόνου. σε αναλογία 0,08 mg/kg – ppm, όταν το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) είναι το ελάχιστο ανιχνεύσιμο στο εργαστήριο, 0,01 mg/kg – ppm.

Χλωροθαλονίλη

Featured Image

Ανήκοντας στη χημική ομάδα του Benzonitrile, παρουσιάζεται με διάφορες εμπορικές ονομασίες.

Ο τρόπος δράσης του είναι διαφυλλικός, μη συστημικός, επαφής και προστατευτικός. Είναι σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου, υπό υπεριώδη ακτινοβολία, σε μέσο όξινο ή αλκαλικό υδατικό μέσο.

Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο πολλών μυκητιακών ασθενειών σε ένα ευρύ φάσμα κηπευτικών και οπωροφόρων καλλιεργειών.

Η χρήση του απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) τον Απρίλιο του 2020, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για πρόκληση βλάβης στο DNA, για υψηλό κίνδυνο σε αμφίβια και ψάρια και, κυρίως, καθώς είναι ένας παράγοντας που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εξαφάνιση των μελισσών, των βομβόρων και άλλων επικονιαστών.