Αγρότες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτύρονται ότι η διεθνής συμφωνία για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή.

Καταγγέλλουν πως τα ουκρανικά σιτηρά φτάνουν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία και καταποντίζουν τις τιμές.

«Έχω περίπου 30% με 40% της παραγωγής απούλητο και ίσως είμαι ένας από τους τυχερούς με τόσο μικρό ποσοστό», δήλωσε ο Βούλγαρος παραγωγός Στάνισλαβ Στάντσεφ, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euronews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο με αποζημιώσεις. Οι Ρουμάνοι παραγωγοί έλαβαν 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά λένε ότι δεν είναι αρκετά.

Featured Image

«Ο υπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει ένα πολύ μικρό ποσό στη Ρουμανία για όλα τα αποθηκευμένα σιτηρά σε εθνικό επίπεδο δεν μας ικανοποιεί. Η παραγωγή των Ρουμάνων αγροτών λήφθηκε μεν υπόψη, αλλά οι αγρότες αντιμετώπισαν σοβαρή ξηρασία που επηρέασε σε ποσοστό από 60% έως 100%», είπε στο euronews ένας Ρουμάνος αγρότης.

Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρουμανίας συμφώνησαν να συνεργαστούν για να δώσουν λύσεις. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας είπε πως τα υπουργεία Γεωργίας των δύο χωρών δημιουργούν ομάδα κρούσης.

«Διευκολύναμε τη μεταφορά των σιτηρών τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, χωρίς να χρεώνουμε δασμούς ή φόρους. Όμως το κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία και δεν μπορούμε να δεχθούμε σε καμία περίπτωση ότι αυτή η βοήθεια θα στραφεί εναντίον των Ρουμάνων αγροτών», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις.

Η οργή για το ζήτημα δυναμώνει σε μια σειρά από χώρες και οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Ξεκαθαρίζουν πως είναι αλληλέγγυοι προς την Ουκρανία, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να καταστραφούν.

Featured Image