Τη μια ημέρα καλοκαίρι την επόμενη χιονιάς και παγετοί στην Ισπανία, που περίμενε πώς και πως μια καλή παραγωγή φέτος σε ελιές και φρούτα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του εκπροσώπου της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet), Rubén del Campo, προσθέτοντας ότι πόλεις όπως το Burgos, η Vitoria, το Teruel ή το León ενδέχεται να εμφανίσουν παγετό.

Όμως, την Παρασκευή, οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χερσονήσου.

Από την πλευρά του, το Meteored προσθέτει ότι την Πέμπτη η στάθμη του χιονιού ενδέχεται να πέσει στα βορειοδυτικά της χερσονήσου στα 900 μέτρα (μ) και προβλέπεται χιονόπτωση το απόγευμα-νύχτα στο βόρειο οροπέδιο.

Για μέρες, ο εκπρόσωπος της Aemet αναφέρει ότι από τις 09:00 στις 29 Απριλίου έως τις 09:00 στις 30 Απριλίου, οι βροχοπτώσεις ήταν άφθονες στην Καταλονία και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Υπό αυτή την έννοια, ξεχωρίζουν τα 69 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο (l/m2) που μαζεύτηκαν αυτές τις 24 ώρες στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης.

Για να βάλουμε αυτόν τον αριθμό στο πλαίσιο, ο Del Campo επισημαίνει ότι το φυσιολογικό πράγμα στον σταθμό του αεροδρομίου της Βαρκελώνης είναι να συλλέγονται 40 l/m2 καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός Απριλίου.

Ομοίως, ο εκπρόσωπος της Aemet αναφέρει επίσης τα 65 l/m2 που συγκεντρώθηκαν στο Montserrat και τα 44 l/m2 από το Esmercadal στη Menorca. Έτσι, τονίζει ότι πρόκειται για ευεργετικές βροχές για την άμβλυνση της μετεωρολογικής ξηρασίας, αλλά όχι για την πλήρη άμβλυνσή της.

Αυτήν την Τρίτη, ο Ντελ Κάμπο αναμένει ότι οι βροχές θα υποχωρήσουν στα βορειοανατολικά και τις Βαλεαρίδες Νήσους, αν και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να πέσουν μερικές διάσπαρτες βροχές.

Ομοίως, δείχνει ότι η άφιξη ενός μετώπου που σχετίζεται με μια νέα καταιγίδα στον Ατλαντικό θα φέρει βροχοπτώσεις στη Γαλικία, την Κανταβρία, την Καστίλλη και Λεόν, την Εξτρεμαδούρα και τη Δυτική Ανδαλουσία.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας στα ανατολικά της χερσονήσου και το Μπιλμπάο και τη Σαραγόσα θα είναι περίπου 25ºC. Από την άλλη, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυμανθούν από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές για την εποχή επίπεδα σε μεγάλες περιοχές του εσωτερικού της χερσονήσου. Επιπρόσθετα, νυχτερινοί παγετοί θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές του βόρειου οροπεδίου, κεντρικούς ελιές και σε σημεία του Άλτο Έβρου.

Από την άλλη, ο Ντελ Κάμπο προειδοποιεί ότι η Τετάρτη θα είναι μέρα με κατά διαστήματα βροχές και βροχές που ενδέχεται να πέσουν σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η πιο άφθονη θα εμφανιστεί στα Στενά, στο κεντρικό εσωτερικό της Ανδαλουσίας, στην Κανταβρική Θάλασσα και στα βόρεια της Καταλονίας. Μάλιστα στην τελευταία αυτή περιοχή θα μπορούσαν να υπάρξουν και πάλι τοπικά ισχυρές βροχές. Ταυτόχρονα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και οι νοτιοανατολικές ακτές θα είναι οι περιοχές με τις λιγότερες πιθανότητες να δεχτούν βροχοπτώσεις.

Επιπλέον, θα χιονίσει στα ορεινά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, μόνο πάνω από τα 900 μέτρα (μ) στα βορειοδυτικά και από τα 1.000 έως τα 1.500 μέτρα στα υπόλοιπα. Για αυτό το μέρος, στα Πυρηναία και στην οροσειρά της Κανταβρίας, μπορεί να συσσωρευτούν πέντε εκατοστά νέο χιόνι σε μόλις 24 ώρες.

Γενικά οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν τους 18 βαθμούς στη χερσόνησο παρά μόνο σε περιοχές του ανατολικού και του νότιου τρίτου. Με αυτόν τον τρόπο, πόλεις όπως η Ávila ή η León θα φτάσουν μετά βίας τους 12ºC, ενώ το Castellón ή το Alicante θα φτάσουν τους 24ºC.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Aemet αναφέρει ότι η Πέμπτη θα ξημερώσει αρκετά κρύο για την εποχή του χρόνου. Έτσι, θα υπάρχουν γενικά ασθενείς παγετοί σε ορεινές περιοχές και ενδέχεται να παγώσει σε περιοχές του βόρειου οροπεδίου, στο κεντρικό Paramos και στο Alto Ebro Μάλιστα, θα μπορούσαν να καταγραφούν σε πρωτεύουσες όπως το Burgos, η Vitoria, το Teruel ή το León ή στη γύρω περιοχή προς αυτές τις πόλεις.

Με αυτή την έννοια, ο Ντελ Κάμπο εξηγεί ότι δεν είναι «άγνωστο» ότι παγώνει τον Μάιο σε αυτές τις πόλεις. Κατά μέσο όρο, παγώνει κάθε δύο ή τρία χρόνια στη Βιτόρια ή στο Λεόν και κάθε χρόνο στο Μπούργκος ή στο Τερουέλ. Επιπλέον, θα συνεχίσει να χιονίζει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ξεκινώντας από τα 1.000 μ. περίπου στα βόρεια, αν και στα Πυρηναία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η στάθμη θα ανέλθει στα 1.400 μ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Aemet αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, και θα αγγίξουν τους 25 βαθμούς Κελσίου στις ακτές της Μεσογείου.

Featured Image

Με τη σειρά τους, οι βροχές θα μειωθούν, αν και θα εξακολουθούν να καταγράφονται στα βορειοδυτικά της χερσονήσου, στην Κανταβρική Θάλασσα, τα Πυρηναία και τη βόρεια Καταλονία και αποκλείονται ορισμένες νεροποντές στην Castilla y León. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη χώρα, ο Ντελ Κάμπο σημειώνει ότι θα υπάρχει πιο σταθερός καιρός.

Έτσι, οι θερμοκρασίες τη νύχτα και την ημέρα θα σημειώσουν συνολική άνοδο την Παρασκευή, άνοδος που θα συνεχιστεί και όλο το Σαββατοκύριακο.

Αν και η Παρασκευή θα είναι μια κρύα μέρα κατά την οποία θα σημειωθεί ακόμη παγετός στα ορεινά, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ομαλοποίηση της θερμοκρασίας που ενδέχεται να είναι ακόμη και θερμή στο ανατολικό τρίτο της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Del Campo διευκρινίζει ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι μεταξύ 5 και 10ºC πάνω από τις κανονικές στο ανατολικό τρίτο της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, από την Παρασκευή, οι 20ºC θα ξεπεραστούν σχεδόν καθολικά και οι 25ºC σε μεγάλες περιοχές στα ανατολικά και νότια της επικράτειας.

Είναι ακόμη πιθανό ότι το Σάββατο και την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 30 ή 32ºC σε σημεία στο εσωτερικό της κοινότητας της Βαλένθια, της περιοχής της Μούρθια και της Ανδαλουσίας.

Εν όψει της επόμενης εβδομάδας, είναι πιθανό οι θερμοκρασίες να συνεχίσουν να ανεβαίνουν τις πρώτες ημέρες και όλα στα νότια της χερσονήσου να έχουν μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Από την άλλη πλευρά, οι βροχές την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα περιοριστούν στη Γαλικία, την Αστούριας και τη βορειοδυτική Castilla y León και θα μειωθούν κατά τη διάρκεια των ημερών.

Τέλος, στα Κανάρια Νησιά οι εμπορικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση, οι οποίοι θα συσσωρεύουν νεφώσεις στα βόρεια των πιο προβεβλημένων νησιών.

Υπό αυτή την έννοια, θα υπάρχουν πιθανότητες αυτά τα σύννεφα να αφήσουν ψιλόβροχο εκεί, αλλά η πρόβλεψη δείχνει ότι θα μειωθούν με τις ημέρες.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σταδιακά, ώστε είναι πιθανό στο τέλος της εβδομάδας να ξεπεράσουν τους 30ºC σε περιοχές της νότιας Γκραν Κανάρια.

Σε γενικές γραμμές, ο Del Campo συνοψίζει ότι ο Απρίλιος ήταν ξηρός στην Ισπανία συνολικά, ελλείψει καταμέτρησης των δεδομένων βροχόπτωσης για τις 29 και 30 Απριλίου, με βροχοπτώσεις που μέχρι τις 28 Απριλίου δεν έφτασαν το μισό ή το μισό της κανονικής τιμής για αυτόν τον μήνα.

Εν αναμονή των τελικών δεδομένων, αναφέρει ότι ο Απρίλιος του 2024 θα είναι πιθανώς ένας από τους έξι ή επτά πιο ξηρούς της ιστορικής σειράς.

Με τη σειρά του, ο Ντελ Κάμπο προσθέτει ότι ήταν ένας μήνας με υψηλές θερμοκρασίες στο σύνολό τους με μέση θερμοκρασία πάνω από +1ºC υψηλότερη από την κανονική του τιμή.

Θα χιονίσει στο βόρειο οροπέδιο

Από την πλευρά του, το Meteored προσθέτει ότι μια μάζα ψυχρού αέρα θα εισέλθει την Τετάρτη καθώς το μέτωπο συνεχίζει την προέλασή του προς τα ανατολικά της χερσονήσου. Έτσι, αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις και να σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά συστήματα του βόρειου μισού αλλά και του νοτιοανατολικού. Μάλιστα, στα βορειοδυτικά της χερσονήσου η στάθμη ενδέχεται να πέσει στα 900 μέτρα, με πρόγνωση χιονόπτωσης το απόγευμα-βράδυ στο βόρειο οροπέδιο.

Featured Image