Featured Image

Πρέπει να παρέμβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, γιατί οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν αντέχουν άλλα βάρη.

Ο συγγραφέας του DTN Russ Quinn ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι: “Οι λιανικές τιμές λιπασμάτων που παρακολουθεί το DTN για τη δεύτερη πλήρη εβδομάδα του Μαρτίου 2023 συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα. Η τάση αυτή ισχύει εδώ και δυόμισι μήνες.

“Και οι οκτώ σημαντικότερες τιμές λιπασμάτων είναι και πάλι χαμηλότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πέντε από τα οκτώ λιπάσματα είχαν σημαντική μείωση των τιμών. Η DTN ορίζει ως σημαντική κίνηση οτιδήποτε 5% ή περισσότερο.

“Πρωταγωνιστής στη μείωση ήταν το άνυδρο. Το αζωτούχο λίπασμα ήταν 13% χαμηλότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και είχε μέση τιμή 1.059 δολάρια/τόνο”.

Featured Image

Ο Quinn εξήγησε ότι: “Το UAN28 ήταν 11% λιγότερο ακριβό κοιτάζοντας πίσω ένα μήνα και είχε μέση τιμή 428 δολάρια/τόνο. Η UAN32 ήταν 9% χαμηλότερη σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα και είχε μέση τιμή 521 δολάρια/τόνο.

“Η ουρία ήταν 7% λιγότερο ακριβή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα με μέση τιμή $638/τόνο. Η ποτάσα ήταν 5% χαμηλότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα με μέση τιμή 655 $/τόνο”.

Το άρθρο του DTN πρόσθεσε ότι, “Όλα τα λιπάσματα είναι τώρα διψήφια χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το DAP είναι 15% λιγότερο ακριβό, το 10-34-0 είναι 16% λιγότερο, το MAP είναι 18% λιγότερο ακριβό, η ποτάσα είναι 22% λιγότερο, το UAN32 είναι 26% λιγότερο ακριβό, το άνυδρο και το UAN28 είναι και τα δύο 30% λιγότερο και η ουρία είναι 33% λιγότερο ακριβή σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν”.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Αγροτικού Μάρκετινγκ του USDA ανέφερε στην εβδομαδιαία έκθεση μεταφοράς σιτηρών την Πέμπτη ότι: “Για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου, η μέση τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 6,2 σεντς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα 4,185 δολάρια ανά γαλόνι, 94,9 σεντς κάτω από την ίδια εβδομάδα πέρυσι”, γράφει το farmpolicynews.illinois.