Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ενστάσεων για τους εν δυνάμει Νέους Αγρότες της προκήρυξης του 2021. Σε 15 ημέρες, περίπου, θα βγουν οι αποφάσεις ένταξης των 3.500 επιπλέον δικαιούχων του προγράμματος (Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ «Ενίσχυση Νέων Γεωργών») από τις Περιφέρειες. Και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί και η καταβολή του πριμ πρώτης εγκατάστασης, οπότε στο σύνολό τους οι δικαιούχοι του Μέτρου θα φτάσουν τους 14.000.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας πριν από λίγο στην ημερίδα του ΥΠΑΑΤ και του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Νέοι Αγρότες – Νέες Δυνατότητες – Νέες Χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το ΠΑΑ», στο πλαίσιο της 29ης Agrotica.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πληρωμής του πριμ πρώτης εγκατάστασης σε 10.500 Νέους Αγρότες, που εντάχθηκαν ήδη με την προκήρυξη του 2021. «Το πρόγραμμα έχει μεγάλο προϋπολογισμό, 535 εκατ. ευρώ, γιατί θέλουμε να ανανεώσουμε τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Έχει ολοκληρωθεί η φάση των ενστάσεων και περιμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, φτάνοντας στο σύνολο 14.000 νέους αγρότες». Στα πλεονεκτήματα του μέτρου είναι και η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος:

«Καταργήσαμε τον φυσικό φάκελο των υποψηφίων. Όλα έγιναν ηλεκτρονικά. Μόνο ένα δικαιολογητικό χρειάστηκε φυσική παρουσία. Η αξιολόγηση έγινε ψηφιακά. Το Υπομέτρο των Νέων Αγροτών αποτελεί πιλότο-πρόγραμμα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για όλα τα επόμενα προγράμματα.

Η γραφειοκρατία, που αφορά όλες τις κυβερνήσεις, ήταν πρόβλημα και δεν ήξερε ο αγρότης πότε θα ξεκινήσει και πότε θα πάρει τα χρήματα. Τώρα θα ξέρει πότε θα εγκριθεί, πότε θα πληρωθεί και πότε θα μπορεί να ξεκινήσει.»

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, είπε τα εξής, μεταξύ άλλων:

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών: «Τώρα πια έχουμε νέα εργαλεία, όπως την τηλεπισκόπηση. Πιάνουμε επιτήδειους που θέλουν να μπουν στα επενδυτικά προγράμματα και δεν επενδύουν. Έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία. Τώρα είναι όλα ηλεκτρονικά, δεν χωράει καμία λαθροχειρία. Καταργήθηκε ο φυσικός φάκελος.»

Για τα Σχέδια Βελτίωσης, των οποίων η προκήρυξη αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους: «Για πρώτη φορά θα έχουμε ως επιλέξιμη δαπάνη τους μεταφερόμενους οικίσκους, αλλά θα έχουμε και αγορά γης, χωρίς να κινδυνεύσει να γίνει “real estate” το πρόγραμμα. Ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να αγοράσει μόνο γειτονικά χωράφια. Οι οικίσκοι θα είναι για όλους τους εργάτες γης, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Featured Image

Το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης δεν είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε 230 εκατ. ευρώ, με σημαντικό πλεονέκτημα στους νέους αγρότες.

Δεν θα ευνοηθούν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, αλλά για πρώτη φορά υπάρχει και ο Αναπτυξιακός που μπορεί να χρηματοδοτήσει αγροτική επένδυση ύψους πάνω από 100.000 ευρώ».

Ο Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ είπε: «Το Γεωτεχνικό επιμελητήριο είναι παρόν και ήταν παρόν και στο πρόγραμμα των νέων αγροτών για να διορθωθούν οι ατέλειες και να γίνει ό,τι καλύτερο. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ είναι ο πυρήνας των προσπαθειών που πρέπει να κάνουμε για να επιταχύνουμε την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και να εκσυγχρονίσουμε τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι γεωτεχνικοί μέσω του συστήματος AKIS στη νέα ΚΑΠ θα μπορέσουν να εισάγουν τη γνώση στην καλλιεργητική διαδικασία όχι ως κόστος αλλά ως επένδυση.»

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε η πρώην Υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΑ θα πιάσει τόπο όταν οι νέοι αγρότες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν να μείνουν στον τόπο τους. Τι πρέπει, όμως, να γίνει για να μην λυγίσουν από τα χρέη υπό το βάρος της αύξησης του κόστους;

  • Όσο καλό κι αν είναι ένα σχέδιο βελτίωσης, χρειάζεται ασφάλεια του αγρότη-επενδυτή από διακύμανση τιμών και εισοδήματος.
  • Επέκταση κανονισμού ασφαλίσεων ΕΛΓΑ και επικαιροποίησή του.
  • Διασφάλιση επάρκειας νερού, δεν μιλώ μόνο για το ΥΔΩΡ και τα έργα, αλλά και για την ανάγκη καταγραφής και διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων.
  • Διαφορετικό τραπεζικό σύστημα, ενεργό ταμείο εγγυοδοσίας, συμπληρωματικά ταμεία και να απεγκλωβιστούν οι αγρότες από το μονοπώλιο των τραπεζών για τη χρηματοδότηση κυρίως των νέων αγροτών.»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ), Δημήτρης Σοφολόγης, ζήτησε από τους κ.κ. Στύλιο και Παπαγιαννίδη τα εξής:

  • Να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια, για να ξέρουν οι αγρότες το πλάνο τους.
  • Τα χρήματα για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι λίγα, με δεδομένο ότι στον Αναπτυξιακό υπάρχει κόφτης παρελκομένων και τρακτέρ.
  • Όταν προκηρυχθούν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης πρέπει να είναι όλα έτοιμα, το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων κ.λπ..

Καταλήγοντας, συμφώνησε με την πρόσθεση των οικίσκων για τους εργάτες γης στις επιλέξιμες δαπάνες των Σχεδίων Βελτίωσης.

Featured Image