Παρότι η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε σε προπολεμικά επίπεδα, εντούτοις στην Ελλάδα, από τις λίγες χώρες της ΕΕ, οι τιμές που αγοράζουν οι αγρότες σπόρους και λιπάσματα, παραμένουν σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα.

Στη βουλή η αναφορά της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας, η οποία αναφέρει πως παρότι οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν πέσει σε προ-πολεμικά επίπεδα και τα δημητριακά έχουν χάσει το 60% της τιμής τους, εντούτοις, σπόρια και φυτοφάρμακα στη χώρα μας, πωλούνται σε τιμές εποχής πολέμου.

Απάντηση Αυγενάκη

“Η διαμόρφωση των τιμών των αγροεφοδίων (σπόροι προς σπορά, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα) καθώς και όλων των προϊόντων σε μια ελεύθερη οικονομία, γίνεται μέσω του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που τα παράγουν και τα εμπορεύονται και όχι μέσω κρατικών παρεμβάσεων. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας λύνονται μέσω των ελέγχων που οφείλουν να πραγματοποιούν οι αρμόδιες προς τον σκοπό αυτό αρχές.

Featured Image

Στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), διαχρονικά, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώρια παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ διενεργεί ελέγχους στα αγροεφόδια (λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και την ομαλή διακίνηση των αγροεφοδίων στο πλαίσιο ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού”, τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης.

Ολόκληρη η απάντηση Αυγενάκη

lipasma

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image