Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν την Τρίτη μετά την κατάρρευση ενός μεγάλου φράγματος στην Ουκρανία, ανανεώνοντας τους φόβους της αγοράς σχετικά με την ευθραυστότητα της ικανότητας της χώρας να μεταφέρει τρόφιμα στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ασίας, καθώς πολεμά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,4% στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, στα 6,39 δολάρια το μπούσελ. Το κόστος του καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 1%, στα 6,04 δολάρια το μπούσελ, και η βρώμη κέρδισε 0,73%, στα 3,46 δολάρια ανά μονάδα. Οι τιμές ήταν υψηλότερες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εξασθένησαν.

Η καταστροφή του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα, ο οποίος βρίσκεται σε μια ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε ανησυχίες για τη διακοπή των προσιτών προμηθειών της Ουκρανίας σε σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο που φτάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται με την πείνα και τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

“Κάθε φορά που αυτός ο πόλεμος δείχνει σημάδια περαιτέρω κλιμάκωσης, υπάρχει μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute. “Οι αγορές αντιδρούν σε αυτό”.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο μεγάλοι προμηθευτές αγροτικών προϊόντων και η διακοπή των εξαγωγών τους από τον πόλεμο επιδείνωσε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που συνδέεται με ξηρασίες και άλλους παράγοντες. Οι επαναστατικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας πέρυσι έφεραν τα τρόφιμα να κινούνται και πάλι μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά έχουν αντιμετωπίσει αναποδιές.

Η Ρωσία αποσύρθηκε για λίγο από τη συμφωνία πέρυσι, απείλησε να αποχωρήσει ξανά, κατηγορείται για επιβράδυνση των αποστολών από την Ουκρανία και έχει συμφωνήσει να ανανεώσει τη συμφωνία μόνο για δύο μήνες κάθε φορά.

Featured Image

“Ο κόσμος θα παρακολουθεί για να δει τι θα συμβεί με τη συμφωνία”, δήλωσε ο Γκλάουμπερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. “Αυτό υπενθυμίζει σε όλους ότι δεν είναι απλώς pro forma, ότι θα μπορούσε να είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη αν πράγματι η συμφωνία παραβιαστεί”.

Υπάρχουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις στη νότια Ουκρανία, όπου έσπασε το φράγμα, και ενώ η κατάρρευση έθεσε σε κίνδυνο τις καλλιέργειες στο δρόμο των πλημμυρών, ο Glauber λέει ότι λιγότερο σιτάρι έχει φυτευτεί σε εκείνη την περιοχή επειδή είναι κοντά στις μάχες και πολλά καλλιεργούνται αλλού.

Η κατάρρευση έχει απειλήσει τα αποθέματα πόσιμου νερού, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν επίσης για μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή – επισημαίνοντας τη διαφυγή πετρελαίου από τα μηχανήματα του φράγματος και σημαντικές πλημμύρες.

Ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών για τις γεωργικές αγορές της Μαύρης Θάλασσας SovEcon, δήλωσε ότι η κατάρρευση του φράγματος μοιάζει “με μεγάλη κλιμάκωση με τρομερές συνέπειες και τεράστιο κίνδυνο για τα πρωτοσέλιδα”.

“Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή του bull run”, έγραψε ο Sizov στο Twitter νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Το ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι κατά τη διάρκεια της νύχτας και στις αρχές της Τρίτης έχασε τον ατμό του καθώς προχωρούσε η ημέρα. Γύρω στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας, για παράδειγμα, η τιμή του σιταριού έπεσε στα 6,27 δολάρια το μπούσελ.

Featured Image