Μετά από 2 έτη δοκιμών και βελτιώσεων στο Ινστιτούτο, σήμερα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι επιφανειακές λιπάνσεις μεταβλητής παροχής υγρού αζώτου στους 3 αγρούς καλαμποκιού παραγωγών του συνεταιρισμού ΘΕΣγη στα πλαίσια του έργου “Σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα» με διακριτικό τίτλο «ΚΑΛ.ΛΙ.ΣΤΗ».

Το έργο συντονίζει ο Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης, ερευνητής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και συμμετέχουν ως εταίροι το Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ Δήμητρα (Επιστημονικά Υπεύθυνος Δρ. Ελευθέριος Ευαγγέλου), ο Αγροτικός συνεταιρισμός ΘΕΣ Γη και η εταιρεία Pro depot.

Το πρωτότυπο σύστημα μεταβλητής παροχής υγρού αζώτου τοποθετείται εύκολα πριν τη λίπανση σε οποιοδήποτε συνδυασμό τρακτέρ ψεκαστικού μηχανήματος του κάθε παραγωγού. Χρησιμοποιεί τη δεξαμενή του ψεκαστικού για την αποθήκευση του αζώτου και εφαρμόζει διαφοροποιημένη λίπανση από ειδικούς σωλήνες που τροφοδοτούνται από τη λειτουργία ειδικής αντλίας ρυθμιζόμενη ανάλογα των πραγματικών αναγκών της καλλιέργειάς όπως ανιχνεύονται από πολυφασματικούς αιαθητήρες.

Featured Image

Όλη η διαδικασία κύλησε ομαλά και γρήγορα με σημαντικές μειώσεις των συνολικών ποσοτήτων αζώτου στις μεταχειρίσεις της διαφοροποιημένης εφαρμογής έναντι της ομοιόμορφης εφαρμογής του παραγωγού. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από μετρήσεις τόσο στον αγρό όσο και εργαστηριακά προκειμένου να αξιολογήσουμε το σύστημα σε σχέση με τη θρέψη των φυτών τους ρυθμούς ανάπτυξης τους, την τελική απόδοση σε καρπό, το υπολειμματικό άζωτο στο τέλος της καλλιέργειας αλλά και την οικονομική και περιβαλλοντική (Carbon Footprint) απόδοση.

Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια της Δράσης ΙΙ (Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των επιχειρησιακών ομάδων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή), του ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 16.1 – 16.5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020

Featured Image