Η προετοιμασία προβλέψεων συγκομιδής πυρηνόκαρπων είναι μια περίπλοκη εργασία κάθε χρόνο. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων ενός αγροκτήματος, μιας περιοχής παραγωγής ή μιας χώρας είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση και αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τους κλιματικούς κινδύνους όπως παγετός, χαλάζι κ.λπ… η παρουσίαση μιας εκτίμησης παραγωγής γίνεται μεγάλη πρόκληση.

Αλλά ο Eric Hostalnou, επικεφαλής του Chambre d’Agriculture des Pyrénées-Orientales και υπεύθυνος για την προετοιμασία των προβλέψεων συγκομιδής ροδάκινων, νεκταρινιών και παβιών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, δεν εγκατέλειψε αυτή την πρόκληση. Με τη συνεργασία των ASEPOP (Ελλάδα), Cooperativas Agro Alimentarias και Afrucat (Ισπανία), CSO (Ιταλία) και AOP Pêches et Abricots (Γαλλία), από το φόρουμ Europêch 2023, ανακοινώθηκε συγκομιδή ροδάκινου, νεκταρίνι, παραγουάγιο και παβία. 3.379.000 τόνων για φέτος στην Ευρώπη. Ένα ποσοστό που αντιπροσωπεύει 14% περισσότερο σε σχέση με την παραγωγή του 2022.

Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί ως πρώτη εκτίμηση, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κλιματικά φαινόμενα «σε εξέλιξη», τα οποία δεν είναι ούτε παγετός ούτε χαλάζι και των οποίων οι επιπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν ακόμη στα τέλη Μαΐου στην παρουσίαση αυτών των προβλέψεων. όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες.

Και στις δύο πλευρές των Πυρηναίων, στην περιοχή Roussillon (Γαλλία), στην Καταλονία και στην Αραγονία (Ισπανία), η ξηρασία έχει καταστρέψει τον όλεθρο για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι δεξαμενές είναι στο ελάχιστο, έχουν επιβληθεί περιορισμοί χρήσης και στην Καταλονία έχουν κοπεί ακόμη και τα κανάλια άρδευσης. Περαιτέρω περιορισμοί είναι πιθανοί τις επόμενες εβδομάδες με τρέχουσες και πιθανώς μελλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και ακόμη και στην επιβίωση των οπωρώνων.

Και στη βόρεια Ιταλία, στην Emilia Romagna, οι πλημμύρες έχουν βυθίσει τα οικόπεδα τις τελευταίες ημέρες. Και εδώ το κλιματικό επεισόδιο είναι σε εξέλιξη και οι απώλειες είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθούν.

«Οι συνεργάτες των διαφόρων χωρών παραγωγής που προετοιμάζουν τις προβλέψεις συγκομιδής κάθε χρόνο δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη τις μελλοντικές απώλειες παραγωγής που συνδέονται με αυτούς τους κινδύνους. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία που παρουσιάζουμε είναι αναμφίβολα αισιόδοξα και θα επικαιροποιηθούν γύρω στα μέσα Ιουνίου, όταν θα εκτιμηθεί πιο ξεκάθαρα ο πραγματικός αντίκτυπος αυτών των δύο κλιματικών φαινομένων», επισημαίνει ο Έρικ Χοστάλνου.

Πέρυσι, η εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από σημαντικό έλλειμμα καλλιεργειών στην Καταλονία και την Αραγονία λόγω των παγετών της άνοιξης, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές λεκάνες παραγωγής γλίτωσαν και παρουσίασαν κανονικές δυνατότητες.

Φέτος, με όλα τα προηγουμένως εκφρασμένα αποθέματα, η πρόβλεψη έκλεισε στα μέσα Μαΐου στους 3.379.000 τόνους ροδάκινων, νεκταρίνων και παβιών, δηλαδή 13% περισσότερο από την παραγωγή του 2022. Αλλά για άλλη μια φορά, δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό ότι το δυναμικό που υπάρχει στα δέντρα στα μέσα Μαΐου, την ημερομηνία αυτών των εκτιμήσεων, δεν θα εκφραστεί πλήρως και αυτές οι προβλέψεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Ισπανία

Μετά από μια πολύ σύντομη εκστρατεία του 2022, κυρίως λόγω του παγετού στην Αραγονία και την Καταλονία, η εκστρατεία του 2023 φαινόταν πολλά υποσχόμενη χωρίς παγετό ή χαλάζι μέχρι σήμερα, αλλά με μια ιστορική ξηρασία που επηρεάζει όλη την Ισπανία.

Παραδόξως, οι νοτιότερες περιοχές φαίνονται να επηρεάζονται λιγότερο αυτή τη στιγμή, αλλά οι δύο κύριες περιοχές παραγωγής στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, η Αραγονία και ιδιαίτερα η Καταλονία, δεν αναμένεται να περάσουν από αυτήν την εκστρατεία χωρίς να υποστούν απώλειες που θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές.

Από τις πρώτες μέρες του Μαΐου, το κανάλι Urgell, το οποίο τροφοδοτεί μια περιοχή παραγωγής στα βόρεια της Lleida, προσανατολισμένη κυρίως στην παραγωγή φρούτων φρούτων, έχει διακοπεί και άλλα κανάλια απειλούνται με περιορισμούς, ακόμη και με περικοπές.

«Δεδομένης αυτής της κατάστασης, είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι απώλειες που θα μπορούσαν να προκύψουν και η κατάσταση θα μπορούσε ίσως να βελτιωθεί εάν ο καιρός είναι καλός. Αλλά κάθε μέρα που περνά κάνει αυτή την τελευταία επιλογή όλο και λιγότερο αξιόπιστη», λέει ο Χοστάλνου.

Οι προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στις 23 Μαΐου δεν λαμβάνουν υπόψη την ξηρασία και τις αναμενόμενες επιπτώσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, επομένως τα στοιχεία αυτά πιθανότατα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω στα τέλη Ιουνίου, όταν θα γίνει η δεύτερη εκτίμηση. Όπως και να έχει, η Ισπανία τον Μάιο παρουσιάζει δυναμικό παραγωγής 1.250.000 τόνων ροδάκινου, Παραγουάης και νεκταρίνι, που αντιπροσωπεύει αύξηση 52% σε σύγκριση με το 2022 και 8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2017/2021.

Στο ροδάκινο, το δυναμικό παραγωγής υπολογίζεται στους 292.000 τόνους, 41% περισσότερο από πέρυσι και 6% λιγότερο από το μέσο όρο της περιόδου 2017/2021.

Για τις τάσεις παραγωγής που παρουσιάζει η χώρα μας, από την Cooperativas Agro-alimentarias de España, τον υπεύθυνο φρούτων, Javier Basol επιβεβαιώνει ότι «η τάση είναι να αυξάνονται οι αποδόσεις και οι ποιότητες σε όλες τις περιόδους και τις οικογένειες των πυρηνόκαρπων δέντρων». 

Τα τελευταία χρόνια δεν σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις ή μειώσεις στον αριθμό των φορέων εκμετάλλευσης ή των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αν και ορισμένες φυτείες αρχίζουν να αντικαθίστανται από άλλα είδη φρούτων ή με την είσοδο επενδυτικών ομίλων στον τομέα της δενδροκομίας. Από την άλλη πλευρά, μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία αναμφίβολα καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τις ποικιλίες να έχουν τις απαραίτητες κρύες ώρες. «Στόχος είναι η εισαγωγή ποικιλιών προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και στις νέες κλιματολογικές συνθήκες», λέει ο Basol.

Σε επίπεδο αγοράς, τα πυρηνόκαρπα υπόκεινται, όπως πολλοί άλλοι τομείς, σε σημαντική αύξηση των κανονισμών και απαιτήσεων κάθε είδους (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, υγειονομικές, συσκευασίες κ.λπ.), οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά «Δεν έχουν αντίκτυπο στις τιμές πώλησης, με συνέπεια την επιδείνωση της οικονομίας του κλάδου», θυμάται ο Javier Basol.

Όσον αφορά την εξέλιξη της εκστρατείας λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα κλίματος, στις πρώιμες περιοχές παραγωγής αναμένονται μειώσεις στους όγκους παραγωγής, κυρίως λόγω των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων. Αφενός το κρύο των τελευταίων εβδομάδων του Φεβρουαρίου καθυστέρησε την ανθοφορία και αφετέρου οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν ορισμένες ποικιλίες με προβλήματα πήξης λόγω έλλειψης κρύων ωρών. Ωστόσο, στις μεταγενέστερες περιοχές η ανθοφορία και η καρπόδεση ήταν καλή, χωρίς παγετό ή σοβαρά επεισόδια κατά την ανθοφορία.

Στα μέσα Μαΐου, οι προβλέψεις για την Ισπανία είναι για «κανονική» συγκομιδή, παρόμοια με αυτή του 2019, μετά από 3 συνεχόμενα έτη ελλείμματος. Ανά ομάδες, αναμένεται αύξηση 50% στην παραγωγή ροδάκινου (συμπεριλαμβανομένων των παραγουάιων, νεκταρίνων και παβιών) σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν (το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε τα τελευταία 10 χρόνια), φτάνοντας τους 1.548.683 τόνους, παραγωγή 15,5% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης 5 έτη (2018-2022) ή 5% πάνω από τον μέσο όρο του 2017/2021. Και στην περίπτωση των βερίκοκων, η φετινή σοδειά αναμένεται επίσης να ανακάμψει μετά από αρκετά συνεχόμενα χρόνια πτώσης, φθάνοντας τους 96.123 τόνους, 8,3% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (2018-2022) ή 18% κάτω από τον μέσο όρο 2017-2021, αλλά 45% πάνω από την περασμένη σεζόν.

Ωστόσο, όλες αυτές οι προβλέψεις εξαρτώνται από τις μελλοντικές βροχοπτώσεις και τους περιορισμούς στις παραχωρήσεις άρδευσης ως αποτέλεσμα του ξηρού καιρού. «Η έλλειψη βροχής και η μείωση των πόρων άρδευσης θα επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα των καρπών (μικρότερων διαμετρημάτων) και θα συντομεύσει τη διάρκεια της εκστρατείας», λέει ο Javier Basol.

Πέρα από την έλλειψη νερού, από την αρχή της εκστρατείας υπήρξε ανησυχία για τη σύμπτωση διαφόρων αρνητικών παραγόντων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά και να εμποδίσουν τη δραστηριότητα των αγροκτημάτων και των συνεταιρισμών, πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι πολύ αδύναμες μετά από τρία χρόνια ελλειμματικής παραγωγής .

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας στην Ισπανία και τη Γαλλία μαζί με τις πλημμύρες που καταγράφονται στην Ιταλία, «θα πάρουν το βάρος τους» στην προβλεπόμενη συγκομιδή των 3.379.000 τόνων που ανακοινώθηκε στο Europêch 2023

Αυτοί οι παράγοντες είναι: το κανονικό δυναμικό παραγωγής μετά τους παγετούς των δύο τελευταίων ετών τόσο στην Ισπανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. η έλλειψη διαμετρήματος ως συνέπεια της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα· μείωση του εμπορικού όγκου λόγω ακριβώς της έλλειψης μεγέθους του καρπού. έλλειψη εργασίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την αραίωση. πτωτική πίεση στις τιμές από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς μικρών μεγεθών· αύξηση του κόστους και φέτος με +15% σε εισροές και ενέργεια και +14% σε κόστος προσωπικού. ο νόμος περί παραβατικότητας, ο οποίος υποχρεώνει τους Ισπανούς φορείς να πληρώνουν σε 30 ημέρες, ενώ ανακτούν το προϊόν (εξαγωγή) σε 60-90 ημέρες, θα απαιτήσει περισσότερη χρηματοδότηση από εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απώλειες λόγω παγετού, και τις απώλειες πολλών εκστρατειών (με υψηλές τιμές, αλλά χαμηλές αποδόσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο) και είναι υψηλά χρεωμένες. δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η οποία είναι επίσης πιο ακριβή· αβεβαιότητα για τη ρευστότητα των εξόδων στη βρετανική αγορά και τέλος, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην κατανάλωση.

Μια συλλογή παραγόντων που δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί και που για άλλη μια φορά θέτει τον ισπανικό τομέα πυρηνόκαρπων φρούτων ενάντια στα σχοινιά. 

Ιταλία

Featured Image

Μετά από μια πολύ κακή εκστρατεία το 2021, που χαρακτηρίστηκε από παγετό, το 2022 παρουσίασε ένα κανονικό δυναμικό παραγωγής, κοντά στο βέλτιστο, με κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους ροδάκινων, νεκταρίνων και παβιών.

Φέτος, οι παγετοί του Απριλίου επηρέασαν ελαφρά ορισμένα οικόπεδα στις περιοχές παραγωγής της βόρειας Ιταλίας, αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις είναι αυτές που προκαλούν όλεθρο στην Ιταλία, ειδικά στην περιοχή Emilia Romagna. Πολλές φυτείες πλημμυρίζουν και αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.

Ο Έρικ Χοστάλνου εξηγεί ότι οι επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης καταστροφής «δεν ήταν ποσοτικοποιήσιμες τη στιγμή της παρουσίασης αυτών των προβλέψεων, επομένως παρουσιάζουν την κατάσταση στα μέσα Μαΐου, πριν από τις πλημμύρες».

Έτσι, με 869.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια, το ιταλικό δυναμικό παραγωγής είναι 8% χαμηλότερο από την παραγωγή του 2022 και 12% κάτω από το μέσο όρο του 2017/2022. Με σχεδόν 64.000 τόνους ροδάκινων, το δυναμικό παραγωγής είναι 10% χαμηλότερο από πέρυσι και 11% χαμηλότερο από το μέσο όρο του 2017/2021.

Από την CSO της Ferrara, η διευθύντρια της, Elisa Macchi, σχολιάζει ότι «οι προβλέψεις παραγωγής που παρουσιάζονται σε αυτούς τους πίνακες θα πρέπει να ενημερωθούν μετά την ποσοτικοποίηση της ζημιάς, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος λόγω της συνεχιζόμενης έκτακτης ανάγκης». Τούτου λεχθέντος, αναλύοντας την εξέλιξη της ιταλικής εσοδείας, πριν από τις 17-18 Μαΐου, ο Macchi εξηγεί ότι η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών έχει επηρεαστεί και πάλι από τις κακές καιρικές συνθήκες. «Τον Απρίλιο, η επιστροφή του κρύου επηρέασε τις διάφορες λεκάνες παραγωγής στη βόρεια Ιταλία με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετική ένταση, περιορίζοντας τις αποδόσεις. Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες, ο καιρός ήταν και πάλι δυσμενής, με θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές, έντονες θερμοκρασιακές μεταβολές και άφθονες βροχοπτώσεις σε αρκετές ιταλικές περιοχές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις πτυχές, η ιταλική προσφορά ροδάκινων το 2023 έχει υπολογιστεί σε 422.000 τόνους (–4% σε σύγκριση με το 2022). λίγο λιγότεροι από 64.000 τόνους παβιών (–10% σε σύγκριση με το 2022) και λίγο περισσότερο από 446.000 τόνους νεκταρίνια (–12% σε σύγκριση με πέρυσι). «Η μείωση οφείλεται στις βόρειες περιοχές και θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από την αύξηση των όγκων συλλογής στο νότιο τμήμα της χώρας, που βρίσκεται πλέον σε σχεδόν φυσιολογική κατάσταση», προχωρά ο διευθυντής του ΟΚΠ.

Όσον αφορά την εξέλιξη της επιφάνειας των πυρηνόκαρπων στο Belle Paese , μέρος της μείωσης της προσφοράς οφείλεται ακριβώς στη μείωση της επιφάνειας που ποσοτικοποιείται μεταξύ -3 και -4% το 2022, ποσοστό παρόμοιο με αυτό των τελευταίων ετών. Η μείωση αυτή είναι πιο εμφανής στα βόρεια, ενώ στις νότιες περιοχές η κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πιο σταθερή.

Από την ΟΚΠ υποστηρίζουν επίσης ότι σε σύγκριση με πέρυσι, «καθυστέρηση ωρίμανσης περίπου μίας εβδομάδας παρατηρείται στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, ενώ οι βόρειες περιοχές ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις περσινές ημερομηνίες».

Ελλάδα

Το 2022, η ελληνική χώρα ανέκτησε τις παραγωγικές της δυνατότητες μετά από μια πολύ σύντομη εκστρατεία του 2021 σε όγκο. Φέτος, χωρίς μεγάλα κλιματικά προβλήματα, εκτός από ιδιότροπο καιρό από τις αρχές Απριλίου και μείωση των εκτάσεων με ροδάκινα, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει παραγωγή 335.000 τόνων ροδάκινων και νεκταρινιών, δηλαδή 5% λιγότερο από πέρυσι, αλλά 16 % περισσότερο από τον μέσο όρο του 2017/2021. Όσον αφορά την παβία, αναμένεται παραγωγή περίπου 330.000 τόνων, 4% λιγότερη από το 2022 και 14% μικρότερη από τον μέσο όρο για το 2017/2021.

Σε επίπεδο παραγωγής, η τάση στην Ελλάδα είναι η αύξηση των αποδόσεων και της ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης μείωση της έκτασης που αφιερώνεται στην καλλιέργεια ροδάκινου, λόγω της χαμηλής οικονομικής κερδοφορίας, και στροφή προς τα κεράσια, τα ακτινίδια και τα βερίκοκα. Από την άλλη πλευρά, η έκταση που αφιερώνεται στα νεκταρίνια, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές και είναι πιο κερδοφόρα, έχει αυξηθεί.

Από τον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ, Έλληνας συνεργάτης στην προετοιμασία αυτών των προβλέψεων, ο Γιώργος Κάντζιος, σχολιάζει ότι η έναρξη της περιόδου των πυρηνόκαρπων στην Ελλάδα έφτασε με καθυστέρηση 5 έως 8 ημερών «λόγω της κακοκαιρίας του Απριλίου (κρύο) και στην κακοκαιρία του Μαΐου (βροχή)». Ο χειμώνας, από την άλλη, «ήταν ήπιος και δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα μεγάλα περιστατικά όπως παγετός ή χαλάζι».

Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, «η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή της εκστρατείας του 2022, με μεγαλύτερη μείωση στην περίπτωση των ροδάκινων από αυτή των νεκταρινιών. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έκτασης των νεκταρινιών. Όσον αφορά την παβία, η παραγωγή αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτή του 2022 και μάλιστα σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο για το 2016-2020», προβλέπει ο Κάντζιος.

Γαλλία

Μετά από δύο πολύ κακές εκστρατείες το 2020 και το 2021 λόγω παγετού, το 2022 η γειτονική μας χώρα επηρεάστηκε λιγότερο από τους κλιματικούς κινδύνους με παραγωγή 226.000 τόνων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2023, το παραγωγικό δυναμικό είναι κοντά στο βέλτιστο επίπεδο που παρουσιάζει η Γαλλία, χάρη στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν μεγάλα επεισόδια παγετού και οι επιπτώσεις του χαλαζιού ήταν πολύ τοπικές και μικρές. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί η κατάσταση στην περιοχή παραγωγής Roussillon, η οποία πλήττεται από μια ιστορική ξηρασία και επί του παρόντος υπόκειται σε περιορισμούς άρδευσης. Η κατάσταση είναι ετερογενής ανάλογα με τους τομείς και την προέλευση του υδατικού πόρου (επιφανειακά ύδατα, δοκιμαστικά πηγάδια…) αλλά εάν οι βροχοπτώσεις που ανακοινώθηκαν για τις επόμενες ημέρες δεν είναι σημαντικές, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει απώλειες στις καλλιέργειες.

Όπως και στη βόρεια Ισπανία, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος αυτής της εξελισσόμενης κατάστασης. Για άλλη μια φορά, ο Χοστάλνου διευκρινίζει ότι «τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτές τις προβλέψεις συγκομιδής λαμβάνουν υπόψη το δυναμικό παραγωγής στα δέντρα στα μέσα Μαΐου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές απώλειες σε όλη την εκστρατεία με βάση την εξέλιξη της κατάστασης».

Στο πλαίσιο αυτό, το γαλλικό δυναμικό παραγωγής για ροδάκινα και νεκταρίνια έχει υπολογιστεί σε 227.000 τόνους, δηλαδή +1% σε σύγκριση με το 2022 και +22% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2017/2021.

Ο Bruno Darnaud, πρόεδρος του AOP Pêches et Abricots de France , δηλώνει ότι η γαλλική παραγωγή ροδάκινου και νεκταρινιού «θα πλησιάσει τον όγκο του περασμένου έτους, χάρη στη σταθεροποίηση της καλλιεργούμενης έκτασης, αν και ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από τις συνέπειες της ξηρασίας “.

Η παραγωγή γαλλικού ροδάκινου και νεκταρινιού φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια, χάρη στο υψηλό επίπεδο φύτευσης. Για παράδειγμα, στο AOP, το ποσοστό ανανέωσης είναι κοντά στο 8%.

«Μετά από δύο χρόνια παγετού, όλες οι γαλλικές περιφέρειες είχαν ικανοποιητική παραγωγή πέρυσι. Το κύμα καύσωνα επηρέασε λίγο την ένταση, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι στην περίπτωση των βερίκοκων. Όσον αφορά την παρούσα εκστρατεία, έχει προετοιμαστεί υπό τις ίδιες συνθήκες, χωρίς σημαντικές ζημιές λόγω παγετού, και με χαλαζοπτώσεις με περιορισμένα προς το παρόν φαινόμενα». Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τον Darnaud, είναι «μια σημαντική καθυστέρηση στο ημερολόγιο λόγω του σκληρού και όψιμου χειμώνα».

Ωστόσο, στη Γαλλία, η μεγαλύτερη ανησυχία για τον τομέα των πυρηνόκαρπων φρούτων της είναι η ξηρασία που πλήττει τη νότια Γαλλία, ιδιαίτερα την περιοχή Roussillon, και τις παρούσες και μελλοντικές επιπτώσεις της. «Με 200 χιλιοστά βροχής σε ένα χρόνο, το νοτιότερο τμήμα της γαλλικής λεκάνης παραγωγής θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά. Ευτυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν βροχερά επεισόδια, τα οποία, αν και δεν αντιπροσωπεύουν πολύ σημαντικά ποσά, δίνουν τη δυνατότητα μερικής ανασύστασης των αποθεμάτων και άρση του φαντάσματος του τέλους της άρδευσης των περιβόλων. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτόν τον κίνδυνο αυτό το καλοκαίρι, γιατί σε περίπτωση καύσωνα, τα αποθέματα μπορεί να είναι ανεπαρκή, όπως στους νότιους Καταλανούς γείτονές μας», εξηγεί ο Bruno Darnaud.

Με το βλέμμα καρφωμένο στον ουρανό, κάποιοι να περιμένουν να βρέξει και άλλοι να καθαρίσει, θα γίνει γνωστό με μεγαλύτερη βεβαιότητα η πραγματική κατάσταση του όγκου των πυρηνόκαρπων που διατίθενται στην Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου.

Συμπερασματικά, οι πολυαναμενόμενες προβλέψεις για τη συγκομιδή πυρηνόκαρπων σηματοδοτούν αύξηση +14% στην παραγωγή ροδάκινου, νεκταρινιού και παβίας στην Ευρώπη, αλλά αυτό το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο σύμφωνα με πληροφορίες από ό,τι στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Έχουν προχωρήσει λόγω ξηρασίας και πλημμύρες. Με τα μάτια καρφωμένα στον ουρανό, κάποιοι να περιμένουν να βρέξει και άλλοι να καθαρίσει, θα είναι στα τέλη Ιουνίου όταν η πραγματική κατάσταση του όγκου των πυρηνόκαρπων που διατίθενται στην Ευρώπη θα γίνει γνωστή με μεγαλύτερη βεβαιότητα. 

Πηγή: valenciafruits.com