Το βαμβάκι βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα υποχώρηση τιμών τη Μ. Τετάρτη, αγγίζοντας χαμηλό δεκαπέντε μηνών.

Το ασθενέστερο αργό πετρέλαιο, σύμφωνα με αναλυτές, παρέσυρε τις τιμές του αμερικανικού βαμβακιού προς τα κάτω, ακόμη κι όταν τα επιτόκια της Fed παρέμειναν αμετάβλητα σε υψηλό πολλών ετών εν μέσω υψηλότερου πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του εμπορίου, το συμβόλαιο Ιουλίου για το αμερικανικό βαμβάκι διαμορφώθηκε στα 76,51 σεντς ανά λίβρα (0,453 κιλά) πριν υποχωρήσει στα 76,05 σεντς. Τα συμβόλαια έχασαν 1.680 μονάδες τον τελευταίο μήνα από 93,31 σεντς την 1η Απριλίου 2024. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 75,17 σεντς, σημειώνοντας απώλειες 918 μονάδων τον τελευταίο μήνα.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ παρέμεινε ενισχυμένος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά υποχώρησε μετά τα σχόλια της συνεδρίασης της Fed. Ο χαμηλότερος δείκτης δολαρίου στήριξε τις τιμές του βαμβακιού στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, το αργό πετρέλαιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση του βαμβακιού, με το πετρέλαιο να υποχωρεί σχεδόν 3% λόγω της βελτίωσης των αποθεμάτων και της χαλαρής κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Για άλλη μια φορά, ο όγκος συναλλαγών ήταν σημαντικός την Τετάρτη, με 56.592 συμβόλαια να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και 59.615 συμβόλαια να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, υποδηλώνοντας έντονη δραστηριότητα στην αγορά και από τις δύο πλευρές. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τον Ιούλιο αυξήθηκε, πιθανώς λόγω νέων κερδοσκοπικών θέσεων πώλησης. Τα πιστοποιημένα αποθέματα στο χρηματιστήριο βαμβακιού ICE Cotton ξεκίνησαν σήμερα στα 183.114 δέματα, με κάποιες νέες πιστοποιήσεις και αποπιστοποιήσεις, μαζί με 1.700 δέματα που αναμένουν επανεξέταση.

Featured Image

Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς παρουσιάζει προκλήσεις για τον κλάδο του βαμβακιού. Τα εκκοκκιστήρια επωφελούνται από τις τρέχουσες χαμηλότερες τιμές, αλλά δυσκολεύονται να χαράξουν στρατηγική για τις αγορές τους εν μέσω της αστάθειας των τιμών. Οι καλλιεργητές θα μπορούσαν να υποστούν περαιτέρω οικονομικές απώλειες εάν οι τιμές του βαμβακιού δεν βελτιωθούν αυτή τη σεζόν, αποθαρρύνοντας ενδεχομένως τις σπορές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, το βαμβάκι ICE Ιουλίου 2024 διαπραγματεύτηκε 0,61 σεντς υψηλότερα στα 77,12 σεντς ανά λίβρα, ενώ το βαμβάκι Cash διαπραγματεύτηκε στα 72,26 σεντς (πτώση 1,92 σεντς), το βαμβάκι Μαΐου 2024 στα 75,81 σεντς (πτώση 2,11 σεντς), το συμβόλαιο Οκτωβρίου (νέας σοδειάς) στα 76,00 σεντς (πτώση 1,26 σεντς), το συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2024 στα 75,43 σεντς (άνοδος 0,26 σεντς) και το συμβόλαιο Μαρτίου 2025 στα 77,14 σεντς ανά λίβρα (άνοδος 0,35 σεντς).

Συνεχίζονται στην Ελλάδα οι σπορές, πέριξ του 50λεπτου οι προπωλήσεις

Όπως αναφέρουν έμπειροι παραγωγοί από την Καρδίτσα οι σπορές ολοκληρώνονται μετά και τις τελευταίες βροχές. Ωστόσο, σε πιο βόρειες ζώνες, όπως η Κομοτηνή, όπως τονίζει στο Agronewsbomb ο έμπειρος παραγωγός, Χρήστος Παρασκεούδης, με 500 στρέμματα καλλιέργεια κάθε χρόνο, ακόμα συνεχίζονται. “Οι σπορές συνεχίζονται αλλά υπάρχει γενικότερα, προβληματισμός για τις τιμές. Υπάρχει δυνατότητα για προπωλήσεις στο βαμβάκι και μπορεί ο παραγωγός να κλείσει τιμή κάθε μέρα, αλλά διεθνώς οι τιμές πέφτουν και οι προπωλήσεις πλέον πάνε για κάτω από 50 λεπτά. Με τέτοιες τιμές δεν βγαίνει μεροκάματα και ευτυχώς που υπάρχει και η ειδική ενίσχυση βάμβακος, καθώς τα κόστη είναι πολύ αυξημένα. Πολύς κόσμος εδώ σκέπτεται να τα παρατήσει καθώς έχει μια πενταετία τώρα πλέον που ο καιρός δεν μας πάει καθόλου καλά. Τα βαμβάκια εδώ πολλά είναι ξερικά και αν δεν βρέχει, γιατί να σπείρει ο παραγωγός;”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image