Για τις ανισότητες και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών των αγροτών, συναντηθήκαμε μαζί με τους συναδέλφους βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος.

​Συζητήσαμε διεξοδικά για το θέμα των αδικιών σε βεβαιώσεις οφειλών σε αγρότες, δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων και επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν ενισχύσεις είτε λόγω της πανδημικής κρίσης είτε εξαιτίας άλλων λόγων, αλλά στη συνέχεια μέρος της ενίσχυσης συμψηφίστηκε για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει.

​Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και παρά τον συμψηφισμό, οι ίδιοι αγρότες καλούνται σήμερα να πληρώσουν εκ νέου για την επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για όσους έλαβαν ενισχύσεις χωρίς όμως να συμμετάσχουν στους κύκλους επιστρεπτέων προκαταβολών.

​Ζητήσαμε την παρέμβαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ανισότητα και να διαγραφούν αυτές οι βεβαιωμένες οφειλές με τρόπο δίκαιο για τους αγρότες.

Featured Image

Ο κ. Σημανδράκος μας διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός αναγνωρίζει το πρόβλημα, καθώς και ότι πρόκειται να δρομολογηθεί ο σχετικός επανέλεγχος των στοιχείων ώστε να εντοπισθούν οι αστοχίες και να διευθετηθεί το ζήτημα.

Στη συζήτηση επίσης τέθηκαν επιπλέον επίκαιρα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως οι εξισωτικές αποζημιώσεις, για τα οποία μας ζητήθηκε περαιτέρω συνεργασία, με βάση την εικόνα που έχουμε ως βουλευτές μέσω των επαφών μας και της δραστηριότητάς μας στις εκλογικές μας περιφέρειες.

Περικλής Μαντάς

Featured Image