Απογοήτευση περίμενε τους νησιώτες αγρότες μετά την πίστωση των επιδοτήσεων που πραγματοποιήθηκε αρχές της εβδομάδας αφού στις πιστώσεις δεν συμπεριλαμβανόταν η στρεμματική και «πετσοκόπηκαν» όσοι περίμεναν την επιδότηση για τις αναβαθμίδες, οι οποίες εντοπίζονται μόνο στα νησιά του Αιγαίου.

Οι πληρωμές σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούσε συνδεδεμένες ενισχύσεις, οικολογικά σχήματα και υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης του 2023.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων ΟΣΔΕ, Γιάννης Φλωρίδης η Λέσβος δεν είχε να περιμένει υπόλοιπα βασικής και η συνδεδεμένη αφορούσε ως επί το πλείστον κτηνοτρόφους.

Παράλληλα επισημαίνει ότι στα Οικολογικά Σχήματα που πληρώθηκαν για πρώτη φορά εντοπίστηκαν προβλήματα, ενώ τόνισε ότι η Ενίσχυση των Αναβαθμίδων που αφορούσε τους νησιώτες αγρότες κόπηκε και πως γι’ αυτό θα πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις όταν ανοίξει το σύστημα. Ακόμη τόνισε ότι η μεγάλη «τρύπα» που εντοπίζουν οι αγρότες στην πληρωμή τους έγκειται στο γεγονός ότι δεν πληρώθηκε η στρεμματική όπως συνέβαινε κάθε Πάσχα και πως αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει ότι η επιχειρηματολογία των αρμόδιων ότι κάποιες επιδοτήσεις κόπηκαν επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν έλεγχοι δεν ευσταθεί καθώς και επιτόπιοι έλεγχοι γίνονται και διασταυρωτικοί από βάσεις δεδομένων.

Featured Image

«Υπόλοιπα Βασικής Ενίσχυσης δεν υπήρχαν για όλους τους αγρότες της χώρας, παρά για 16.000 παραγωγούς σε όλη τη χώρα που δεν πληρώθηκαν τα δικαιώματα της βασικής τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο και αυτοί οι παραγωγοί δεν αφορούσαν την δική μας περιοχή (..) Από τον π/υ των 215 εκ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων για φυτική και ζωική παραγωγή το νησί μας σε ότι αφορά την φυτική παραγωγή η Λέσβος δεν παράγει προϊόντα από τα οποία μπορεί να εισπράξει συνδεδεμένη ενίσχυση. Πολύ λίγες συνδεδεμένες ενισχύσεις που έχουν να κάνουν με χορτονομές που κατευθύνονται στο εμπόριο. Άρα από την φυτική παραγωγή δεν είχαμε να εισπράττουμε συνδεδεμένες ενισχύσεις. Είχαμε όμως να εισπράττουμε συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (..) Ακόμη συνδεδεμένες είδαν κάποιοι κτηνοτρόφοι βοοειδών (..).

Το παλιό πρασίνισμα – που αποτελούσε ποσοστό επί της βασικής ενίσχυσης- με την νέα ΚΑΠ έχει καταργηθεί και στην θέση της ήρθαν 10 Οικολογικά προγράμματα. Οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων έδειξαν προβλήματα (..) Το τραγικό που έγινε στην περιοχή μας και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από όλους όσοι ασχολούνται με την αγροτική οικονομία των νησιών είναι ότι ένα οικολογικό σχήμα στο οποίο τις προϋποθέσεις πληρούσαν μόνο τα νησιά του Αιγαίου δεν δούλεψε σωστά και αυτό ήταν το Οικολογικό Σχήμα των Αναβαθμίδων (..) Το αρχικό ποσό που προβλεπόταν ήταν 15 ευρώ ανά στρέμμα που όμως κατέβηκε 7 ευρώ. Αυτή όμως την ενίσχυση δεν την έδωσαν, έκαναν περικοπές και ‘κόψαν όλα τα αγροτεμάχια της νησιωτικής Ελλάδος με την αιτιολογία ότι δεν είχαν δεδομένα για να κάνουν ελέγχους. Αυτό σηματοδοτεί ότι όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν ενστάσεις όταν ανοίξει το σύστημα (..).

Έχουμε την ειδική ενίσχυση νησιών Αιγαίου Πελάγους την λεγόμενη στρεμματική (12 ευρώ/στρέμμα). Αυτά δεν μπήκαν στα βιβλιάρια των αγροτών, όπως συνέβαινε κάθε Πάσχα και δίκαια ο κόσμος διαμαρτύρεται. Τώρα υπόσχονται ότι αυτή η πληρωμή θα γίνει μετά το Πάσχα χωρίς να προσδιορίζουν το πότε», καταλήγοντας ο κ. Φλωρίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το Υπουργείου πρέπει να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιητικές ρυθμίσεις που να είναι συμβατές με την ελληνική αγροτική πραγματικότητα.

Πηγή: Εμπρός

Featured Image