Διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις για τη νέα ΚΑΠ στους Δήμους Μυλοποτάμου, Ανωγείων και Ρεθύμνου.

Οι σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα και των παραγωγών μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αναδείχθηκαν κατά την επίσκεψη στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών στο Ρέθυμνο μετά από πρόσκληση του υποψηφίου Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και κτηνοτροφικών φορέων του Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις στα Ανώγεια, στα Ζωνιανά και το Ρέθυμνο.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, ο κ. Δημήτριος Παππάς Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Νικόλαος Μανέτας Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας Προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις και η κ. Γιώτα Παπαλουκοπούλου προϊσταμένη στη Μονάδα Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ειδικότερα στις λεπτομέρειες των προγραμμάτων για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και τα οικολογικά προγράμματα (ecoschemes).

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του κ. Παπαγιαννίδη και του κ. Κεφαλογιάννη:

Δημήτρης Παπαγιαννίδης: Στόχος μας είναι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης όχι μόνο να μην χάσουνε πόρους από τις ενισχύσεις, αλλά και να επωφεληθούν από τα οικολογικά σχήματα προκείμενου να δημιουργήσουν πραγματικά σύγχρονες μονάδες

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαμε στην ενημερωτική συνάντηση στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, στο Δήμο Ανωγείων και στους οικισμούς του ορεινού όγκου του Μυλοποτάμου για τη ΝΕΑ ΚΑΠ, το ΟΣΔΕ και τη συμμετοχή στα οικολογικά σχήματα.

Στόχος μας είναι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης όχι μόνο να μην χάσουνε πόρους από τις ενισχύσεις, αλλά και να επωφεληθούν από τα οικολογικά σχήματα προκείμενου να δημιουργήσουν πραγματικά σύγχρονες μονάδες οι οποίες θα καλύπτουν τους στόχους που θέτει η Ε.Ε δημιουργώντας παράλληλα υπεραξία στα προϊόντα τους.

Παράλληλα, ενημερώσαμε για τα προσεχή χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ 2024. Με τις εφαρμοστικές ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Featured Image

Έχει γίνει συστηματική δουλειά και είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε ότι εφόσον προκύψουν προβλήματα θα λυθούν με συνέπεια και στόχο να μην αδικηθεί κανείς. Ακριβώς για αυτό παλέψαμε από την πρώτη στιγμή να διατηρηθούν στα 19,3 δις ευρώ οι πόροι που θα λάβει η Ελλάδα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα οποία θα κατευθυνθούν για της στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Το πέτυχαμε και είναι και μια προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάφερε, η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ.

Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη.

Σήμερα ήρθαμε στο Ρέθυμνο για να ξεκαθαρίσουμε και εδώ ότι στόχος μας είναι η διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, η προστασία του περιβάλλοντος και της παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της παραγωγικότητας καθώς και η ανάγκη ανάδειξης της ποιότητας και ταυτότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας. Διαθέτουμε τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και το στρατηγικό σχέδιο που μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία των στόχων της νέας ΚΑΠ για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα τόσο των παραγωγών μας όσο και των αγροτικών μας περιοχών».

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Συνεχίζουμε σταθερά και όχι ευκαιριακά δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα

«Η συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα βασίζεται για εμένα σε μια θεμελιώδη αρχή: Αντιλαμβανόμενος, τον κόπο και τον μόχθο των ανθρώπων που ζουν από την ύπαιθρο αναπτύσσουμε ξεκάθαρες θέσεις και βασίζουμε τον σχεδιασμό μας όχι στην ευκαιριακή αντιμετώπιση του κλάδου αλλά στη σταθερή και γόνιμη συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη του. Ως Κυβέρνηση προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και στις παθογένειες που παραλάβαμε σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Δώσαμε μάχες ουσίας για τους πραγματικούς παραγωγούς μακριά από την ευκαιριακή προσέγγιση που το μόνο που δημιούργησε είναι αδιέξοδα για όσους παράγουν. Πήραμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα όπως:

– Η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από κοινού με την κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
– Επιπρόσθετα από την ήδη θεσμοθετημένη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
– Μειώνεται μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
– Με κόστος που υπερβαίνει τα 8.000.000 εκατομμύρια ευρώ εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη παρέμβαση την οποία διεκδικήσαμε σταθερά σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα Επιμελητήρια του νησιού.
– Νέο ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr
– Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
– Η εκταμίευση σε επίπεδο επικράτειας de minimis και covid ενισχύσεων για τους αιγοπροβατοτρόφους και σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών για τους διάφορους κλάδους της κτηνοτροφίας.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τα μέτρα αυτά υπήρξαν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και ουσιαστικής συνεργασίας προκειμένου να είναι στοχευμένα και να συνδυαστούν και με κομβικές επιλογές που προηγήθηκαν όπως:
– Τη σταθερή και ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αμαρίου για την επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων, με στόχο την ενίσχυση εκπαιδευτικών υποδομών για την κτηνοτροφία.
– Την ψήφιση του 4859/2021 για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέποντας πλέον την νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, διευκολύνοντας τους κτηνοτρόφους μας στην ένταξη τους σε προγράμματα του ΠΑΑ.
– Την σημαντική αύξηση των πόρων για τα προγράμματα νέων αγροτών και βιολογικής κτηνοτροφίας προκειμένου να ενισχυθούν ουσιαστικά οι πραγματικοί παραγωγοί του νησιού.

Οφείλω να τονίσω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δώσουμε την ώθηση στους παραγωγούς να γυρίσουν σελίδα και με όχημα τη νέα ΚΑΠ να εξελίξουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Για να γίνει αυτό θέλουμε τους παραγωγούς σύμμαχους σε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή τη σχέση εγκαινιάσαμε το 2014 και συνεχίσαμε το 2019 με ένα δικαιότερο, καλύτερό και ολοκληρωμένο πλαίσιο. Καταφέραμε να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις που βοηθούν τον αγρότη, αναπτύξαμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως επίσης δημιουργήσαμε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο για να συνεχίζουν οι αγρότες μας να μπορούν να παράγουν.

Αντιμετωπίσαμε τις συνέπειες από την ενεργειακή κρίση και σχεδιάσαμε μαζί την επόμενη μέρα του πρωτογενούς τομέα με τη χώρα μας να αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κράτη σε επίπεδο Ε.Ε που διασφάλισαν τους ιδίους πόρους για τη νέα ΚΑΠ με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Φυσικά έγιναν και λάθη. Όμως παραμένει γεγονός ότι είμαστε η μόνη παράταξη που μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση των παράγωγων του νησιού που ξεκίνησε το 2014, και που κάποιοι απλά προσπάθησαν να καπηλευτούν ενώ δεν είχαν καμία συμβολή στην επίτευξη των στόχων της, συνεχίζεται με απολυτή προσήλωση και μέσα από δικλείδες που θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κάτι που θα πέτυχουμε και στη νέα προγραμματική περίοδο αξιοποιώντας πόρους και δυνατότητες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν στις συζητήσεις για τη θεσμική υπευθυνότητα που επέδειξαν για άλλη μια φορά».

Πηγή: agrocretanews.gr

Featured Image