Ένας νέος αγρότης, με όρεξη για δουλειά και καινοτόμες καλλιέργειες, παράγει αμύγδαλα και αμυγδαλοβούτυρο στο Ασπρονέρι Έβρου και ήδη μετά το νομό μας και διάφορα μέρη της Ελλάδας, τα προϊόντα του θα… ταξιδεύουν πλέον στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία.

Ο Γιάννης Τσομπανούδης, .ένας νέος οικογενειάρχης από το χωριό αυτό της περιοχής Διδυμοτείχου, ακούγοντας από τους παλαιότερους ότι επί τουρκοκρατίας υπήρχε μεγάλη παραγωγή αμύγδαλου και θέλοντας να ξεφύγει από τις κλασικές καλλιέργειες και παραγωγές, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι καινοτόμο. Έτσι ξεκίνησε το 2010 να φυτέψει 25 στρέμματα αμυγδαλιές, περίπου 800 δέντρα, σε χωράφια της οικογένειας του. Πολύ σύντομα και βλέποντας ότι το εγχείρημα του αποδίδει, διπλασίασε τόσο τα στρέμματα όσο και τον αριθμό των δέντρων.

“Το ρίσκο ήταν μεγάλο, γιατί η περιοχή μας είναι δύσκολη με τους χειμωνιάτικους παγετούς. Μου αρέσει να ρισκάρω και έτσι ξεκίνησα με πολύ όρεξη, πολύ μεράκι και πάρα πολύ προσωπική δουλειά για να φτάσουμε σε αυτό που έχω δημιουργήσει και βλέπετε”, λέει ο Γιάννης Τσομπανούδης και συνεχίζει: “Το κλίμα, το έδαφος, η περιοχή ευνοεί το αμύγδαλο. Επί τουρκοκρατίας όπως λένε οι παλαιότεροι υπήρχε μεγάλη παραγωγή εδώ και ήρθε η ώρα να αναβιώσει αυτό”.

Αρχικά η παραγωγή του ήταν μόνο αμύγδαλα τα οποία πουλούσε χονδρικά ή σε κάποιες μικρές ποσότητες χύμα, αλλά ακολούθησε η συσκευασία των αμύγδαλων, με την δική του μάλιστα επωνυμία ως “ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΩΜΑ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ-Τσομπανούδης”. Πριν δυο χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει δοκιμαστικά και σε παραγωγή ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟΥ, αρχικά για δική του χρήση και κάποιων φίλων του, σε συνεργασία με τον “Γιαχανά” στην Ορεστιάδα, αφού ο ίδιος δεν είχε ακόμα μηχανήματα παραγωγής αμυγδαλοβούτυρου. Το αποτέλεσμα ήταν… πεντανόστιμο, εντυπωσιακό και όσοι δοκίμασαν το Αμυγδαλοβούτυρο Ασπρονερίου με τα αμύγδαλα του Γιάννη ενθουσιάστηκαν. “Το αμυγδαλοβούτυρο το ξεκίνησα σε πειραματικό στάδιο πιο πολύ για μένα και την οικογένεια. Έβγαλα μερικά αμυγδαλοβούτυρα, είδα ότι είναι εξαιρετικό και πλέον ξεκίνησα πιο επαγγελματικά. Το προϊόν γίνεται ανάρπαστο και έχει μεγάλη ζήτηση”, επισημαίνει με ικανοποίηση ο παραγωγός από το Ασπρονέρι.

Έτσι αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή αμυγδαλοβούτυρου, ήδη οι γυάλινες συσκευασίες υπάρχουν σε διάφορα παντοπωλεία, καταστήματα με τοπικά προϊόντα, μίνι μάρκετ και σούπερ μάρκετ του Έβρου. Όλο και περισσότεροι, με… διαφημιστές όσους δοκίμαζαν το αμυγδαλοβούτυρο αλλά και τα συσκευασμένα ωμά αμύγδαλα του και τους άρεσαν, άρχισαν τις τηλεφωνικές παραγγελίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τώρα πλέον, ο Γιάννης Τσομπανούδης βρίσκεται μόλις ένα “βήμα” πριν τα προϊόντα από τις αμυγδαλιές του διατεθούν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην απαιτητική αγορά της Ελβετίας. Εκεί που σύντομα θα κυκλοφορούν. “Δίνω το προϊόν για επεξεργασία και παράγεται το αμυγδαλοβούτυρο. Όμως στα άμεσα σχέδια μου είναι να δημιουργήσω μια οικοτεχνία που θα κάνω καθετοποιημένη παραγωγή εγώ ο ίδιος στο χωριό μου Ασπρονέρι. Επίσης παράγω και άλλα προϊόντα και τα διαθέτω, όπως το ταχίνι από δικό μου ντόπιο σουσάμι, αλλά και φακές, ρεβύθια”.  

Featured Image

Το Evros-news.gr συνάντησε το νέο αγρότη σε ένα από τα κτήματα με αμυγδαλιές που διαθέτει, μεταξύ Ασπρονερίου και Γιατράδων. Με τα δέντρα να… σπάνε κυριολεκτικά από καρπούς και σε λίγο καιρό ο ιδιοκτήτης τους να ετοιμάζεται για την φετινή συγκομιδή. Ο Κώστας Πιτιακούδης και ο Γιώργος Πιτιακούδης στην τηλεοπτική καταγραφή της συνέντευξης, άκουσαν τον Γιάννη Τσομπανούδη να μιλάει με ενθουσιασμό, πάθος, χαρά και ικανοποίηση για την επιτυχία του εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2010, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, τις προοπτικές που ανοίγονται και τα σχέδια του για τα επόμενα “βήματα”. Με πρώτο την δημιουργία μιας οικοτεχνίας με τον απαραίτητο εξοπλισμό στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου, την αύξηση των δέντρων που καλλιεργεί, αλλά και τις επέκταση σε νέες, καινοτόμες δενδροκαλλιέργειες, για παραγωγή φουντουκιού και φυστικού Αιγίνης.

“Θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και τα στρέμματα αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Έχω όρεξη και μεράκι για αυτό που κάνω. Αφιερώνω πολλές ώρες και πολύ δουλειά, ενώ απασχολώ και εργαζόμενους από την περιοχή κυρίως την περίοδο της συγκομιδής. Με ενδιαφέρουν και άλλοι ξηροί καρποί και θα κάνω τα επόμενα βήματα. Σε συνεργασία με ειδικούς που με συμβουλεύουν για τις δενδροκαλλιέργειες που πρέπει να κάνω, τον χειρισμό της παραγωγής και όλα αυτά. Με επιστημονικό τρόπο γίνονται δηλαδή. Ο Έβρος στην πρωτογενή παραγωγή μπορεί να είναι πρωταγωνιστής και δεν είναι μόνο στρατός και συνοριοφύλακες, αλλά και νέοι άνθρωποι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την γη και την αξία της”, τονίζει ο Γιάννης Τσομπανούδης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΔΗ να μιλάει στο Evros-news.gr

Τα συσκευασμένα ΩΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ και το εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ του Γιάννη Τσομπανούδη, μπορείτε να τα προμηθευθείτε με ένα τηλεφώνημα στο:

6947525213

Featured Image