Featured Image

Αγρότες από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη διαμαρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Απαίτησαν από την ΕΕ να λάβει μακροπρόθεσμα και αποφασιστικά μέτρα στο θέμα των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών, που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή. Στην Ελλάδα, μάλλον, οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφθούν να πάνε στις Βρυξέλλες, αφού όλα βαίνουν καλώς…

Πέρυσι, η ΕΕ κατήργησε τους εισαγωγικούς δασμούς για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα για να στηρίξει την εμπόλεμη χώρα.

Όμως, τα φτηνά σιτηρά ανάγκασαν τους ντόπιους αγρότες να απομακρυνθούν από τις αγορές τους.

«Χρειαζόμαστε κάποια μέτρα ώστε η διαμετακόμιση να είναι η διαμετακόμιση και όχι το τέλος της μεταφοράς. Έτσι χρειαζόμαστε τα σιτηρά να φεύγουν για φτωχότερες χώρες, για την Αφρική, γιατί έχουμε πολλά σιτηρά, για να πουλήσουμε τα δικά μας», δήλωσε ο Ρουμάνος αγρότης Ντάριε Μπιζου. 

Η ΕΕ υιοθέτησε μια συμφωνία με 5 κράτη μέλη στα τέλη Απριλίου που τους επέτρεψε να σταματήσουν να πωλούν και να αποθηκεύουν τα ουκρανικά σιτηρά στο έδαφός τους. Και επίσης τους παρείχε οικονομική στήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως η συμφωνία λήγει στις 5 Ιουνίου.

Featured Image

Οι αγρότες ζητούν τώρα πρόσθετα κονδύλια της ΕΕ καθώς και αυστηρότερα μέτρα, όπως ενισχυμένους ελέγχους ποιότητας για τις εισαγωγές. Οι ανατολικοί παραγωγοί λένε ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Ουκρανούς, καθώς δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους αυστηρούς πράσινους κανόνες και τις οδηγίες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα.

«Ένας ουκρανός παραγωγός δεν παράγει υπό τις ίδιες συνθήκες με έναν παραγωγό της ΕΕ. Έχουμε πράσινους κανονισμούς που είναι υποχρεωτικοί στην ΕΕ και η χρήση χημικών ουσιών που μπορεί να επιτρέπονται στην Ουκρανία, απαγορεύονται από καιρό στην ΕΕ», είπε ο Ζοζεφ Λουζι από το Ουγγρικό Γεωργικό Επιμελητήριο.

Οι αγρότες παρουσίασαν τα αιτήματά τους στον Επίτροπο της ΕΕ για τη γεωργία Janusz Wojciechowski στις Βρυξέλλες. Κατόπιν αιτήματος του Euronews, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι πριν προβούν σε νέα βήματα αναμένουν από όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις προηγούμενες συμφωνίες και να αποσύρουν τις μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγών… κάτι που μια χώρα δεν κατάφερε να κάνει μέχρι στιγμής: Η Ουγγαρία.

«Προς το παρόν, περιμένουμε ακόμη την άρση ορισμένων μονομερών εθνικών μέτρων που είχαν εισαχθεί, προτού ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Άλλες χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η ξηρασία, προειδοποίησαν ότι η βοήθεια προς τους αγρότες στα ανατολικά δεν μπορεί να είναι εις βάρος άλλων επειγουσών καταστάσεων.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από euronews