Πενιχρό το έργο του, όπως ακριβώς συνέβη και με τον προκάτοχό του, τον Σπήλιο Λιβανό.

Όταν αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή Λιβανού από την πλατείας Βάθης για τις απαράδεκτες δηλώσεις του στην Σπάρτη σχετικά με τις φωτιές στην Ηλεία, άκουσαν όλοι ότι τον υπουργικό θώκο τον αναλαμβάνει ο Κιλκισιώτης δικηγόρος Γ. Γεωργαντάς, λίγοι πίστεψαν ότι θα τα κατάφερνε στο ΥπΑΑΤ, ένα υπουργείο περίεργο που χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς λόγω των πολλών εμπλεκόμενων συμφερόντων, από το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων ως τις πληρωμές των επιδοτήσεων κ.α.

Το γεγονός ότι ο Γ. Γεωργαντάς άφησε το υπουργείο Ψηφιακής Ανασυγκρότησης, που αποτελεί υπουργείο αιχμής για την κυβέρνηση της ΝΔ και η θέση που άφησε κενή πίσω του δεν αναπληρώθηκε, λέει πολλά στους καλά γνωρίζοντες.

Όταν ο πρώην ΥπΑΑΤ ανέβηκε σε… καρότσα

Αρκετούς μήνες μετά την ανάληψη της καρέκλας στο ΥπΑΑΤ βλέπουμε πως στα σοβαρά ζητήματα, είτε δεν έχει γίνει καμιά πρόοδος, είτε είμαστε και σε χειρότερη μοίρα.

Απτό παράδειγμα η λειτουργία της αγοράς των αγροτικών προϊόντων. Ένας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν φροντίζει και δεν νοιάζεται για το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τότε ποιός είναι ο ρόλος του στην καρέκλα. Αν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει με τις πατάτες, τις ελιές, τις σταφίδες, το αγελαδινό γάλα, τους ξηρούς καρπούς, πολλά κηπευτικά, μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να θεωρεί επιτυχία του ΥπΑΑΤ όσα συμβαίνουν. Κοντινό παράδειγμα και το τι έγινε με τις τιμές των αρνιών το Πάσχα, όπου ίσως θα ήταν χρυσή ευκαιρία για τον Γ. Γεωργαντά να δηλώσει παραίτηση… αλλά δεν…

Αν πάρουμε υπόψη το ΟΣΔΕ, τότε είναι πανθομολογούμενο και πασιφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων νοσταλγεί την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και οι πληρωμές δούλευαν ρολόι.

Featured Image

Αν πάρουμε τη νέα ΚΑΠ, επίσης στο ΥπΑΑΤ δε μπορεί να επαίρονται πως τα πήγαν καλά, αν σκεφτεί κανείς τις τεράστιες καθυστερήσεις και το κυριότερο το έλλειμμα ενημέρωσης των παραγωγών για τα επερχόμενα. Εδώ μάλιστα η κοινή γνώμη των αγροτών είναι πεπεισμένη πλέον πως η ενημέρωση δεν έγινε ποτέ για να μην βγουν στη φόρα οι επερχόμενες μειώσεις.

Επίσης, με τον ΕΛΓΑ, δεν έγινε καμιά ουσιαστική προσπάθεια, παρά μόνον δόθηκαν όπως και τα προηγούμενα χρόνια αποζημιώσεις συνέχεια στις ίδιες και στις ίδιες περιοχές, ενώ έξω έμεινε σχεδόν ολοκληρωτικά η κτηνοτροφία.

Τέλος, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης… Αν σκεφτεί κανείς την εγκατάλειψη που βιώνει η ελληνική ύπαιθρος με βάση και την τελευταία απογραφή, το πιο πιθανό είναι να συμπεράνει ότι κάτι δεν πάει καλά διαχρονικά.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν οι κάλπες, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρεί ο κάθε ψύχραιμος αναλυτής, την ψήφο δυσαρέσκειας που θα βιώσει σε λίγες ημέρες η τωρινή κυβέρνηση.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image