Featured Image

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν καταστροφές σε όλους σχεδόν τους μεγαλύτερους προμηθευτές βαμβακιού στον κόσμο.

Στην Ινδία, την κορυφαία παραγωγό βαμβακιού, οι έντονες βροχοπτώσεις και τα παράσιτα έχουν μειώσει τις καλλιέργειες βαμβακιού τόσο πολύ που η χώρα εισάγει προμήθειες. Ένα κύμα καύσωνα στην Κίνα εγείρει ανησυχίες για την επερχόμενη συγκομιδή εκεί. Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του εμπορεύματος, η επιδεινούμενη ξηρασία καταστρέφει τα αγροκτήματα και πρόκειται να συμπαρασύρει την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Και τώρα η Βραζιλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, παλεύει με την ακραία ζέστη και την ξηρασία που έχουν ήδη μειώσει τις αποδόσεις κατά σχεδόν 30%.

Αυτή η συρροή ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχει εκτοξεύσει τις τιμές του βαμβακιού κατά 30%. Νωρίτερα φέτος, άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρούχων σε όλο τον κόσμο και απειλώντας να αυξήσουν το κόστος των πάντων, από τα μπλουζάκια, τις πάνες, το χαρτί και το χαρτόνι. Σε μια κλήση με τους επενδυτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Children’s Place Jane Elfers περιέγραψε την αύξηση των τιμών του βαμβακιού ως “ένα τεράστιο, τεράστιο πρόβλημα για εμάς” και δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει να δει κάποια ανακούφιση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι προοπτικές για τη Βραζιλία κάθε άλλο παρά βοηθητικές είναι. Η ξηρασία εκεί έχει ήδη στεγνώσει περίπου 200.000 μετρικούς τόνους προσφοράς, σύμφωνα με την Abrapa, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους καλλιεργητές. Με τη συγκομιδή 2021-2022 να είναι σχεδόν πλήρης, η παραγωγή φαίνεται τώρα να ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια τόνους – ή και λιγότερο.

Featured Image

Ο όμιλος Bom Futuro, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βαμβακιού της Βραζιλίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της φυτεμένης έκτασης της χώρας, είδε τις αποδόσεις να μειώνονται κατά 27% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Ο Julio Cezar Busato, παραγωγός στο Sao Desiderio, στην πολιτεία Bahia, έχει υποστεί παρόμοια μείωση. Η ξηρασία μειώνει τον αριθμό των κόκκων βαμβακιού, καθιστώντας τους ελαφρύτερους σε όλες τις κύριες καλλιεργητικές περιοχές της χώρας, είπε.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει πτώση 28% κατά τη σεζόν που ξεκίνησε αυτό το μήνα. Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η παραγωγή θα φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη σεζόν 2009-2010, στέλνοντας τα αποθέματα σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της ξηρασίας που έχει γίνει τόσο ακραία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιορίζει το νερό από τον ποταμό Κολοράντο. Μαζί, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών βαμβακιού.

Η μείωση των παγκόσμιων προμηθειών έχει γίνει τόσο απότομη που επισκιάζει τους αντίθετους ανέμους της ζήτησης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι αναλυτές προβλέπουν πτώση της ζήτησης λόγω της πτώσης των αγορών ενδυμάτων και της επιβράδυνσης των οικονομιών, ιδίως στην Ευρώπη και την Ασία. Και όμως, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι τιμές του βαμβακιού θα είναι “πολύ υψηλότερες” τους επόμενους μήνες με τις καλλιέργειες να συρρικνώνονται, δήλωσε ο Andy Ryan, ανώτερος διαχειριστής σχέσεων της Hedgepoint Global Markets στο Nashville.

Πηγή: capital.gr