Οι πλειστηριασμοί συνήθως συνδέονται με ακίνητα, τα οποία βγαίνουν στο σφυρί κυρίως για οφειλές δανειοληπτών από «κόκκινα» δάνεια.

Πολλές φορές, ωστόσο, δεν είναι μόνο η ακίνητη περιουσία ενός δανειολήπτη που κατάσχεται, αλλά και η κινητή, στην οποία μπορεί να περιλαμβάνεται οποιοδήποτε αντικείμενο, από έργα Τέχνης μέχρι… ζώα.

Έτσι, μαζί με τις πολυτελείς μεζονέτες, τις ξενοδοχειακές και βιομηχανικές μονάδες, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, στο σφυρί βγαίνουν το επόμενο διάστημα και… κοπάδια αιγοπροβάτων, αυτοκίνητα, όργανα εκγύμνασης, εξοπλισμοί συνεργείου, τηλεοράσεις, φωτοτυπικά και καρέκλες.

Αυτή τη στιγμή, οι αναρτημένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεπερνούν τις 190.000. Στην πλειονότητά τους αφορούν ακίνητα. Ωστόσο, από αυτούς δεν λείπουν και οι… εκπλήξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση κτηνοτρόφου από τη Μακεδονία, ο οποίος λόγω χρεών στα τέλη Ιουνίου θα δει το… κοπάδι του να βγαίνει στο σφυρί. Πρόκειται για συνολικά 198 αιγοπρόβατα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο κριοί, 140 θηλυκά πρόβατα, 55 αίγες και ένας τράγος.

Για χρέη κτηνοτρόφου
Η κατάσχεση του κοπαδιού επιβλήθηκε στον κτηνοτρόφο για χρέη ύψους 90.352,59 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως, σε εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η τιμή της πρώτης προσφοράς για το κοπάδι έχει οριστεί στις 19.800 ευρώ. Εφόσον μάλιστα κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και να «χτυπήσει» το εν λόγω κοπάδι, θα πρέπει να καταθέσει εγγυοδοσία το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, δηλαδή 5.940 ευρώ. Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό τέθηκε και το αρμεκτήριο αιγοπροβάτων του κτηνοτρόφου, 20 θέσεων, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 13.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτά.

Featured Image

Σε μια άλλη περίπτωση, λόγω χρεών σε ιδιώτη, ένας αυτοκινητιστής είδε το φορτηγό του να κατάσχεται και το επόμενο διάστημα θα βγει σε πλειστηριασμό. Αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη μία φορά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε. Ως τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη ορίστηκε το ποσό των 40.000 ευρώ. Το φορτηγό τίθεται σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βάσει διαταγής πληρωμής του Ειρηνοδικείου Αμφίσσης λόγω χρεών του αυτοκινητιστή, ύψους 5.000 ευρώ. Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Ιουλίου, βγαίνει στο σφυρί και ένα τουριστικό λεωφορείο, που ανήκει σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ταξιδιών.

Τουριστικό λεωφορείο
Πρόκειται για ένα τουριστικό λεωφορείο 51 θέσεων, για το οποίο η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 16.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση οι επισπεύδοντες είναι ιδιώτες. Φορτηγά, ρυμουλκούμενα και Ι.Χ. αυτοκίνητα εταιρείας μεταφορών θα τεθούν σε αναγκαστικό πλειστηριασμό με ηλεκτρονικά μέσα επίσης στις αρχές Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 80.700 ευρώ, για χρέη της εταιρείας άνω των 25.000 ευρώ. Ενας άλλος πρωτότυπος πλειστηριασμός είναι αυτός που αφορά στον εξοπλισμό της εταιρείας Ελληνικά Σωληνουργεία Α.Ε. Έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού του 1.650.000 ευρώ ως τιμής πρώτης προσφοράς, πωλούνται από τις γραμμές παραγωγές σωλήνων μέχρι ανταλλακτικά και εξοπλισμοί γραφείου.

Μέχρι τηλεοράσεις
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που εκπλειστηριάζονται αντικείμενα όπως… τηλεοράσεις. Ενδεικτική περίπτωση αυτή ενός αθλητικού ομίλου στη Μακεδονία, ο οποίος λόγω χρεών σε ιδιώτες θα δει όλο τον εξοπλισμό του να βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί. Πρόκειται για αντικείμενα από τηλεοράσεις μέχρι φωτοτυπικά μηχανήματα, ποδήλατα γυμναστικής, τραπέζια, ηλεκτρικές και ιατρικές συσκευές, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στις 84.670 ευρώ. Αντίστοιχα, μια εταιρεία εστίασης στη Βόρεια Ελλάδα για ποσό οφειλής άνω των 6.000 ευρώ έχασε όλο τον εξοπλισμό της. Τραπέζια, καρέκλες, υπολογιστές, πάγκοι, ανεμιστήρες, ερμάρια, ακόμα και επιτραπέζια μπεν μαρί θα εκπλειστηριαστούν το επόμενο διάστημα, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στις 11.920 ευρώ!

Άγονος
Πρόσφατα, μάλιστα, κηρύχθηκε άγονος για τρίτη φορά ο πλειστηριασμός της συλλογής των έργων ζωγραφικής του Παναγιώτη Νίκα (της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας), η οποία περιλαμβάνει 325 πίνακες διαφόρων καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών το έργο «Ακρόπολη» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Ήταν από τις λίγες φορές, εάν όχι η πρώτη, που μια τόσο σημαντική συλλογή έργων Τέχνης βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως δεν έχει βρεθεί πλειοδότης ο οποίος να επιθυμεί να «χτυπήσει» αυτή τη συλλογή πινάκων και τρεις φορές ο πλειστηριασμός έχει κηρυχθεί άγονος. Πάντως, στο πλαίσιο της εκτίμησης που πραγματοποιήθηκε, ανάμεσα στα έργα ξεχώρισε αυτό του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το οποίο είναι το ακριβότερο της συλλογής, έχοντας εκτιμηθεί στα 30.000 ευρώ.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Featured Image