Για «σφαγή των αμνών» για τις πληρωμές αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα κάνει λόγο ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, σε κοινή ανακοίνωση με στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή που συνυπογράφουν οι κ.κ. Τελιγιοριδου Ολυμπία, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υποψήφια ευρωβουλευτής, Παπαηλιού Γιώργος, Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Αρκαδίας και Αραχωβίτης Σταύρος, συντονιστής του τμήματος Αγροτικής πολιτικής, έχει ως εξής:

«Προτού ακόμα «στεγνώσει το μελάνι» από τις πρόσφατες αμετροεπείς, θριαμβολογίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, για την αναμενόμενη, περιορισμένη και εντοπισμένη αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήλθαν οι πρώτες και ήδη καθυστερημένες πληρωμές των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων και των Οικολογικών Σχημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να αποδείξουν περίτρανα, ότι οι άφρονες πανηγυρισμοί της «Κυβέρνησης των αρίστων», όπως και τα «θαύματα», ακόμα και τα επικοινωνιακά της ΝΔ, «κρατούν – το πολύ – 3 μέρες».

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών μας για τα τελικά ποσά που είδαν να τους πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στην σχετική ανακοίνωσή του, μιλά για «για τυχόν αστοχίες και προβλήματα, που ενδεχομένως εντοπιστούν», παραπέμποντας σε μελλοντικές «διορθώσεις». Και μάλιστα όταν, σε μια «κρίση αυτοκριτικής» και ταυτόχρονα «ομολογίας αποτυχίας» για το διαβόητο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της ΚΑΠ 2023-2027, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τεχνηέντως, μεταθέτει τις ευθύνες για την πληρωμή, αόριστα και με ασάφεια στις «νέες συνθήκες». Ποια ακριβώς, όμως, είναι αυτές οι «νέες συνθήκες», πώς συντέλεσαν στις προβληματικές πληρωμές και πώς και πότε θα γίνουν, οι δέουσες, διορθωτικές ενέργειες, προφανώς, οι απαντήσεις παραπέμπονται, ως συνήθως, στο «άδηλο μέλλον».

Και όλα αυτά όταν το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και αιτιολόγηση, κατά την πάγια τακτική του, προχώρησε σε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις (στα μήλα ΠΟΠ, στα πορτοκάλια για χυμό και στον αραβόσιτο), αλλά και αυξήσεις (στο μαλακό σιτάρι και το κριθάρι), στα ποσά των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων για το 2023, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ποσά που εκτιμούσε το ίδιο το ΥπΑΑΤ στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ενδεικτική, μάλιστα είναι η αντίδραση του Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος με επιστολή του προς τον κ. Αυγενάκη, μιλά «για περικοπή κατά 50,33%, ανά στρέμμα Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα ΠΟΠ μήλα, συγκριτικά με το ποσό που είχε προβλεφθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027», επικαλούμενος μάλιστα, το αυτονόητο γεγονός, ότι «πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες, άρα πολυετείς και όχι μονοετείς και συνεπώς δεν υπάρχουν σφοδρές αλλαγές στα καλλιεργούμενα εκτάρια». Όταν επίσης, στη Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά, στις περιπτώσεις αγροτών που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν έγιναν τώρα πληρωμές, αλλά αυτές «παραπέμπονται στις καλένδες».

Featured Image

Όσον αφορά τα οικολογικά σχήματα οι πληρωμές μόνο ως φιάσκο μπορούν να χαραχτηριστούν. Τα χρήματα που έλαβαν οι αγρότες είναι μέχρι και 50% κάτω σε σχέση με αυτά που είχαν προυπολογίσει να λάβουν και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καλλιεργούσε τόσο καιρό. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ο τσαπατσούλικος και καταστροφικός σχεδιασμός του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της ελληνικής γεωργίας και τις ανάγκες των αγροτών.

Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχαίρει ότι με τις πληρωμές αυτές «πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον», που όμως αν συνδυαστούν με τις πληρωμές του Οκτώβρη και του Δεκέμβρη του 2023, συνιστούν «άλμα στο κενό» και χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» για τους αγρότες μας.

Είναι πλέον πασιφανές, ότι Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, βρίσκονται αμετάκλητα σε πλήρως αντίρροπες τροχιές και εξιλαστήρια θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι αγρότες μας, που καθημερινά είναι τα εξιλαστήρια θύματα μιας τραγικής και αποτυχημένης πολιτικής.

Στο χέρι τους είναι, λοιπόν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στις 9 του Ιούνη, να αποδείξουν με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές, ότι επέρχεται το πολιτικό τέλος μιας Κυβέρνησης, που με την ανικανότητά της και την αλαζονεία της, έφερε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, στη χειρότερη κατάστασή του στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας, δίνοντας τη δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συνεχίσει να αγωνίζεται την Ελλάδα και την Ευρώπη, δίπλα τους και αταλάντευτα, για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Featured Image