Εκατοντάδες επιλογές για ό,τι ζητήσει ο πελάτης με μεγάλη και πλούσια γκάμα κηπευτικών.

Ο Ισίδωρος Σπυρίδων είναι ένας καθαρός αγρότης που έχει ασχοληθεί επίμονα την τελευταία 18ετία με τα κηπευτικά.

Έχει δημιουργήσει λοιπόν τα τελευταία χρόνια μια πρότυπη και σύγχρονη μονάδα παραγωγής σπορόφυτων στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Κυρίως ασχολείται με τα σπορόφυτα κηπευτικών κάθε είδους, όπως μαρούλια, λάχανα και κάθε είδους σαλάτες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, ακόμα και καρπούζι, πεπόνι, αλλά και γενικά ό,τι ζητήσει ο πελάτης.

Μέσα στο θερμοκήπιο της μονάδας

“Απευθυνόμαστε κατά κύριο λόγο σε αγρότες σε όλη την Ελλάδα, όπου και κάνουμε αποστολής σπορόφυτων, έχουμε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και γεωπονικά καταστήματα. Ακόμα και άνθρωποι που ζουν στην πόλη ή στο χωριό και θέλουν προϊόντα για τον κήπο τους, απευθύνονται σε μας”, αναφέρει στο Agronewsbomb ο πρωτεργάτης της προσπάθειας κ. Ισίδωρος Σπυρίδων.

Άποψη από τον εξωτερικό χώρο όπου και γίνεται η εφαρμογή υδροπονίας

Στη σύγχρονη μονάδα συνολικής επιφάνειας 15 στρεμμάτων που έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια στον Ασπρόπυργο, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, εκτός από την προσωπική του εργασία, η οποία μόνο λίγη δεν είναι, απασχολεί και πέντε άτομα ως εργατικό δυναμικό, αλλά και δυο γεωπόνους. Έχει εξασφαλίσει και λειτουργεί μέσα σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον και γενικά η εντύπωση που αποκομίζει κανείς μόλις βρεθεί στο φυτώριο είναι η… τάξη. Μια τάξη που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και στις εγκαταστάσεις της αγροτικής αυτής επιχείρησης, που περιλαμβάνουν κτήματα 10 στρεμμάτων, με υδροπονική καλλιέργεια, χώρο θερμοκηπίου, γραφειακούς χώρους, ψυγείο, εργαστήριο, αλλά και τελευταία διχτυοκήπια. “Φέτος ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση ενός διχτυοκηπίου στις εγκαταστάσεις μας, συνολικής επιφάνειας 4 στρεμμάτων, με σκοπό να βελτιώσουμε τόσο τις αποδόσεις μας, όσο και την φυτοϋγεία μας”, αναφέρει ο έμπειρος αγρότης και συνεχίζει: “αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη νέα αυτή τεχνολογία της εταιρείας Skytop και οι πρώτες εντυπώσεις, οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι άριστες και ίσως ξεπερνούν τις αρχικές μας προσδοκίες, καθώς και το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης είναι προσιτό, αλλά και τα οφέλη πολύ περισσότερα”.

Εντός του καινούργιου διχτυοκηπίου της Skytop που εγκαταστάθηκε μέσα σε 2 μήνες

“Στο διχτυοκήπιο βάζουμε όλων των ειδών τα κηπευτικά μας προϊόντα, αφού περάσουν πρώτα τις διαδικασίες να τοποθετηθούν σε δίσκους, να μπουν για ένα διάστημα στο θερμοκήπιο, στο ψυγείο, στις λεκάνες της υδροπονίας”, προσθέτει ο κ. Ισίδωρος Σπυρίδων.

Featured Image

Από την πλευρά της η κα Χαρά Μπεναρδή, η μία εκ των δυο γεωπόνων της επιχείρησης (η δεύτερη είναι η κα Μαρία Πλαταρά) σημειώνει: “εμείς παρακολουθούμε όλες τις τάσεις της αγοράς και ανάλογα τι ζητούν οι πελάτες μας κινούμαστε. Μεγάλη ζήτηση έχουν οι σαλάτες, πράσινες και κόκκινες, σγουρές και μη λόγω των προτύπων στην εστίαση. Όσον αφορά στα διχτυοκήπια, μπορώ να πω, ότι εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες για τα φυτά, καθώς τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους από έντομα ή ασθένειες, έχοντας πολύ καλό αερισμό. Θεωρώ ότι τα οφέλη από τα διχτυοκήπια είναι και παραπάνω από όσα περιγράφονται στις προδιαγραφές, ενώ είναι βασικό ότι προστατεύουν τα φυτά από τα καψίματα του ήλιου”.

Οι κόκκινες σαλάτες σε υδροπονική εφαρμογή, πριν μπουν στο διχτυοκήπιο
Μέσα στο διχτυοκήπιο της φυτωριακής μονάδας

Τάξη και ομοιομορφία στην παραγωγή

Αυτή την περίοδο στη μονάδα ετοιμάζονται τα σπορόφυτα για την χειμωνιάτικη καλλιέργεια κηπευτικών. Αυτό όμως που ανησυχεί έντονα τον ιδιοκτήτη της μονάδας, όπως μας λέει είναι σαφώς οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, που δεν βοηθάνε μια επιχείρηση να αυξήσει παραγωγή και τζίρο, αλλά και γενικότερα, η αύξηση στο κόστος παραγωγής που βιώνει ο αγροτικός κλάδος ιδίως την τελευταία τριετία.

Το πράσο

“Ο,τιδήποτε χρησιμοποιούμε, όλα σχεδόν τα υλικά, από την ενέργεια, τους σπόρους, το εργατικό, τις μεταφορές, έχουν πάρει πάνω σε σχέση με μια τριετία, τουλάχιστον 25 με 30%, οπότε αναγκαζόμαστε και εμείς να μετακυλίουμε το κόστος στον πελάτη. Το κακό είναι πως λόγω και της έλλειψης εργατικών χεριών σε όλο το φάσμα των κλάδων, θεωρώ ότι κάθε χρόνο η παραγωγή θα μειώνεται. Από την άλλη βέβαια, ό,τι κάνουμε εδώ, το κάνουμε καλά και προσέχουμε πολύ και πάνω από όλα την ποιότητα. Μπορείτε να δείτε αφού είστε εδώ την ομοιομορφία των φυτών που λόγω των διχτυοκηπίων δεν στεγνώνουν όπως γίνεται σε θερμοκήπια, αλλά και το εξαιρετικό ριζικό τους σύστημα”, καταλήγει ο έμπειρος παραγωγός από τον Ασπρόπυργο.

Σέλινο ντόπιο
Άποψη του εξωτερικού χώρου

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image