Απαντήσεις Σκυλακάκη στην βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ Τζίνα Οικονόμου, σχετικά με την ενέργεια, αλλά και τα δάση.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Θα συζητηθεί τώρα η πρώτη με αριθμό με αριθμό 286/26-10-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Ευρυτανίας της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κ. Θωμαΐδος (Τζίνας) Οικονόμου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Αντισταθμιστικά οφέλη σε όλα τα νοικοκυριά ορεινών/μειονεκτικών περιοχών».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Κυρία Οικονόμου, έχετε το λόγο.

ΘΩΜΑΪΣ (ΤΖΙΝΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, ξεκινώντας θα ήθελα να αναγνωρίσω δημόσια τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και προσωπικά τις δικές σας, για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τους πολίτες, όπως είναι η κάλυψη των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, ένα θέμα που στην αρχή της χειμερινής περιόδου απασχολεί όλα τα νοικοκυριά, απασχολεί όμως ιδιαίτερα νοικοκυριά όπως είναι αυτά των ορεινών περιοχών, όπως είναι η Ευρυτανία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ.

Επομένως, έχουμε εδώ τρεις πτυχές του ζητήματος. Το ένα είναι το δασικό θέμα που μας απασχολεί, το άλλο είναι το οικονομικό και το άλλο είναι το ενεργειακό θέμα και είναι και τα τρία αλληλένδετα.

Για την τελευταία αυτή πλευρά του ζητήματος, ανακοινώσατε πρόσφατα μία καινούργια έκτακτη ενίσχυση από 1.1.2024 που αφορά τη θέρμανση με ηλεκτρισμό 1,2 εκατομμυρίου νοικοκυριών και μεταξύ αυτών είναι πολλά νοικοκυριά που υπάρχουν στην Ευρυτανία. Το ύψος αυτό της έκτακτης ενίσχυσης ανά μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί της βαθμοημέρας του κάθε οικισμού, ένα μέγεθος πολύ σημαντικό για οικισμούς με δριμύ ψύχος, όπου ο αντίστοιχος συντελεστής ξεπερνάει τη μονάδα και εκεί υφίστανται αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως η Ευρυτανία.

Στις περιπτώσεις αυτές το τελικό ύψος της ενίσχυσης για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα προσαυξάνεται κατά 25% για όσους μένουν σε ορεινές περιοχές με πλαφόν τα 480 ευρώ ανά τρίμηνο. Αυτά τα μέτρα έρχονται να συμπληρώσουν και άλλες πρόσφατες ανακοινώσεις σας για την παροχή ειδικής οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά ορεινών περιοχών.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου της κυρίας Βουλευτού)

Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.

Πιο συγκεκριμένα, εξαγγείλατε τη θέσπιση νέων αντισταθμιστικών οφελών σε είδος και σε χρήμα για όλα αυτά τα νοικοκυριά που θα προέλθουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος δασικής διαχείρισης, ενός θεσμού που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας μέσα από την ανάπτυξη και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο λοιπόν πολύ μεγάλης σημασίας ιδιαίτερα για νομούς όπως η Ευρυτανία.

Δεδομένου λοιπόν ότι πριν λίγες μέρες διευκρινίσατε ότι το χρηματικό μέρος της ανταποδοτικής αυτής παροχής θα δίνεται με τη μορφή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα ήθελα να μας ενημερώσετε εδώ, τους πολίτες μέσω της Βουλής, που ζουν κοντά στις δασικές αυτές περιοχές όπως είναι η Ευρυτανία, πώς εξειδικεύεται ο αντίστοιχος σχεδιασμός του Υπουργείου, συγκεκριμένα για το ύψος των παροχών, τη διάκρισή τους σε είδος και σε χρήμα, το χρόνο εφαρμογής των νέων σχεδίων δασικής διαχείρισης, από τα οποία θα προκύψουν οι ανταποδοτικές αυτές παροχές και γενικότερα πώς συναρμόζεται το εν λόγω μέτρο με το σχεδιασμό του Υπουργείου για την ενεργειακή στήριξη νοικοκυριών ορεινών περιοχών, όπως είναι η Ευρυτανία.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Τον λόγο έχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Featured Image

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κυρία Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, ευχαριστώ για την ευκαιρία να διευκρινίσουμε και να επαναλάβουμε μερικά πράγματα για το νέο σύστημα της διαχείρισης των δασών μας. Όμως, επειδή αναφέρατε στην αρχή το θέμα της ενίσχυσης των νοικοκυριών, το τρέχον θέμα της ενίσχυσης, πράγματι κάναμε μια παρέμβαση, η οποία πιστεύω ότι είναι σημαντική γιατί έχουμε τέσσερα επίπεδα, στα οποία παρεμβαίνουμε για να βοηθήσουμε τις τιμές και τα νοικοκυριά. Το ένα είναι η άμεση ενίσχυση με διατήρηση του κοινωνικού τιμολογίου των επιδοτήσεων στο κοινωνικό τιμολόγιο α΄ και β΄. Το δεύτερο είναι το τεχνικό ειδικό τιμολόγιο που είναι πολύ επαρκές και ικανοποιητικό. Το τρίτο είναι η έκτακτη ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων, στην οποία αναφερθήκατε.

Ταυτόχρονα, έχουμε την πίεση στα θέματα ρευματοκλοπών και στρατηγικών κακοπληρωτών που όλα αυτά είναι στους λογαριασμούς μας και στους δικούς σας και στους δικούς μας και θα βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο, καθώς και την εισαγωγή του πράσινου τιμολογίου που είναι ένα τιμολόγιο που μπορούν να συγκρίνουν όλοι οι πολίτες και με αυτό τον τρόπο να μπορούν να επιλέγουν πάροχο ξέροντας ποιος είναι ο φθηνότερος.

Σε αυτά θα έρθει να προστεθεί ένα μικρό μέτρο αλλά ουσιαστικό για τους κατοίκους ορεινών περιοχών που είναι ότι ένα ποσοστό της αποληπτόμενης βιομάζας, η οποία και θα τιμολογείται και θα επιδοτείται, θα πηγαίνει στους κατοίκους και με τον τρόπο που πήγαινε τώρα, δηλαδή με κάλυψη αναγκών θέρμανσης με τη μορφή ξύλου, αλλά ένα άλλο ποσοστό θα πηγαίνει με οικονομικούς όρους και θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ποσοστό που θα προσθέσουμε εκεί δεν το έχουμε ακόμη αποφασίσει, αλλά η λογική είναι αντίστοιχη με τη λογική που έχουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου για παράδειγμα έχουμε 1,5% τώρα που πηγαίνει στους δήμους και 1,5% που πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάπου με αυτή τη λογική θα παρέμβουμε και εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής και ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», τριάντα τρεις μαθήτριες και μαθητές και πέντε συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης.

Σας καλωσορίζουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Να σας πληροφορήσω ότι παρακολουθείτε τη διαδικασία επίκαιρων ερωτήσεων, δηλαδή ένας Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό για κάποιο επίκαιρο αίτημα και η συζήτηση είναι μεταξύ των δύο αποκλειστικά.

Καλή σας πρόοδο, παιδιά!
Κυρία Οικονόμου, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΘΩΜΑΪΣ (ΤΖΙΝΑ) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με καλύψατε εν πολλοίς στο δεύτερο κομμάτι της απάντησής σας για τη βιομάζα. Σας ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που μας δώσατε. Η επικαιρότητα είναι αυτή η οποία μας οδηγεί στη γενικότερη θεώρηση του θέματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για ενεργειακούς σκοπούς. Αυτό είναι το σημερινό αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησής μου. Και επειδή οφείλουμε για τα νοικοκυριά να βλέπουμε ολιστικά το ενεργειακό θέμα, όπως είναι η παροχή κινήτρων εγκατάστασης σε απομονωμένες περιοχές και φυσικά η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων, θα ήθελα να πω ότι ο καθαρισμός και η αξιοποίηση της βιομάζας, στην οποία αναφερθήκατε, που βγαίνει μέσα από τα δάση μας, θα είναι ένας καινούργιος πολύ σημαντικός μηχανισμός από όπου θα προκύψουν πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Πολλά από αυτά τα ανταποδοτικά οφέλη συζητούμε σήμερα.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός που επισημάνατε, κύριε Υπουργέ, και εσείς ότι η ενίσχυση έρχεται να προστεθεί και σε άλλες υφιστάμενες, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης το κλασικό που θα χορηγηθεί αναδρομικά από τον Οκτώβριο σε νοικοκυριά για την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας. Γνωρίζω επίσης, κύριε Υπουργέ, ότι το θέμα της επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες, δεν είναι αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητας, είναι όμως μεγάλη η σπουδαιότητα της διατήρησής της για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Για αυτό και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει και τον Νοέμβριο την καταβολή αυτής της ενίσχυσης, και μάλιστα αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή, κύριε Υπουργέ, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την πρωτογενή παραγωγή, να εξετάσετε με τον κ. Χατζηδάκη κάθε δυνατό τρόπο επέκτασης αυτής της παραπάνω ενίσχυσης των αγροτών μας και για το 2024.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Όλγα Γεροβασίλη): Κύριε Σκυλακάκη, έχετε τον λόγο για την ολοκλήρωση της απάντησής σας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Απλώς να πω ότι όντως αυτό το θέμα, το τελευταίο, δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας. Με την προηγούμενη ιδιότητά μου θα μπορούσα να σας απαντήσω, με την παρούσα όμως δεν μπορώ, γιατί είναι πράγματι θέμα αρμοδιότητας του κ. Αυγενάκη, του κ. Χατζηδάκη και του παλιού και εκλεκτού συναδέλφου του κ. Πετραλιά.

Σε σχέση με τη συνολική παρέμβαση για τα δάση, να πω ότι είναι κρίσιμο τα δάση μας να αποκτήσουν διαχείριση. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και μεγάλα και πλούσια δάση, όπως τα δάση της Ευρυτανίας, δεν έχουν σήμερα τη διαχείριση που θα έπρεπε, και αυτό είναι πραγματικά αμαρτία. Εκεί πέρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει άμεσα και δραστικά. Να σας πω και το εξής. Σ’ ό,τι αφορά την Ευρυτανία ειδικά, είναι στις προθέσεις μας να προτεραιοποιηθεί στην εφαρμογή του καινούργιου συστήματος και να αποτελέσει μία από τις περιοχές-πιλότο για την εφαρμογή του καινούργιου συστήματος. Ειδικά η Ευρυτανία έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας, από δημιουργία πλούτου, από αξιοποίηση αυτού του καταπληκτικού δασικού οικοσυστήματος το οποίο διαθέτει. Όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευθεί και από την κλιματική αλλαγή.
Παλιότερα τα δάση μας τα μεγάλα ήταν τελείως απρόσβλητα λόγω της πολύ υψηλής υγρασίας τους μήνες του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύει στα επόμενα χρόνια και στις επόμενες δεκαετίες. Για αυτό και είναι ανάγκη όλα τα δάση να μπουν σε διαχείριση και σε όλα τα δάση να έχουμε παρέμβαση. Είναι ένα σισύφειο έργο, πολύ δύσκολο, αλλά θα ξεκινήσουμε από την Ευρυτανία, ανάμεσα στις άλλες περιοχές.
Ευχαριστώ.

Featured Image