Σοβαρός συναγερμός λόγω της διανομής στην ΕΕ αγγουριών από την Ελλάδα με υψηλή παρουσία υπολειμμάτων φορμεθανικού.

Οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας γνωστοποίησαν τη διανομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσω φορέων στη Γερμανία, μιας παρτίδας αγγουριών από την Ελλάδα στην οποία είχαν εντοπιστεί υπολείμματα του ακαρεοκτόνου και του εντομοκτόνου Formethanate, σε επίπεδο που υπερέβαινε το μέγιστο Όριο υπολειμμάτων (MRL) κατά 30 φορές.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του αντίστοιχου οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) της 6ης Μαΐου, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην αγορά αυτών των αγγουριών στις 25 Μαρτίου, παρουσία 0,31 mg/kg – ppm του προαναφερθέντος ακαρεοκτόνου και εντομοκτόνου, όταν το MRL του έχει καθοριστεί σε 0,01 mg/kg – ppm.

Δεδομένης της ημερομηνίας κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι αναλύσεις σε αυτά τα αγγούρια, θεωρείται ότι δεν υπάρχουν πλέον στις αγορές και έχουν αγοραστεί από τους καταναλωτές, δεν υπάρχει πλέον απόθεμα στα ράφια, επομένως έχει γίνει ειδοποίηση για τον κίνδυνο τους, γεγονός που το RASFF έχει χαρακτηρίσει σοβαρό.

Formetanate

Featured Image

Το φορμεθανικό είναι ακαρεοκτόνο και εντομοκτόνο, από την ομάδα των καρβαμιδικών, που δρα με την επαφή και την κατάποση κατά των προνυμφών και των ενηλίκων ευαίσθητων ειδών, αλλοιώνοντας τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα αρχικά συμπτώματα σοβαρής τοξικότητας από εντομοκτόνα της ομάδας των καρβαμιδικών είναι το κώμα, οι επιληπτικές κρίσεις, η υπέρταση και η καρδιοαναπνευστική καταστολή.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια, βρογχόσπασμο και βρογχόρροια με τελικό πνευμονικό οίδημα.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να έχουν τα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η κακουχία, η μυϊκή αδυναμία, η ζάλη και η εφίδρωση είναι αρχικά συμπτώματα δηλητηρίασης από καρβαμιδικά, που συχνά εκδηλώνονται με πονοκέφαλο, σιελόρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροια, μύωση με θολή όραση, ασυντονισμό, μυϊκούς σπασμούς και αργή ομιλία.

Featured Image